Hramul Sfintei Parascheva de la Iași a adus o serie de momente speciale pe scena amplasată în zona centrală a orașului. La Liturghia oficiată de sărbătoarea Cuvioasei au fost premiate unele familii care au ales să revină în Iași după ani întregi petrecuți în afara granițelor țării. Fiecare familie care a ajuns în fața înalților prelați are câte o poveste de viață impresionantă
Mai multe familii din Iași au fost premiate cu o distincție specială la hramul Sfintei Parascheva. Oameni care au fost peste hotare ani la rând și s-au întors acasă, oameni care au descoperit religia ortodoxă mult mai târziu, dar care au făcut ceva pentru comunitatea pe care o reprezintă, au primit „Crucea Moldavă” din partea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Familii care au stat ani la rând peste hotare și care au ales să revină în țara natală, dar și preoți cu altă naționalitate ce slujesc în zona Iașului au fost recompesați pe deplin de ierarhii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. În urmă cu câțiva ani, la hramul Cuvioasei, reprezentanții Mitropoliei au premiat veteranii de război cu distincția respectivă.
După 10 ani s-au întors din Norvegia. Soții Tiron au fost premiați de hramul Cuvioasei Parascheva de la Iași
Familia Adrian și Crina-Elena Tiron a locuit în Norvegia timp de 10 ani, între 2004 și 2014. Familia Tiron are doi copii: Ioan-Matei, de 11 ani, și Teodor, de 9 ani. Cei doi soți sunt cercetători în bio-medicină, iar acum lucrează la Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO) Iași.
„Am primit această distincție ca un exemplu de oameni care s-au întors. Dar această distincție ar fi trebuit să ajungă la Dumnezeu, pentru că el ne-a călăuzit pașii. Ne-au lipsit țara, familia. Dar ne-am apropiat de Dumnezeu. Noi eram din Iași, mergeam la biserică, este bine să ai una aproape. Le transmit oamenilor să se roage. În străinătate e bine din punct de vedere financiar, dar pierzi altele. Nu am salariul din Norvegia, dar am alte fericiri aici”, a spus Adrian Tiron.
Distincție oferită la Liturghia de hramul Sfintei Parascheva
Una dintre familiile care au primit distincția „Crucea Moldovă” de la Mitropolie a fost cea a lui Mihai și Cristina Cimpoieșu. Cei doi soți au locuit în Marea Britanie timp de 5 ani, lucrând în IT. Soții au împreună doi copii: Luca, de 6 ani, și Tudor, în vârstă de 3 ani. Au revenit în Iași, unde lucrează tot în IT. Ambii au arătat că, deși viața în Marea Britanie era mult mai bună, ei nu se regăseau acasă, iar apropierea de Biserică era extrem de dificilă.
„Această distincție este un simbol al românilor de pretutindeni și mai ales a celor tineri, care simt că e nevoie să revină acasă, care simt e nevoie de cineva care să întărească neamul în România. Trăiam foarte bine în Iași, cu profesiile noastre, dar eram într-o căutare de bucurie lumească, obiecte, experiențe, călătorii. Așa am ajuns și 5 ani în Anglia, cariere frumoase, copii foarte frumoși, însă sufletul nostru nu se liniștea doar cu bunătățile pământești. Rădăcina noastră era în bunuri, nu la Dumnezeu”, a spus Cristina Cimpoieșu.
A descoperit religia ortodoxă după 30 de ani
Soțul Cristinei Cimpoieșu a fost catolic înainte și s-a botezat mult mai târziu în religia ortodoxă.
„Prin jertfa unui părinte din Parohia Reading din Anglia, l-am regăsit pe Dumnezeu. Soțul meu a călătorit la Muntele Athos, eu mi-am spovedit păcatele pe care nu le-am spus zeci de ani și așa ne-am regăsit liniștea, una dumnezeiască, și atunci ne-am gândit la liniște în România. A venit și pandemia și nu a venit nimeni la noi să ne viziteze. Atunci ne-am spus că e timpul să facem pasul și să ne întoarcem acasă. Am revenit în vara anului 2020 acasă. Am lucrat la o grădiniță, unde la o serbare nu era nimic despre spiritul Crăciunului, ci era o reprezentare cu animale. Atunci am întrebat unde e Crăciunul și ni s-a spus că nu au vrut să-i supere pe alții. Am rămas șocați și, nedorind asta pentru fii noștri, ne-am întors acasă. Aici e mai mult har, mai multă liniște”, a adăuat Cristina Cimpoieșu.
După o viață în SUA s-a convertit la ortodoxie. Părintele Stephen Holley a primit distincția de la ÎPS Teofan
O poveste aparte o are părintele Stephen Holley. Cotidianul „BZI” a prezentat pe larg povestea părintelui Stephen Holley și a soției sale Patty Mary. Părintele slujește la Biserica „Sf. Haralambie” din Iași și a devenit extrem de apreciat în comunitate. Preotul Steven și soția sa au ales România pentru frumusețea credinței și bunătatea oamenilor.
„Nu ne lăsați pe noi, cei veniți mai târziu în ortodoxie, să-L iubim pe Dumnezeu mai mult decât voi, care v-ați născut ortodocși!”, a transmis părintele de la Biserica „Sf. Haralambie” din Iași.
Un preot din Basarabia a fost premiat de ÎPS Teofan
O altă familie care a primit distincția este și cea formată din preotului Mihai Stegărescu și soția sa, Maria. Preotul Mihai este originar din Basarabia și a activat la Parohia „Sfânta Parascheva” din satul Priozeornoe (Cemâsâr) din Mitropolia Odesei, unde a renovat si pictat biserica. În anul 2018, a aderat la Episcopia Basarabiei de Sud, dar nu a putut trece și biserica, slujind ca preot paroh la Parohia Hagi-Curda și Protopop misionar de Ismail. În ciuda ostilităților clericilor din Mitropolia Odesei și a unor autorități locale, a înregistrat o asociație de binefacere și a renovat casa în care asociația filantropică își desfășoară activitățile. Soția sa, Maria, este cadru didactic, șefă pe bibliotecile din Raionul Anenii Noi, iar împreună cu părintele Mihai au doi copii, Ana, de 14 ani, și Filip, de 5 ani.