Actualitate

Monica Pop, reacție dură la situația minerilor: „Nici cu animalele nu e normal să se poarte decidenții așa!“

Publicat: 23 feb. 2021
Dr. Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie din București, face declaratii de presa
Dr. Monica Pop, fostul manager al Spitalului de Oftalmologie din București

Monica Pop, fost manager la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice din Capitală, a reacționat dur la situația minerilor. Monica Pop a scris pe pagina sa de Facebook că nici cu animalele nu e normal să se poarte decidenții așa.

Medicul oftalmolog s-a arătat extrem de deranjată de condițiile în care sunt nevoiți să munească minerii din Valea Jiului și de faptul că nu și-au mai primit salariile.

„E foarte impresionant ce se întâmplă cu minerii!!!

Nici cu animalele nu e normal să se poarte decidenții așa! E absolut incredibilă starea şi suferința acestor mineri, după ce că au salarii de mizerie, deși îşi pun viața în joc, pentru noi, în fiecare zi! Nu se poate să fie trataţi așa!

Domnilor decidenţi, aţi pierdut şi ultima urmă de omenie??!! Sau n-aţi avut-o niciodată, aţi vrut doar funcții??!!”, a scris Monica Pop pe pagina sa de Facebook.

Plata salariile restante ale minerilor, decisă printr-o Hotărâre de Guvern

În ședința de Guvern s-a aprobat și Hotărârea pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1850/2006.

În urma acestei hotărâri se va putea face plata salariilor restante ale minerilor din Valea Jiului, care au protestat timp de o săptămână la minele din Lonea și Lupeni. După ce au intrat în posesia acordului scris şi semnat de ministrul muncii, de liderii de sindicat şi de administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, minerii din subteran au luat decizia suspendării protestului din galerii.

Documentul prevede un calendar în trei etape pentru acordarea salariilor întârziate pe ianuarie, a ajutoarelor de încălzire, a tichetelor de masă şi a banilor pentru transportul la muncă. Astfel, salariile pe ianuarie ar urma să fie plătite în data de 25 februarie.

Reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara

Referitor la Complexul Energetic Hunedoara, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că acesta urmează să se separe de Termocentrala de la Paroșeni într-o societate prin dare în plată către ANAF, în timp ce Termocentrala de la Mintia ar trebui să ajungă la Consiliul Judeţean sau Primărie.

„Reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara presupune separarea Termocentralei de la Paroşeni, împreună cu cele patru mine, într-o societate prin dare în plată către ANAF şi preluarea datoriilor, ştergerea datoriilor şi revenirea în circuitul economic prin Ministerul Energiei, şi Termocentrala de la Mintia către administraţia locală, Consiliul Judeţean sau Primărie.

Voi discuta o posibilă preluare a Termocentralei de la Mintia în aşa fel încât să reuşim din această societate plină de datorii, Complexul Energetic Hunedoara, care practic a fost falimentat cu bună ştiinţă de cei de la PSD, să reuşim să facem două societăţi, care să fie viabile, una la administraţia locală şi alta la Ministerul Energiei”, a menționat Virgil Popescu.

Mai mulți mineri vor fi dați afară

Ministrul Energiei a explicat că CEH nu mai are fonduri suficiente şi din producţia de cărbune care este extrasă din cele patru mine nu se pot acoperi toate cheltuielile, însă a evitat să spună câți mineri vor rămâne fără locuri de muncă.

„Se lucrează în continuare la acest aspect. Avem patru mine – două sunt în procedura de închidere deja, le-am preluat de la vechiul Guvern PSD, şi două mine viabile. Nu vă pot spune acum ce, cât, cum. Trebuie o analiză foarte serioasă pentru că, inclusiv din rândul minerilor, mi-au venit tot felul de informaţii că există persoane care sunt angajate şi care nu lucrează în mine, sunt angajate cumva fictiv”, a mai spus Virgil Popescu.

Adauga un comentariu