Atunci când mucoasa nazală se inflamează din cauza alergiilor sau a unei boli, se poate întâmpla să suferim și de nas înfundat noaptea, ceea ce poate reduce cantitatea de aer inhalată. Congestia nazală tinde să se agraveze atunci când stăm culcați, acest lucru putând afecta somnul și crește riscul de a sforăi și de tulburări ale respirației în somn, precum apneea obstructivă.
Nasul înfundat pe timp de noapte poate fi cauzat de o diversitate de factori, inclusiv o infecție respiratorie, alergii, astm, apnee în somn, polipi nazali, aer uscat și chiar postura ta în timpul somnului. În unele cazuri, cauza poate rămâne necunoscută. Congestia nazală pe timp de noapte implică adesea o combinație de factori de mediu și anomalii ale sinusurilor și pasajelor nazale care determină umflarea țesuturilor și/sau acumularea de mucus nazal.
Tratament acasă pentru nas înfundat noaptea
Tratarea congestiei nazale din timpul nopții ne poate ajuta să respirăm mai ușor și să avem un somn mai odihnitor. Printre metodele eficiente se numără irigarea nazală, utilizarea unui umidificator în dormitor și ridicarea capului cu ajutorul unei perne. Există persoane care sunt sensibile la alergeni și la alți factori de mediu care pot declanșa simptome respiratorii precum congestia nazală. Evitarea acestor factori pe durata zilei poate ajuta la prevenirea congestiei nazale pe timp de noapte. Exemple de factori care pot provoca congestie nazală include polenul, blana animalelor de companie, praful, mucegaiul și fungii, fumul de țigăra, produsele de curățenie, gazele de eșapament ale mașinilor, produsele parfumate.
O poziție mai ridicată a capului în timpul nopții poate contribui la reducerea congestiei nazale. Faptul că stăm culcați poate agrava congestia, din cauza modificărilor în fluxul de sânge. Poate fi util să folosești o pernă mai groasă sau să așezi două perne obișnuite sub cap.
Irigarea nazală presupune clătirea fiecărei nări cu apă sărată, ceea ce poate elimina o parte din mucusul care provoacă congestie. Acest amestec sărat poate, de asemenea, hidrata pasajele nazale, reduce iritanții și ajută la prevenirea acumulării de mucus în căile respiratorii. Irigarea fiecărei nări o dată sau de două ori pe zi poate contribui la curățarea pasajelor nazale. Dacă o persoană utilizează și alte medicamente nazale, medicul poate sugera irigarea nazală înainte de administrarea acestor medicamente pentru a le face să acționeze mai eficient. Cei care optează pentru irigarea nazală ar trebui să fie atenți la curățarea și sterilizarea echipamentului folosit pentru a preveni introducerea bacteriilor în căile nazale.
Aplicarea benzilor adezive nazale înainte de somn poate ajuta la reducerea congestiei nazale pentru anumite persoane. Aceste benzi sunt disponibile în diferite modele. Unele se aplică peste puntea nasului și ajută la deschiderea pasajelor aeriene pentru a permite un flux de aer mai bun. Alte benzi sunt mai mari și acoperă obrajii pentru a deschide mai multe zone ale pasajelor nazale. Ambele tipuri pot fi benefice pentru cei care se confruntă cu congestie pe timp de noapte.
Înainte de somn, poți lua în considerare o baie cu aburi. Aburul poate subția mucusul din pasajele nazale, facilitând drenajul acestuia. Poate fi util și să rulezi dușul cu ușa băii închisă și să inhalezi aburul cald timp de câteva minute. Acest lucru repetat de câteva ori pe parcursul zilei poate ajuta la curățarea nasului. Utilizarea unui umidificator în dormitor pe timp de noapte poate preveni uscăciunea care poate declanșa iritații și congestie nazală. Umidificatoarele emit continuu umiditate în aer pentru a face camera mai umedă. Umiditatea funcționează similar cu tratamentul cu abur, subțiind mucusul care provoacă congestie.
Limitarea consumului de alcool poate, de asemenea, ajuta la prevenirea înfundării nasului sau a congestiei nazale în unele cazuri. Alcoolul conține histamină, o substanță la care unele persoane sunt mai sensibile decât altele. O persoană cu sensibilitate la histamină poate experimenta simptome respiratorii, cum ar fi un nas care curge sau strănutul excesiv, după consumul de alcool.
Medicamente pentru congestie nazală
Anumite medicamente pot, de obicei, ameliora congestia sau nasul înfundat pe timp de noapte. Cu toate acestea, alegerea medicamentului potrivit depinde de cauza congestiei nazale. Un medic poate ajuta la identificarea cauzei subiacente a congestiei pentru a găsi cel mai bun tratament.
Antihistaminicele tratează simptomele alergiilor, inclusiv nasul înfundat, ceea ce poate contribui la un somn odihnitor. Unele antihistaminice pot ajuta și la congestia care nu este legată de o alergie cunoscută. Cu toate acestea, antihistaminicele nu pot fi eficiente în cazul congestiei nazale cauzate de răceală. Persoanele care iau antihistaminice ar trebui să știe că unele dintre ele pot provoca somnolență, așa că este mai bine să le ia înainte de culcare, în loc să le ia pe parcursul zilei.
Steroizii nazali reduc inflamația nazală și mucusul, facilitând respirația prin nas. Steroizii nazali sunt disponibili sub formă de spray și pot reduce congestia nazală cauzată de alergii sau de alte cauze non-alergice.
Decongestantele ameliorează nasul înfundat prin reducerea inflamației în pasajele nazale. Oamenii pot lua decongestante pe cale orală sau sub formă de spray nazal. Din cauza riscurilor asociate cu utilizarea lor, experții nu recomandă luarea decongestantelor decât dacă alte tratamente sunt ineficiente. Decongestantele pot crește tensiunea arterială, pot face mai dificil somnul și pot avea un efect opus dacă sunt luate prea des.
Este indicat să contactezi un medic în cazul în care congestia persistă pentru mai mult de 3 săptămâni. Dacă pe lângă un nas înfundat prezentați simptome precum febră, dureri de gât, pete galbene sau albe în gât sau pe amigdale, tuse productivă care durează mai mult de 10 zile, mucus care nu este galben sau alb, umflarea feței și vedere încețoșată, este important să vă prezentați de urgență la medic. De asemenea, încearcă să observi dacă simptomele de nas înfundat noaptea par să se înrăutățească în nopțile în care ești expus la anumiți factori declanșatori, cum ar fi polenul sau blana animalelor. Medicul ți-ar putea face un test alergologic pentru a-ți prescrie un plan eficient de tratament.