Actualitate

Ministrul Nelu Tătaru: „Renunțăm la avizele epidemiologice pentru începutul noului an școlar”

Publicat: 10 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Nelu Tătaru Renunțăm la avizele epidemiologice pentru începutul noului an școlar
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat astăzi, 10 septembrie 2020, faptul că nu mai sunt necesare avizele epidemiologice eliberate de medicii de familie la începutul acestui an școlar 2020-2021.

Nu mai sunt necesare avizele epidemiologice pentru începutul anului școlar

Până în anul 2020, toți elevii care frecventau cursurile la orice unitate de învățământ erau nevoiți să prezinte o adeverinţă medicală pentru înscrierea în colectivitate. De asemenea, pe lângă acesta, era necesar și un aviz epidemiologic pentru intrare în colectivitate, ambele documente fiind eliberate doar de medicul de familie la începutul fiecărui an școlar.

Însă, având în vedere contextul actual și numeroaselor cereri ale medicilor de familie care menționează că valul de părinți și copii care se vor prezenta la cabinete într-un timp foarte scurt va crește substanțial riscul de îmbolnăvire atât pentru copii, cât și pentru bolnavii cronici. În speță, Ministerul Sănătății a luat hotărârea de a elimina aceste documente.

„Rămân însă două categorii de copii care nu vor putea intra în colectivitate fără aviz epidemiologic. Este vorba despre elevii cu boli cronice și despre copiii care intră pentru prima dată la grădiniță, sau schimbă ciclul educațional.”, potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

Hotărârea a fost luată pentru a nu se aglomera cabinetele medicilor de familie.

Nelu Tătaru trage un semnal de alarmă

Nelu Tătaru trage un semnal de alarmă: ”Septembrie este o lună în care vom simți o creștere de la o zi la alta”. Ministrul Sănătății atenționează că două evenimente viitoare pot duce la o explozie a numărului de cazuri: începerea școlii și alegerile locale. Tătaru precizează că spitalele sunt pregătite să primească pacienții, însă multe dintre acestea nu vor face față dacă situația se va agrava.

„Septembrie este o lună în care vom simți o creștere de la o zi la alta. Am avut la începutul lunii redeschiderea restaurantelor, vom avea redeschiderea școlilor și grădinițelor și la finalul lunii alegerile locale. Vă dați seama că toate sunt situații care contribuie la creșterea riscului epidemiolog, dar sper să putem face față și să rămânem pe același platou,” a afirmat ministrul Sănătății.

”Septembrie este o lună în care vom simți o creștere de la o zi la alta”

Ministrul susține că există două scenarii: fie regulile sunt respctate, iar cazurile se mențin până în 1500 de cazuri pe zi, fie se va crea haos, iar cazurile vor depăși 2000 de cazuri zilnic. Totul depinde de modul în care populația se va comporta.

„Depinde doar de noi toți dacă avem un scenariu în care avem o evoluție favorabilă. În cazurile pe care le prevedem cu aceste măsuri, să nu trecem de 1500 de cazuri pe zi. Dar nerespectarea unor reguli poate să ne ducă și la peste 2000 de cazuri noi pe zi. Depinde doar de noi toți dacă avem un scenariu în care avem o evoluție favorabilă, chiar descrescândă la un moment dat, în octombrie, sau dacă reluăm o pantă ascendentă cu un număr de cazuri noi”, a mai afirmat Tătaru.

De asemenea, Nelu Tătaru explică faptul că simptomele apar din a doua până în a zecea zi de la contaminare cu noul coronavirus, fapt care arată că dacă școlile încep pe 14 septembrie, cele două săptămâni se întind până la finalul lunii.

”Simptomatologia unei boli poate apărea din a doua până în a zecea zi a bolii respective, a infecției cu SARS CoV-2. Dacă noi începem pe 14, să ne gândim că cele două săptămâni merg spre sfârșitul lunii”, a explicat acesta.

Adauga un comentariu