Actualitate

Nelu Tătaru trage un semnal de alarmă: ”Septembrie este o lună în care vom simți o creștere de la o zi la alta”

Publicat: 09 sept. 2020
Nelu Tătaru trage un semnal de alarmă: ”Septembrie este o lună în care vom simți o creștere de la o zi la alta”
Nelu Tătaru trage un semnal de alarmă: ”Septembrie este o lună în care vom simți o creștere de la o zi la alta”

Nelu Tătaru trage un semnal de alarmă: ”Septembrie este o lună în care vom simți o creștere de la o zi la alta”. Ministrul Sănătății atenționează că două evenimente viitoare pot duce la o explozie a numărului de cazuri: începerea școlii și alegerile locale. Tătaru precizează că spitalele sunt pregătite să primească pacienții, însă multe dintre acestea nu vor face față dacă situația se va agrava.

„Septembrie este o lună în care vom simți o creștere de la o zi la alta. Am avut la începutul lunii redeschiderea restaurantelor, vom avea redeschiderea școlilor și grădinițelor și la finalul lunii alegerile locale. Vă dați seama că toate sunt situații care contribuie la creșterea riscului epidemiolog, dar sper să putem face față și să rămânem pe același platou,” a afirmat ministrul Sănătății, informează Realitatea Plus.

Nelu Tătaru trage un semnal de alarmă: ”Septembrie este o lună în care vom simți o creștere de la o zi la alta”

Ministrul susține că există două scenarii: fie regulile sunt respctate, iar cazurile se mențin până în 1500 de cazuri pe zi, fie se va crea haos, iar cazurile vor depăși 2000 de cazuri zilnic. Totul depinde de modul în care populația se va comporta.

„Depinde doar de noi toți dacă avem un scenariu în care avem o evoluție favorabilă. În cazurile pe care le prevedem cu aceste măsuri, să nu trecem de 1500 de cazuri pe zi. Dar nerespectarea unor reguli poate să ne ducă și la peste 2000 de cazuri noi pe zi. Depinde doar de noi toți dacă avem un scenariu în care avem o evoluție favorabilă, chiar descrescândă la un moment dat, în octombrie, sau dacă reluăm o pantă ascendentă cu un număr de cazuri noi”, a mai afirmat Tătaru.

De asemenea, Nelu Tătaru explică faptul că simptomele apar din a doua până în a zecea zi de la contaminare cu noul coronavirus, fapt care arată că dacă școlile încep pe 14 septembrie, cele două săptămâni se întind până la finalul lunii.

”Simptomatologia unei boli poate apărea din a doua până în a zecea zi a bolii respective, a infecției cu SARS CoV-2. Dacă noi începem pe 14, să ne gândim că cele două săptămâni merg spre sfârșitul lunii”, a explicat acesta.

Nelu Tătaru este de părere că ”la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă”

Luni, 7 septembrie 2020, ministrul Sănătății a afirmat că luna care urmează va fi una grea, deoarece campaniile electorale și deschiderea anului școlar contribuie negativ în lupta cu pandemia.

De asemenea, acesta a arătat că România ar putea intra pe o pantă descendentă a cazurilor de COVID-19 de la jumătatea lunii octombrie, dar numai dacă măsurile vor fi respectate cu religiozitate.

„Este o lună de încercare, este o lună grea şi dacă noi, toţi, vom fi parteneri pentru a respecta regulile, atunci cred că la jumătatea lunii octombrie ne putem gândi la o pantă descendentă. Până atunci nu ne rămâne decât să gestionăm creşterea care noi credem că va fi mai mică în această perioadă. O creştere asumată odată cu deschiderea anului şcolar şi campania electorală”, a declarat ministrul Sănătăţii la TVR.

Adauga un comentariu