Eveniment-Social

Moment istoric! A demarat o investiție, de milioane de euro, într-o clădire imensă din orașul Iași, din zona Copou

Publicat: 23 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Moment istoric A demarat o investiție de milioane de euro într-o clădire imensă din orașul Iași din zona Copou
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași organizează procedura simplificată pentru "Servicii de expertiză tehnică a clădirii Corp B, situată pe Bulevardul Carol I, nr. 20-22, Municipiul Iași", pentru stabilirea riscului seismic și a soluțiilor necesare pentru reabilitarea/consolidarea obiectivului (cuprinde ridicare topo, studiul geo, relevee, probe, expertiză tehnică). Investiția este de aproximativ 100 de mii de euro

O investiție, de milioane de euro, într-o clădire imensă din orașul Iași, din zona Copou, a demarat la începutul anului 2021! Deja, pe 16 februarie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a demarat organizarea procedurii simplificate pentru „Servicii de expertiză tehnică a cladirii Corp B, situată pe Bulevardul Carol I, nr. 20-22, Municipiul Iași”. Asta pentru stabilirea riscului seismic și a soluțiilor necesare pentru reabilitarea/consolidarea obiectivului

Pentru o clădire imensă din orașul Iași, din zona Copou, a demarat procedura simplificată pentru „Servicii de expertiză tehnică a cladirii Corp B, situată pe Bulevardul Carol I, nr. 20-22, Municipiul Iași”. Asta pentru stabilirea riscului seismic și a soluțiilor necesare pentru reabilitarea/consolidarea obiectivului. Proprietar este Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Pentru această etapă vor fi investiți aproximativ 100 de mii de euro. Pe de altă parte, pentru refacerea întregii clădiri sunt necesare câteva milioane bune de euro. Se caută soluții de finanțare, atât pe plan național, dar și din fonduri europene. Licitația a fost reluată, după ce prima procedură a fost anulată.

Corpul B, cea mai mare clădire cu scop didactic de la Universitatea „Cuza” din Iași

Corpul B este cea mai mare clădire cu scop didactic de la UAIC. Aici funcționează atât cea mai mare facultate de la „Cuza”, cea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), dar și cele de Biologie, respectiv Geografie și Geologie”. De precizat că imobilul cunoscut astăzi drept Corpul B a fost construit până la mijlocul deceniului 6 din secolul XX. Inițial, aici a funcționat fostul Institut Politehnic din Iași. Imobilul a fost construit în două etape, în 1959 și 1963. Parcul din fața clădirii prezintă în mijloc un bazin cu grupul statuar „Tinerețe” (1959), opera sculptorului Marcel Guguianu, reprezentând un cuplu de îndrăgostiți. În imaginația studenților, cei doi par a-și spune: „Dragul meu, mai rămâi cu mine!”, „Nu pot, întârzii la curs!”.

Arhitectura clădirii este specifică perioadei sovietice târzii, cu pilaștri rectangulari și etaje înalte. Se observă colonete la nivelul primului etaj, sub ferestre, și un șir de medalioane deasupra lor, în oglindă cu cele de pe fațada Corpului A. Fațada și unele elemente interioare au fost placate cu travertin, la modă în acea vreme. La etajul 2, a fost inaugurat Muzeul Didactico-Științific „Grigore Cobălcescu”, care cuprinde mii de eșantioane de minerale și roci. La etajul 3 este expusă o machetă a planului de sistematizare a centrului istoric din anii ’80 și o Colecție a Instrumentelor Geografice.

Investiții, fără precedent, de milioane de euro bune, derulate la UAIC

Această investiție, fără precedent, de milioane de euro bune, le completează pe altele. De aproape 2 ani, „Cuza” reabilitează clădiri istorice și realizează noi imobile, respectiv o bază sportivă ultra-modernă în Zona Sărărie din oraș. Deja, lucrările sunt avansate la Casa Universitarilor (finalizare preconizată pentru 2021), Corpul E (finalizare preconizată pentru 2021) sau Observatorul Astronomic din Copou. Pe de altă parte, lucrări și investiții au loc și în Stațiunile de Cercetare ale UAIC din România. Nu în ultimul rând, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” sau Corpul A sunt alte obiective avute în vedere de conducerea instituției de învățământ superior. Mai departe, deschiderea de filiale la Botoșani, Piatra Neamț sau în județul Vrancea reprezintă alte repere ale dezvoltării, din anii următori, ai celei mai vechi instituții moderne de învățământ superior a României.

Adauga un comentariu