Razboi în Ucraina

Muniție fabricată în România folosită în Ucraina. Katiușe românești de pe vremea lui Ceaușescu

Publicat: 05 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Muniție fabricată în România folosită în Ucraina. Katiușe românești de pe vremea lui Ceaușescu
Se zvoneşte că Ucraina ar folosi în războiul împotriva Rusiei, muniţie fabricată în România

Au apărut noi imagini în spaţiul online cu muniție fabricată în România ce ar fi folosită de armata ucraineană împotriva trupelor Rusiei. Din imaginile postate și încă neconfirmate din surse oficiale, ar fi vorba despre rachete de tip „Katiușa” fabricate pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, în anul 1989.

„Rachetele au fost fabricate în 1989, ceea ce înseamnă că e posibil ca ele să fi trecut prin mai multe mâini în această perioadă și că au fost vândute în Ucraina de companii românești sau private”, se arată în comentariul care însoțește o înregistrare video de scurtă durată postată pe contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker, specializat în publicarea de imagini provenite din surse deschise sau oficiale referitoare la armamentul folosit în Ucraina.

Muniţie din România folosită în războiul din Ucraina

Se zvoneşte că Ucraina ar folosi în războiul împotriva Rusiei, muniţie fabricată în România. Mai precis, rachetele cu pricina sunt folosite pentru sistemele „Grad” de proveniență sovietică și care reprezintă, în linii mari, niște lansatoare de rachete de tip „Katiușa” care au intrat în dotarea fostului URSS la mijlocul anilor 1960. De atunci însă, aceste sisteme au fost modernizate, chiar dacă raza de acțiune, respectiv între 10-20 de kilometri și precizia lor sunt extrem de scăzute, comparativ cu armamentul modern.

Ucraina, care a moștenit armament sovietic similar în mare parte cu cel folosit în prezent de armata rusă, are mare nevoie de astfel de muniții, inclusiv astfel de rachete „Grad”.

Amintim că în luna august, pe rețelele sociale au apărut imagini cu militari ucraineni care folosesc obuze de calibrul 122, muniție de artilerie produsă de compania națională Romarm, folosite pentru obuzierele autopropulsate 2S1 Gvozdika din dotarea armatei ucrainene.

Ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, a declarat în cadrul unui interviu că au fost demarate „niște verificări” și că, în acest moment nu există informații că respectiva muniție ar fi fost livrată din România.

De altfel, amintim că și ministrul Apărării Naționale, a declarat într-o intervenţie publică faptul că România nu poate trimite ajutor militar în Ucraina. Vasile Dîncu se referea în mod explicit la ajutorul militar aerian cerut în repetate rânduri de Volodimir Zelenski. România nu mai are avioane militare asemănătoare cu cele din Ucraina, acestea fiind stricate, implicit nefuncționale.

Discreție totală în ceea ce privește ajutorul României dat Ucrainei

Toate acestea în contextul în care la 27 februarie 2022, la doar trei zile după invadarea Ucrainei de către Rusia, președintele Klaus Iohannis declara că România trimite în Ucraina, alături de partenerii și aliații săi, „muniție, combustibil, echipament militar, alimente și medicamente”.

De altfel, în luna aprilie, ministrul de externe Bogdan Aurescu și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, au fost întrebați în legătură cu ajutorul militar acordat de România Ucrainei. Kuleba a spus la momentul respectiv că ţara să nu comentează ajutorul militar primit și că România a avut „o politică inteligentă”.

La rândul său, ministrul de externe Aurescu a spus că despre astfel de lucruri e bine să se vorbească public cât mai puțin.

Potrivit unui articol publicat în luna iunie în presa ucraineană, sprijinul oferit Ucrainei de România, de autorități dar și de cetățenii români, „merită o recunoaștere mai mare”.

Cu toate acestea, au apărut noi imagini în spaţiul online cu muniție fabricată în România ce ar fi folosită de Ucraina împotriva trupelor Rusiei.

Adauga un comentariu