Actualitate

Ministrul Nelu Tătaru, despre infecția cu COVID-19: „Poate prezenta simptome de la prima până la a zecea zi de infectare“

Publicat: 31 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Nelu Tătaru despre infecția cu COVID-19 Poate prezenta simptome de la prima până la a zecea zi de infectare
Ministrul Nelu Tătaru, despre infecția cu COVID-19: „Poate prezenta simptome de la prima până la a zecea zi de infectare“

Ministrul Nelu Tătaru spune despre infecția cu COVID că poate prezenta simptome de la prima până la a zecea zi de infectare.

„La modificarea proiectului de lege în Parlament am ținut neapărat ca și cei asimptomatici să poată beneficia de o evaluare completă până în 48 de ore. Eu rămân în continuare pe acea evaluare pe care trebuie să o aibă fiecare pacient în parte pentru a-i ști starea de moment și pentru a putea într-un complex de până în 48 de ore evoluția.

În contextul în care această boală poate prezenta simptomatologie începând de a doua zi până la a zecea zi de infectare, adică să nu am niciun simptom și să îmi apară în a zecea zi, nu trebuie să ne gândim că evoluția poate fi uneori fatală, cum a fost în aceste cazuri?“, declară Nelu Tătaru.

Ministrul Nelu Tătaru, despre infecția cu COVID-19: Examen clinic și paraclinic complet în fiecare caz

Ministrul Sănătății susține că este important ca fiecare pacient infectat să fie bine evaluat de către medici în momentul în care primește confirmarea. Acesta e-a recomandat medicilor să facă un examen clinic și paraclinic complet în fiecare caz, pentru a avea o evaluare complexă.

„Dincolo de refuzul inițial al unui pacient de a se interna, recomand colegilor mei să facă totul pentru ca să aibă un examen clinic și paraclinic complet pentru a-și putea să își facă o evaluare complexă, dar și acel pacient să aibă parte de o evaluare completă tocmai într-o viitoare izolare necesară și indicată în cunoștință de cauză”, precizează ministrul.

Anchete în cazul deceselor cauzate de COVID-19

În condițiile în care mai multe persoane tinere și-au pierdut viața în ultimele zile din cauza COVID-19, printre care și o femeie însărcinată, Nelu Tătaru a încercat să explice de ce aceste persoane nu au putut fi salvate.

„Fiecare caz de deces are în spatele său o anchetă care se face la nivelul DSP-ului de judeţ, sau cele care au o anumită complexitate, la nivelul ministerului. Fiecare decizie de act medical, de tratament, este a unui medic curant.

În măsurile în care aceste decizii au fost luate, bănuiesc că s-au făcut pe seama unui examen clinic sau paraclinic de moment. Sunt nişte anchete în curs pe care vreau să le văd și când o se le vedem o să vă anunțăm și pe dumneavoastră”, a menționat Nelu Tătaru.

Respectați măsurile de prevenire!

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a transmis un apel populației, prin care transmite că trebuie să ne obișnuim să conviețuim cu acest virus în următorii ani. Nelu Tătaru susține că în România nu s-a terminat încă primul val al epidemiei de COVID-19.

„Încă n-am terminat valul unu. Trebui să ne obișnuim să conviețuim cu acest virus cel puțin un an, doi. Orice pandemie ne-a dat această experiență. Dar acesta este anul cel mai important. În virtutea că ne vom obișnui cu acest virus și în speranța unui vaccin anul viitor”, a spus Nelu Tătaru.

Mai mult, ministrul Sănătății roagă românii să respecte în continuare măsurile de prevenire a infectării cu COVID-19.

„Chiar dacă este ceva nevăzut, am început să ne obișnuim cu anumite terapii, tratamente, ca personal medical mă refer. Mai rămâne ca tot ce înseamnă populație să respecte anumite reguli“, a adăugat Nelu Tătaru.

Transmiterea comunitară ar trebui să scadă

Minsitrul Sănătății a precizat că în urma măsurilor luate privind izolarea și carantinarea, are trbeui ca în săptămâna următoate să scadă transmiterea comunitară.

”Urmează o săptămâna în care vom vedea dacă transmiterea comunitară scade. Ea ar trebui să scadă în măsură în care izolăm, identificăm aceste cazuri infectate, carantinăm ce vine din acele zone din afară țării noastre și supraveghem prin medicina de familie și DSP-uri“, menționează Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu