Actualitate

Ministrul Nelu Tătaru, despre alegerile parlamentare: „Nu avem niciun indiciu că nu le putem organiza”

Publicat: 09 oct. 2020
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, cu masca de protectie si manusi
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a transmis vineri, 9 octombrie 2020, după o ședință la Inspectoratul Național de Sănătate Publică alături de președintele României, Klaus Iohannis, că nu există pentru moment nicio problemă legată de organizarea alegerilor parlamentare programate pe data de 6 decembrie 2020.

„Nu avem niciun indiciu in acest moment sa ne spuna ca nu putem organiza alegeri parlamentare”, a spus ministrul Sănătății.

Preşedintele Klaus Iohannis a comunicat de asemenea și el, vineri, că, din discuţia pe care a avut-o la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), nu a rezultat nevoia amânării alegerilor parlamentare.
„Nu se poate discuta despre un anumit număr de cazuri. Dacă Institutul naţional ne spune că, din acest moment, nu se mai poate face o anumită acţiune publică sau alta, vom lua măsurile de rigoare, însă din discuţia de astăzi nu a rezultat nevoia amânării alegerilor”, a explicat şeful statului.

Un număr de 3.186 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, acesta fiind un nou record de la debutul pandemiei.

Preşedintele Klaus Iohannis, la Institutul Național de Sănătate Publică

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost într-o vizită de lucru la Institutul Național de Sănătate Publică. Vizita vine în contextul în care România a depășit pragul celor 3.000 de cazuri de Covid-19 în doar 24 de ore.

„Am făcut o vizită la INSP despre care se vorbește foarte mult în ultima vreme. Am vrut o discuție directă cu experții din domeniu. am găsit oameni dedicați, competenți, care se străduiesc să facă față unei situații complicate de pandemie. Mi-au prezentat Institutul, domeniile de care se ocupă și, evident, am discutat despre mersul pandemiei de la noi. Înainte să detaliez, vreau să spun că am apreciat muncă lor, proiectele în curs și faptul că se preocupă foarte mult de resursă umană, de aparatură specifică și de extindere. Aceste rezultate pe care le obțin au un impact în politica statului“, a spus Klaus Iohannis.

„Dacă vrem să avem o viață apropiată de normalitate este obligatoriu să respectăm câteva norme“

Șeful statului român susține că dacă dorim să avem o viață mai aproape de normalitate este obligatoriu să se respecte anumite norme, precum purtatul măștii de protecție, igienizarea frcventă a mâinilor și evitarea aglomerațiilor. De asemenea, Iohannis a precizat faptul că vom putea evita adoptarea unor restricții mai dure după ce se va implementa o metodologie care să permită luarea deciziilor pentru fiecare localitate și județ.

„Am discutat despre pandemie. Mi-au prezentat viziune acare s-a format aici. Abordarea noastră este cam la fel. Nu trebuie să intrăm în panică, însă suntem într-o situație deosebită. Dacă vrem să avem o viață apropiată de normalitate este obligatoriu să respectăm câteva norme arhi cunoscute: purtatul măștii, igiena mâinilor, evitarea aglomerărilor și, în anumite localități, introducerea de restricții specifice.

Am observat că descentralizarea deciziilor a fost un lucru bun. este nevoie de mai multă clarificare. Am convenit să se lucreze la o metodologie care să permită luarea deciziilor în fiecare județ sau în fiecare localitate. Așa vom putea evita restricții prea dure. Măsurile de bază cele discutate: masca, distanța, igiena“, a adăugat Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu