Titlurile zilei

Moșia directorului Carmen Cumpăt, de la Spitalul de Recuperare din Iași! Zeci de hectare camuflate în pădurile din comuna Probota. Afacerea a fost făcută cu o firmă deținută de danezi – FOTO

Publicat: 27 ian. 2021
Carmen Cumpăt, managerul de la Spitalul de Recuperare din Iași, și proprietatea din comuna Probota, județul Iași
Carmen Cumpăt, managerul de la Spitalul de Recuperare din Iași, a completat informații diferite în declarația de avere. Proprietățile importante sunt înregistrate pe societatea Pomicultura Ind SRL, deținută de Petru Cumpăt, soțul managerului. În declarația de avere sunt menționate doar veniturile soțului din firmă. Tranzacțiile au început în comuna Probota, în anul 2014, și au continuat până în 2019

Afacerile lui Carmen Cumpăt, director la Spitalul Clinic de Recuperare din Iași, au ramificații și în alte localități din județ. Prin intermediul soțului, familia Cumpăt stăpânește o moșie de peste 20 de hectare folosită pentru exploatarea puieților. În 2018 a cumpărat o suprafață importantă de la o firmă controlată de afaceriști danezi

Noi detalii au ieșit la suprafață despre averea managerului Carmen Cumpăt de la Spitalul de Recuperare din Iași. Dacă în edițiile trecute ale cotidianului BZI s-a arătat că managerul spitalului trăia doar din salariu, lucrurile s-au schimbat în momentul în care s-a acordat atenție afacerilor desfășurate de soțul Petru Cumpăt, patronul societății Pomicultura Ind SRL, cu obiect de activitate „cultivarea fructelor semințoase și sâmburoase”. În declarația de avere este obligatoriu să fie trecute și bunurile partenerului de viață. În dreptul lui Petru Cumpăt apare doar un venit anual încasat de 17.352 lei de la Pomicultura Ind SRL, unde are calitatea de unic acționar. Sediul social este înregistrat pe adresa locuinței din sat Breazu, comuna Rediu, fără să fie precizat un punct de lucru de exploatare.

Însă, reporterii BZI au descoperit că pe firmă au fost trecute suprafețe importante de teren agricol situate în comuna Probota, județul Iași, sat Perieni. De precizat că unitatea medicală a fost implicată în mai multe scandaluri în ultimii ani.

În ultmii ani a cumpărat zeci de hectare pentru exploatarea puieților

În satul Perieni, firma lui Petru Cumpăt deține nu mai puțin de 20 de hectare de teren agricol, situat în extravilanul comunei. Suprafețele au fost cumpărate de la diverși proprietari în anul 2014, la 6 ani de la numirea lui Carmen Cumpăt la conducerea spitalului. Pe terenul menționat este amenajată o pepinieră cu puieți de diferite soiuri. La un preț în zonă de cel puțin 6.000 de euro pe hectar, moșia familei Cumpăt valoarează cel puțin 120.000 de euro, fără să fie incluse investițiile. Pe terenul menționat este edificată și o clădire cu o suprafață de 443 mp, ce datează din anul 1980. Parterul clădirii este format din 7 camere cu o suprafață utilă de 395 de metri pătrați. O bună parte din proprietate a fost cumpărată de la fostul proprietar, un anumit Daniel Vrănescu.

„Ei au ferma după canton spre Dealul lui Dumnezeu. Au și utilajele acolo. Au cumpărat de la Vrănescu. Am lucrat mai demult la Cumpăt. Ei au terenuri pe mai multe dealuri”, spune un localnic, indicând ferma dintre păduri.

A cumpărat de la danezi mai multe suprafețe de teren

În 2018, Petru Cumpăt tranzacționează 3,5 hectare de teren agricol. Proprietar era societatea Star Farm SRL, cu sediul în județul Brașov, redenumită Bak Iasiland SCS (societate în comandită simplă- n.r.). Firma este cunoscută ca deținătoare a multor suprafețe de teren în județul Iași. Mai multe anunțuri de vânzare au fost publicate la sediile primăriilor din județul Iași. De precizat că, societatea Pomicultura IND SRL nu are o performanță financiară care să justifice achiziția. Spre exemplu, în 2019, cifra de afaceri a fost de aproape 100.000 de euro, cu un profit de nici 10.000 de lei.

Însă la capitolul active imobilizate apare valoarea de 3,2 milioane lei, peste 650 de mii de euro. Asta înseamnă valoarea construcțiilor, plantațiilor, echipamente sau instalații tehnice. Bak Iasiland SCS este deținută de un grup de asociați danezi. Cele mai multe părți sociale sunt deținute de Skou Bjarne și Bernhard Hruse Bak. Firma are ca obiect de activitate „cultivarea cerealelor”. Contactat telefonic, Petru Cumpăt a refuzat să ofere detalii despre modul în care s-au făcut achizițiile.

„Nu vorbesc cu dumneavoastră”, a spus Petru Cumpăt.

Vila lui Carmen Cumpăt este amplasată foarte aproape de intrare în municipiul Iași

Carmen Cumpăt este manager la unitatea medicală încă din 2008. Chiar în acel an a reușit să facă recepția la vila din satul Breazu, din comuna Rediu, Județul Iași. În 2004, a cumpărat un teren de 1.032 metri pătrați, împreună cu soțul Petru Cumpăt, implicat își atunci cu afaceri în pomicultură. Imediat, a obținut o autorizație de construire, dar clădirea a fost finalizată după aproape 4 ani. Vila din satul Breazu are regimul de înălțime D+P+1 E, cu o suprafață construită de aproximativ 300 de metri pătrați. Este poziționată chiar lângă Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, pe strada Pârâului. Imobilul beneficiază și de 3 balcoane. Conform estimărilor, imobilul poate valora cel puțin 200.000 de euro, fără să fie luată în calcul și valoarea terenului. Casa este amplasată într-o zonă nu foarte aglomerată, accesul spre Iași prin Aleea Sadoveanu relizându-se destul de ușor.

Conform declarației de avere, pe lângă proprietatea amintită, Carmen Cumpăt a completat la rubrica datorii o sumă de peste 50.000 de lei, însemnând credite bancare. La capitolul conturi bancare apare suma de 63.508 lei. În 2019, managerul Spitalui de Recuperare a încasat 131.288de lei, la care se adaugă o bursă doctorală de 18.900 de lei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. De precizat că, la un moment dat, proprietatea din satul Breazu a fost gajată la BRD, sucursula Iași, pentru suma de 200.000 de lei. În 2011, ipoteca a fost ridicată după achitarea datoriei. Nici Carmen Cumpăt nu a acceptat dialogul cu reporterii BZI.

Comentarii
  • Desi doamna e manager la Recuperare si are o virsta, tot Alexe Costel, seful CJ Iasi e mai jmeker. 3 apartamente, ranch la Sculeni + ca si-a angajat totii cunoscutii in functii “cheie”

  • Mai băieți eu inteleg ca lui Brebenel bagabontu i să pus pata pe această doamna ,sau altcuiva și voi încercați să o discreditati dar privind averea dumneaei este nimic în calitate de manager și medic cu ce au niste fraeri care au societăți comerciale prin Bazar ,EnGrose, Siraj așa că lăsați o mai moale cu șantajul și discreditarea ca nu pune lumea botul la vrajeala asta

  • Sotul doamnei este actionar unic si administrator la o firma care activeaza in agricultura si are ca obiect de activitate principal, se pare, cresterea semintelor si a pomilor. Unde trebuia sa creasca pomii, in balcon? Firma fiind cu acest profil, are, probabil, cca 20 ha, dar mai are si tractoare, cositori, utilaje de stropit, deasemeni, are probabil si constructii administrative, atelier de intretinere, garaj pt utilaje,..e.t.c. Ce trebuia sa scrie doamna in declaratia de avere? Dupa voi, trebuia sa insiruie cate tractoare are, cate utilaje de stropit, de cosit,..de, mai stiu eu ce? Precum si proprietatile imobiliare doua garaje de…x m.p, o cladire de birouri de y m.p.,…e.t.c., cu toate ca astea nu sunt proprietetea ei, nu?

Adauga un comentariu