Diete si regimuri

Modul în care vă pregătiți cafeaua vă afectează sănătatea

Publicat: 02 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Modul în care vă pregătiți cafeaua vă afectează sănătatea
Este mai bine să bei cafea filtrată decât să nu o consumi deloc.

Există mai multe moduri de a pregăti o cafea. Un studiu recent a constatat că prepararea acestei băuturi calde ar putea avea un impact asupra sănătății. Aflați care este cel mai sănătos mod de a pregăti acest stimulent!

Unii nu pot începe o zi sau nu pot lua o pauză fără să bea cafea. Această băutură fierbinte este una dintre cele mai consumate și iubite din lume. Este recunoscuta atât pentru beneficiile sale, cât și pentru efectele sale dăunătoare asupra organismului. Pregătirea sa nu a fost până acum niciodată analizată și pusă la îndoială. Cu toate acestea, are un impact asupra sănătății, potrivit unui studiu realizat de cercetători suedezi, publicat în revista medicală European Journal of Preventive Cardiology în aprilie 2020, noteaza Femme Actuelle.

„Studiul nostru oferă dovezi puternice și convingătoare ale unei legături între metodele de preparare a cafelei, atacurile de cord și longevitatea”, a declarat autorul studiului și profesor la Universitatea Gothenburg din Suedia, Dag S. Thelle. Acest studiu este primul care a analizat această corelație și a concluzionat că „infuzia filtrată este cea mai sigură”.

Cercetătorii i-au urmărit pe participanți timp de 18 ani

„Cu aproximativ 30 de ani în urmă, profesorul Thelle a descoperit că consumul de cafea era legat de o creștere a colesterolului total și de colesterolul LDL rău, atât de mult încât ar putea avea consecințe dăunătoare asupra sănătății inimii”, se spune în studiu. Pentru a determina cauza exactă, oamenii de știință suedezi au analizat pregătirea stimulentului.

Pentru a finaliza acest studiu, autorii și-au extins analiza și observația de-a lungul a 18 ani. Între 1985 și 2003, cercetătorii au urmărit 508.747 de norvegieni sănătoși, cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani. Participanții au trebuit să completeze un chestionar cu privire la cantitatea și tipul de cafea consumată.

„De asemenea, s-au colectat date privind variabilele care pot influența atât consumul de cafea, cât și bolile de inimă, astfel încât acestea să poată fi luate în considerare în analiză. De exemplu, fumatul, educația, activitatea fizică, înălțimea, greutatea, tensiunea arterială și colesterolul”, studiul spune.

La sfârșitul urmăririi, oamenii de știință au identificat un total de 46.341 decese, inclusiv 12.621 decese cauzate de boli cardiovasculare. Dintre decesele cardiovasculare, 6.202 au fost cauzate de un atac de cord. Potrivit cercetătorilor, se crede că cauza acestor decese este consumul de cafea nefiltrată.

Filtrarea cafelei vă va permite să trăiți mai mult

Studiul explică faptul că stimulentul nefiltrat conține substanțe care cresc colesterolul din sânge. Autorii afirmă că o ceașcă de cafea nefiltrată conține aproximativ de 30 de ori mai multă grăsime decât cafeaua filtrată. „Ne-am întrebat dacă acest efect asupra colesterolului ar putea duce la o creștere a numărului de atacuri de cord și decese cauzate de boli de inimă. Așa că am înființat un studiu amplu și câteva decenii mai târziu îi publicăm rezultatele”, a dezvoltat profesorul Dag S Thelle. Potrivit studiului, folosirea unui filtru ar elimina substanțele din băutura și ar reduce riscul de infarct și moarte prematură.

„Am avut o singură măsură de consum de cafea, dar știm că obiceiurile s-au schimbat în Norvegia în perioada de urmărire. Credem că unele femei și unii bărbați mai tineri care consumă cafea nefiltrată au trecut la consumul de cafea. Cafea filtrată, reducând astfel puterea asocierii cu mortalitatea cardiovasculară, în timp ce bărbații în vârstă erau mai puțin înclinați să-și schimbe obiceiurile”, a adăugat el.

„Pentru persoanele care știu că au colesterol ridicat și doresc să facă ceva în acest sens, ar trebui evitate infuziile nefiltrate, inclusiv cafeaua făcută cu o cafetieră. Pentru toți ceilalți, beți-vă cafeaua. Cu conștiință bună și optați pentru filtrare”, a recomandat Profesor.

Consumul de una până la patru căni de cafea filtrată pe zi ar reduce riscul de deces

O altă constatare a cercetătorilor: este mai bine să bei cafea filtrată decât să nu o consumi deloc. „În ceea ce privește absența cafelei, perfuzia filtrată a fost asociată cu o reducere de 15% a riscului de deces din toate cauzele în timpul urmăririi. În ceea ce privește decesele cauzate de bolile cardiovasculare, cafeaua filtrată este asociată cu o reducere de 12% a riscului de deces la bărbați și 20% la femei comparativ cu absența cafelei”, detaliază studiul. Cea mai scăzută rată a mortalității a fost înregistrată în rândul persoanelor care beau una până la patru căni de cafea filtrată pe zi.

Adauga un comentariu