Actualitate

Ministrul Nelu Tătaru: „Nu se impune reînchiderea totală, fiecare comitet judeţean îşi adaptează măsurile”

Publicat: 21 oct. 2020
Nelu Tătaru cu mască
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a fost în vizită miercuri, 21 octombrie 2020, la Cluj-Napoca. Scopul prezenței sale a fost acela de a verifica situația de la Spitalul de Boli Infecțioase din municipiu. Acesta a precizat faptul că suplimentarea numărului de paturi a fost făcută la unitățile medicale dedicate pacienților infectați cu noul coronavirus, iar unitățile spitalicești non-Covid-19 îi pot trata în continuare pe bolnavii cu alte afecțiuni.

„Avem suplimentări de paturi la Târgu-Mureș: un număr de 20 de paturi. La Timișoara intră în suport Covid 50 de paturi. Acele suplimentări le-am făcut în spitale Covid, nu în cele non-covid. Locurile de la spitalele normale nu sunt afectate”, a precizat ministruș Sănătății, Nelu Tătaru, la Cluj-Napoca.

Ministrul Tătaru a repetat faptul că boala nu se tratează în incinta spitalului și că fiecare dintre noi trebuie să fim atenți și să respectăm cu strictețe regulile sanitare impuse de autorități.

„Am avut o discuție cu cei de la spitalul de boli infecțioase la Cluj. Avem în evaluare tot ce înseamnă DSP la infecții nosocomiale. Mâine seară avem ședința de guvern și o să avem o hotărâre de guvern cei asimptomatici. Rămâne să respectăm măsurile pe care le avem. Noi adaptăm restricțiile la nivel local”, a spus Nelu Tătaru.

Nu se impun măsuri suplimentare

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, într-o intervenție publică la Cluj – Napoca, a precizat că nu se impun măsuri suplimentare pentru moment în ceea ce priveşte incidenţa COVID-19. Astfel, fiecare comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă va lua măsurile necesare în funcţie de incidenţa îmbolnăvirilor la nivel local.

„Nu se impune acest lucru. După cum ştiţi, probabil, noi adaptăm restricţiile şi măsurile la nivel local. Fiecare comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă se adaptează după indicele pe care îl primeşte de la DSP, la 24 de ore, iar evaluarea măsurilor, după 48 de ore, sunt cele care sunt puse în practică”, a spus Nelu Tătaru, întrebat fiind dacă se impune o „reînchidere totală”.

Tătaru, ministrul Sănătății, a adus în discuție şi numărul mare al cazurilor de SARS – COV – 2 comunicat miercuri, 21 octombrie 2020, dar a declarat că au fost şi multe testări.

„După cum ştiţi, avem 4.848 de cazuri noi, dar avem şi 37.000 de teste lucrate. Noi urmărim cazurile de terapie intensivă, precum şi decesele. Nu rămâne decât să respectăm aceleaşi reguli pe care le avem şi să ne gândim că, totuşi, există un personal medical care trebuie să gestioneze un număr mare de cazuri”, a mai spus Nelu Tătaru.

Ministrul a adus în discuție și noile modificări legislative referitoare la tratarea pacienţilor cu COVID-19.

„Mâine seară, în şedinţa de Guvern vom avea o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 136, prin care asimptomaticii şi oligosimptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. O dată, vor fi monitorizaţi de medicii de familie, a doua oară, vor fi evaluaţi şi urmăriţi de către organele în drept pentru a rămâne la domiciliu şi a putea să-şi facă tratamentul, dar şi pentru a-i proteja pe ceilalţi”, a menţionat Nelu Tătaru.

Ministrul Nelu Tătaru a vizitat, miercuri, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Spitalul Municipal Cluj-Napoca.

Astăzi, în ceea ce privește situația cazurilor Covid-19 la nivel național a avut o reacție premierul României, Ludovic Orban. De asemenea, o intervenție va avea și președintele Klaus Iohannis, după recordul înregistrat astăzi, 21 octombrie 2020.

Adauga un comentariu