Actualitate

Monica Anisie îi solicită lui Ludovic Orban demiterea președintelui ONAC

Publicat: 31 aug. 2020
Ministrul Educației Monica Anisie vorbește la microfon
Monica Anisie, ministrul Educației

Monica Anisie îi solicită lui Ludovic Orban demiterea președintelui ONAC. Ministrul Educaţiei, îi cere lui Ludovic Orban, premierul României, demiterea Corneliei Nagy, preşedintele Oficiului Naţional de Achiziţii Centralizate, deoarece a aflat de rezultatul „dezamăgitor” al stadiului licitaţiei privind achiziţia de dispozitive electronice cu conexiune la Internet.

„Ministerul Educaţiei şi Cercetării a luat act de rezultatul dezamăgitor al stadiului licitaţiei privind achiziţia de dispozitive electronice cu conexiune la Internet, organizată de Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC). Ministerul a început demersurile pentru achiziţionarea celor 250.000 de dispozitive electronice încă din data de 7 mai, când a fost alocată prin Hotărâre de Guvern suma de 150 de milioane de lei.

Toate instituţiile implicate, inclusiv Oficiul Naţional al Achiziţiilor Centralizate, şi-au luat angajamentul să încheie, în termenii agreaţi, toate procedurile, astfel încât dispozitivele să fie, în prima zi de şcoală, la dispoziţia elevilor. Deşi au beneficiat de tot sprijinul MEC în toată această perioadă, oficialii ONAC au refuzat să fie cooperanţi şi proactivi în identificarea de soluţii rapide, dovadă fiind rezultatul catastrofal al acestui întreg proces. Mai grav, ONAC nu a informat în timp util MEC cu privire la stadiul licitaţiei, deşi au existat nenumărate solicitări zilnice privind acest subiect”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei, transmis luni AGERPRES.

Monica Anisie îi solicită lui Ludovic Orban demiterea președintelui Oficiului Naţional de Achiziţii Centralizate

În același timp, ministrul Monica Anisie este de părere că este „inacceptabil rezultatul dezastruos al licitaţiei, după atâtea luni în care toate instituţiile implicate, mai puţin ONAC, au luat toate măsurile ca procedura să fie încheiată la termenele stabilite”.

„Cei care vor avea de suferit de pe urma incompetenţei oficialilor ONAC sunt elevii, profesorii şi părinţii. Din aceste considerente, solicit premierului României, domnul Ludovic Orban, demiterea preşedintelui ONAC, Cornelia Nagy, şi doresc reluarea, în regim de maximă urgenţă, a procedurilor de licitaţie”, afirmă Anisie, citată în comunicat.

Ludovic Orban, despre conducerea ONAC: ”Acolo este o obtuzitate și o rigoare excesivă”

Ludovic Orban, premierul României, a anunțat că are în plan schimbarea conducerii ONAC (Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate). Argumentele pentru această decizie sunt obtuzitatea și rigoarea excesivă, fapt care a întârziat derularea contractului de achiziție a tabletelor pentru elevi. De asemenea, Orban a mai precizat că se gândea de mult timp la acest lucru, dar a așteptat să aibă motive, fiindcă în caz contrar ”urlau pesediștii”.

„Vom putea achiziționa toate cele 250.000 de tablete. Contractul este la ONAC, unde treaba merge cam greoi, dar vom schimba și conducerea ONAC. Eu nu am vrut să umblu acolo, pentru că-mi săreau în cap. Acolo este președintele pe care l-am găsit în funcție, dacă îl schimbam, urlau pesediștii. Trebuie să ai niște motive când iei o asemenea decizie. Acolo este o obtuzitate și o rigoare excesivă și de aceea derularea procedurilor au durat excesiv de mult. Probabil vom achiziționa 70-80 de mii de tablete”, a declarat Ludovic Orban.

 

Adauga un comentariu