Actualitate

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi votată astăzi în Parlament

Publicat: 31 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi votată astăzi în Parlament
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi votată astăzi în Parlament

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului va fi votata astăzi în Parlamentul României. Zi de foc pentru Guvernul PNL care va afla astăzi dacă va fi sau nu demis din funcţie. Conform informaţiilor existente, Parlamentul se reuneşte luni de la ora 14.00 într-o şedinţă extraordinară.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi votată astăzi în Parlament

Luni, 31 august 2020, începând cu ora 14.00, în Parlamentul României va avea loc o sesiune extraordinară, iar singurul subiect al zilei este moţiunea de cenzură. Parlamentarii se reunesc pentru a supune la vot căderea Guvernului Orban. Moţiunea de cenzură a fost iniţiată de grupul parlamentar PSD şi se intitulează „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”.

În ziua de 20 august 2020, moţiunea care a fost depusă pe data de 17 august 2020, a fost citită în plenul comun în Parlament de Lucian Romascanu, senator PSD. Moţiunea de cenzură a fost semnată de 205 parlamentari şi semnatarii acesteia susţin că Guvernul PNL a încălcat toate regulile pe care tot ei le-au impus cetăţenilor în plină pandemie de coronavirus.

Ce spune principalii lideri politici despre moţiunea de cenzură

PSD

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD afirma faptul că sunt suficiente voturi pentru ca Guvernul PNL să fie trimis ”acasa”. Acesta a explicat că adoptarea moţiunii de cenzură nu este condiţionată de voturile celor de la UDMR, ea putând fi votată şi fără ajutorul formaţiunii maghiare.

„În acest moment, sunt suficiente voturi ca moţiunea de cenzură să treacă”, a spus Ciolacu la sediul PSD. Întrebat dacă aceste voturi le includ şi pe cele ale UDMR, el a răspuns: „Avem discuţii în continuare”.

PNL

Pe de altă parte, Ludovic Orban considera că moţiunea de cenzură este iresponsabila din cauza condiţiilor cu care se confrunta tara în ultima perioadă. În altă ordine de idei, Ludovic Orban a declarat că a purtat negocieri cu membrii altor partide pentru a nu vota moţiunea de cenzură. Premierul le-a declarat jurnaliştilor faptul că numele acestora sunt confidenţiale

„Negocierile nu sunt publice, ar fi culmea să vă dau acum lista cu parlamentarii cu care am negociat, ca să ştie PSD cu cine am negociat. (…) Voi comunica o previziune înainte de vot, aşa cum am făcut şi la celelalte evenimente importante, moţiuni”.

USR

USR nu va vota moţiunea de cenzură. Dan Barna, liderul formaţiunii le-a declarat jurnaliştilor ca moţiunea în sine este un act de iresponsabilitate şi ca parlamentarii formaţiunii nu o vor vota:

„Avem o criză sanitară, avem o criză economică şi domnul Ciolacu insistă să avem şi o criză politică. Cum rezolvă căderea Guvernului numărul de paturi ATI? Cum face o moţiune de cenzură deficitul să scadă? Cum crede PSD că are căderea morală să decidă cine trebuie să guverneze România, după ce au lăsat în urmă dezastrul pe care îl ştim cu toţii?”, a scris Barna pe Facebook.

UDMR

UDMR încă nu s-a poziţionat. Kelemen Hunor a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă va decide luni poziţionarea pe care o va adopta în contextul moţiunii de cenzură.

PMP

În altă ordine de idei, PMP, prin vocea lui Eugen Tomac nu va vota moţiunea. Tomac considera că este o mişcare sinucigaşă propusă de PSD, mai ales în contextul epidemiologic în care se afla România.

* Preşedintele PMP, Eugen Tomac, susţine că această iniţiativă este „o mişcare sinucigaşă pe care o propune PSD” în actualul context sanitar, economic şi social.

„Nu văd rostul acestei moţiuni de cenzură (…). În momentul de faţă, considerăm o mişcare sinucigaşă pe care o propune PSD, pe care nu o putem susţine şi din principii politice, dar nici nu-i vedem utilitatea într-un asemenea moment, în care trebuie să ne preocupăm cum îi susţinem pe cetăţeni, ce măsuri putem propune pentru a salva locurile de muncă, cum putem susţine mediul de afaceri, cum putem atrage fondurile europene. (…) Mesajul meu politic este cât se poate de clar: nu o să vedeţi PMP lângă PSD”, a afirmat Tomac.

ALDE și Pro România

ALDE şi Pro România vor vota moţiunea de cenzură. Calin Popescu Tariceanu şi Victor Ponta au declarat în nenumărate rânduri faptul că partidele pe care le reprezintă vor vota moţiunea de cenzură. Ponta considera că Guvernul Orban nu a avut nicio logică în Guvernare şi spera ca preşedintele Klaus Iohannis să cheme partidele la negocieri încă de marţi:

„Sper că, de marţi, să ne cheme domnul Iohannis la consultări şi să ne anunţe că, în sfârşit, i-a trecut cu Orban şi cu neapărat să fie guvernul lui, să ne anunţe marţi că o să facă un guvern al României, care, de fapt, să se ocupe de ceea ce vor oamenii.

Oamenii, în acest moment, au trei probleme: cu sănătatea, că de 6 luni aşa bine tratăm pandemia, încât e cel mai rău acum, (…), începutul şcolilor şi (….) al treilea lucru, cât mai ţin firmele româneşti. (…). Reproşul meu principal pentru Orban şi echipa de la guvernare: tot ce decid, decid cu, în primul rând, aşa, zănatec, nu prea are niciun fel de logică – ai închis toate restaurantele când aveam 100 de cazuri, acum avem 1.500 de cazuri şi le deschizi pe toate. Nu are logică. De ce le-ai închis atunci? Că le deschizi acum? Foarte bine, slavă Domnului, că…”, a spus Victor Ponta.

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.

INDEPENDENȚI ȘI MINORITĂȚI

Momentan nu se cunosc detalii despre felul în care vor vota parlamentarii independenţi şi grupul parlamentar al minorităţilor.

Adauga un comentariu