Coronavirus

Moderna lansează mRNA-1273, primul vaccin împotriva Covid-19. Cât ar putea costa

Publicat: 30 oct. 2020
Doză de vaccin mRNA-1273
Doză de vaccin mRNA-1273

Moderna pregăteşte lansarea oficială a vaccinului împotriva Covid-19. Firma a primit deja 1,1 milioane de dolari de la guverne care aşteaptă medicamentul care ar putea salva vieţi, potrivit raportului financiar trimestrial publicat joi de compania americană de biotehnologie, transmite Reuters.

Compania din Cambridge, Massachusetts, a anunţat că discută cu iniţiativa COVAX, a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o propunere de preţuri pe mai multe nivele pentru vaccinul potenţial, care în prezent poartă denumirea de mRNA-1273.

Moderna a încheiat deja acorduri pentru livrări în America de Nord, Orientul Mijlociu şi alte regiuni ale lumii.

„Pregătim activ lansarea mRNA-1273 şi am semnat un număr de acorduri de livrare cu guverne din jurul lumii. Moderna respectă cele mai înalte standarde referitoare la calitatea datelor şi cercetarea ştiinţifică riguroasă, în timp ce continuă să lucreze cu autorităţile de reglementare pentru a avansa mRNA-1273”, a declarat directorul general al Moderna, Stephane Bancel.

Moderna lansează mRNA-1273

Moderna, aflată în fruntea cursei pentru dezvoltarea unui vaccin pentru Covid-19, a anunţat săptămâna trecută că are 30.000 de participanţi într-un studiu clinic de fază finală.

Săptămâna trecută, pese 25.650 de participanţi primiseră a doua doză a vaccinului companiei, care se administrează în două doze. Potrivit Moderna, 37% dintre participanţi sunt din comunităţi diverse şi 42% au un risc ridicat să facă o formă gravă de Covid-19.

O proporţie de 53% dintre participanţi sunt bărbaţi şi 47% femei, iar marea majoritate au vârste de peste 25 de ani. Doar 5% fiind din grupa 18-24 de ani.

Vaccinul Moderna, care este dezvoltat cu ajutorul Institutului Naţional pentru Sănătate, conţine material genetic numit mesager ARN sau ARNm, pe care oamenii de ştiinţă speră că determină sistemul imunitar să combată virusul.

Cât ar putea costa vaccinul împotriva COVID-19

În luna august, Moderna a anunţat că percepe între 32 şi 37 de dolari pentru o doză de vaccin pentru unii clienţi, în cadrul unei politici de preţuri mici, în timpul pandemiei. Compania a mai informat că este negociază acorduri mai largi, în cadrul cărora preţurule vor fi mai mici.

Moderna a arătat că vaccinul trebuie păstrat la minus 4 grade Fahrenheit (-20 grade Celsius), pentru a avea o valabilitate de şase luni. Prin comparaţie, vaccinul Pfizer necesită o temperatură de depozitare de minus 94 grade Fahrenheit (-70 grade Celsius).

Vaccinul Moderna poate fi, de asemenea, refrigerat la aproximativ 36 de grade Fahrenheit (2,2 grade Celsius) timp de până la şapte zile. Trebuie administrat în decurs de 12 ore după decongelare.

Nelu Tătaru încă speră la un vaccin anti COVID-19 în decembrie-ianuarie

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat joi că încă speră la un vaccin anti COVID-19 în decembrie-ianuarie.

„Comisia Europeana are discutii cu 3 firme producatoare. Toata achizitia se face prin Comisia Europeana, la care suntem parteneri. Avem speranta pentru sfarsitul anului, inceputul anului viitor, ianuarie. In primul rand (vor primi vaccinul) cei din prima linie, personalul medical, pe urma linia doi – persoane cu risc”, a declarat Nelu Tătaru.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri, 28 octombrie, că livrarea potenţialelor vaccinuri COVID-19 către ţările Uniunii Europene ar putea începe cu seriozitate în aprilie.

„În cel mai bun caz, companiile ar putea livra până la 50 de milioane de vaccinuri pe lună către UE”, a spus von der Leyen, care a adăugat că oficialii europeni negociază cu alte companii pre-comanda unui alt miliard de flacoane.

 

Adauga un comentariu