Local

Narciza Nedelcu, fosta șefă de la Oficiul de Cadastru Iași, condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu! Inițial, aceasta fusese achitată de judecătorii primei instanțe!

Publicat: 03 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Narciza Nedelcu fosta șefă de la Oficiul de Cadastru Iași condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu Inițial aceasta fusese achitată de judecătorii primei instanțe
Fosta șefă de la Oficiul de Cadastru, Narciza Nedelcu, a fost condamnată

Fosta șefă de la Oficiul de Cadastru Iași, Narciza Nedelcu, a fost condamnată ieri la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu! Sentința emisă de Curtea de Apel Iași este definitivă. Inițial, Narciza Nedelcu fusese achitată de judecătorii de la Tribunalul Iași

Fosta șefă de la Oficiul de Cadastru Iași, Narciza Nedelcu, a fost condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu!
Sentința a fost emisă ieri de judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași.
Astfel, instanța a admis apelurile formulate de DNA Iași și unii dintre inculpați împotriva sentinței penale emisă pe 5 martie 2019 de Tribunalul Iași.

„Înlătură dispoziția primei instanțe de achitare a inculpatei Narciza Nedelcu. Condamnă inculpata Narciza Nedelcu, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, la o pedeapsă de 3 ani de închisoare, cu suspendare. Înlătură dispoziția primei instanțe de achitare a inculpatei Irina Soficu, pentru abuz în serviciu. Condamnă inculpata Irina Soficu, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, la o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu suspendare. Definitivă”, au precizat ieri magistrații din cadrul Curții de Apel Iași.

Narciza Nedelcu, acuzată de abuz în serviciu de către procurorii anticorupție

Pe 12 iunie 2015, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a fostei șefe a Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași. Alături de aceasta, anchetatorii i-au trimis în judecată pe Otonel Grunzu, Liviu Gabriel Bălțatu, Nicoleta Dolachi-Pelin și Irina Soficu, consilieri la Oficiul de Cadastru. Totodată, au fost trimiși în judecată administratorii de firme Ovidiu Alexandru, Leoraș Bucșă, Cristian Stolniceanu, Aurelian Antonius Mănuță și Ștefan Lipșa. De asemenea, au fost acuzate firmele Topo Euro Cad SRL, Gauss SRL și Agenția de Cadastru și Topografie SRL Iași.

„În perioada 23 – 30 decembrie 2009, inculpata Narciza Nedelcu, în calitate de director și ordonator de credite la Oficiul de Cadastru Iași, a avizat la plată, în mod nelegal, mai multe facturi privind contractele de prestări servicii încheiate anterior cu administratorii firmelor SC Gauss SRL, SC Grup Cinci SRL, SC Topo Euro Cad SRL, SC Agenția de Cadastru și Topografie SRL și PFA Lipșa Ștefan, în condițiile în care serviciile respective nu au fost efectuate.

În 2010, în scopul de a ascunde plata nelegală efectuată în favoarea firmelor menționate anterior, inculpata Narciza Nedelcu a întocmit, în fals, mai multe documente în care a menționat, în mod nereal, faptul că lucrările aferente contractelor de prestări servicii au fost efectuate în totalitate. Totodată, inculpata a aprobat mai multe procese-verbale de acceptanță (întocmite în fals de către inculpatul Liviu Gabriel Bălțatu, la instigarea inculpatului Otonel Grunzu), care atestau, în mod nereal, faptul că serviciile contractate au fost realizate în totalitate, în condițiile în care acestea nu erau efectuate și nu erau depuse la Oficiul de Cadastru”, au afirmat procurorii DNA.

Anchetatorii au afirmat că fosta șefă de la Oficiul de Cadastru a semnat mai multe documente

Procurorii DNA au mai spus că Narciza Nedelcu a semnat, în fals, la începutul lunii ianuarie 2010, ordonanțările de plată, angajamentele bugetare individuale și propunerile de angajare a unor cheltuieli privind contractele de prestări servicii încheiate cu firmele respective.

„În același context, inculpata Irina Soficu, în calitate de contabil-șef, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, i-a dat dispoziție unei subordonate să semneze ordinele de plată respective. Ulterior, aceasta a aplicat pe propunerile de angajare viza de control financiar preventiv (prin aplicarea ștampilei și semnăturii) și a menționat, în fals, data de 30 decembrie 2009. Prin achitarea acestor facturi către cei 5 prestatori de servicii, cu achitarea a 379.657 de lei, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași a fost prejudiciat cu această sumă. Astfel, cei 5 prestatori de servicii au dobândit un folos patrimonial total de aceeași valoare”, au subliniat oamenii legii.

Conform acestora, în vederea obținerii sumelor respective de bani, administratorii firmelor amintite au întocmit în fals facturi fiscale în care au menționat, în mod nereal, faptul că serviciile contractate prin contractele de prestări servicii au fost efectuate și au solicitat astfel, plata acestora, prin depunerea lor la Oficiul de Cadastru Iași.
Inițial, judecătorii au emis o sentință de achitare în cazul Narcizei Nedelcu, dar procurorii au contestat decizia. Acum, fost șefă de la Oficiul de Cadastru a fost condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu.

Adauga un comentariu