Actualitate

Monica Anisie, despre redeschiderea școlilor: ”În momentul de faţă nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare”

Publicat: 26 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Monica Anisie despre redeschiderea școlilor În momentul de faţă nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare
Monica Anisie, ministrul Educației

Monica Anisie, despre redeschiderea școlilor: ”În momentul de faţă nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare”. Miercuri seara, Monica Anisie a anunțat că decizia referitoare la modul în care elevii se vor prezenta la cursuri se află în mâinile consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. De asemenea, aceasta a mai arătat că, în prezent, în cabinetele școlare nu sunt suficienți medici sau asistente.

„Decizia este la nivel de unitate de învăţământ, adică la consiliul de administraţie. Consiliul de administraţie propune scenariul pe care îl vor alege, propune inspectoratului şcolar şi Direcţiei de Sănătate Publică, urmând ca acestea să avizeze şi Comitetul Judeţean sau al Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă să aprobe acest scenariu”, a spus Monica Anisie.

Ministrul Educației a precizat că astfel decizia va fi luată la nivel local.

„Am dat în felul acesta autonomie locală, pentru că directorul unităţii de învăţământ, directorul de la DSP local pot şti cel mai bine ce se întâmplă local, nu de la nivel central să luăm pentru toată lumea aceeaşi măsură”, a explicat ministrul.

Monica Anisie, despre redeschiderea școlilor: ”În momentul de faţă nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare”

În același timp, Monica Anisie a menționat că în momentul de față nu sunt suficienţi medici şi asistente în cabinetele şcolare. Cu toate acestea, un proiect de lege depus la Parlament prevede deblocarea posturilor pentru personalul didactic, personal nedidactic şi personalul medical necesar acestor cabinete.

„În momentul de faţă nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare. Prin proiectul de lege pe care l-am trecut prin Guvern şi l-am depus la Parlament am solicitat deblocarea posturilor pentru personalul didactic, personal nedidactic şi pentru medici şi asistente din cabinetele şcolare. Ştiţi foarte bine că în Legea 55 – legea în care sunt prevăzute măsurile pentru starea de alertă – a fost interzis concursul până şi pentru funcţiile didactice”, a mai spus Anisie.

Ministrul Monica Anisie a completat că a purtat o discuţie pe această temă cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„Am avut o discuţie cu domnul ministru Tătaru pentru a găsi soluţii aşa cum am găsit şi în perioada examenelor naţionale. Am avut în fiecare unitate de învăţământ câte un medic sau o asistentă în aşa fel încât să se desfăşoare activităţile fără nicio problemă. Domnul ministru Tătaru a prezentat o situaţie a acestor medici sau asistente care ar putea să vină în parteneriat cu autoritatea publică locală către unitatea de învăţământ”, a mai susţinut Monica Anisie.

Monica Anisie aruncă vina: ”Ministerul Educației se ocupă de procesul de învățământ, dar nu de achiziția de tablete”

Miercuri, Ministrul Educației, a anunțat că are speranța ca primele tablete pentru elevi să ajungă până în data de 10 septembrie. De asemenea, aceasta menționează că există un program de 70.000 de laptopuri pentru peste 1.000 de licee. Cu toate acestea, ministrul arată că pentru a cumpăra aceste lucruri, școlile trebuie să aplice.

„Ministerul Educației se ocupă de procesul de învățământ, dar nu de achiziția de tablete. Ministerul Educației a elaborat caietul de sarcini și l-a transmis către ONAC. Sperăm ca pe data de 10 septembrie să fie livrate măcar primele tranșe din cele 250.000 de tablete.

În același timp, prin OUG pe care am dat-o săptămâna aceasta, se pot achiziționa 500.000 de tablete, eligibil fiind să aplice pentru proiect Inspectoratele școlare și școlile. Banii îi va pune la dispoziție Ministerul Fondurilor Europene.

În plus, avem un program de 70.000 de laptopuri pentru peste 1.000 de licee. Există o lege a achizițiilor publice. La licitații sperăm să existe termene clare pentru a oferi copiilor ceea ce le trebuie.

Autoritatea locală este cea care administrează unitatea de învățământ. Poate sprijini cu dezinfectanți sau cu măști școala. Guvernul a alocat și o sumă importantă pentru achiziție de echipamente medicale, măști, dezinfectant. Școlile trebuie să aplice să cumpere aceste lucruri”, a spus Monica Anisie.

Adauga un comentariu