Prima pagină » Culinar » Năutul la cuptor – Rețetă simplă și delicioasă, pentru o gustare sănătoasă

Năutul la cuptor – Rețetă simplă și delicioasă, pentru o gustare sănătoasă

02 oct. 2025, 10:02,
Redacția BZI în Culinar

Năutul la cuptor este o alegere crocantă și sănătoasă, ideală atât ca aperitiv, cât și ca o gustare între mese. Acesta se face foarte ușor, este delicios și merită cu siguranță încercat măcar o singură dată.

Năutul este o leguminoasă bogată în proteine, fibre și minerale, care poate fi transformat într-o gustare simplă și gustoasă atunci când este copt la cuptor. Preparatul este popular în multe bucătării internaționale și se face rapid, cu ingrediente la îndemână.

Cum se face năutul la cuptor

Pentru această rețetă simplă ai nevoie de 500 grame de năut fiert sau din conservă, de 2 linguri de ulei de măsline, de 1 linguriță de sare și de condimente după preferință, precum boia dulce, paprika afumată sau turmeric.

Dacă folosești năut la conservă, scurge-l de apă, trece-l printr-un jet de apă rece și lasă-l 10 minute la scurs într-o sită.

Scurge năutul foarte bine de apă, șterge-l cu un prosop de hârtie pentru a elimina cât mai multă umiditate, apoi amestecă-l într-un bol cu ulei și condimentele. Așează-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, într-un singur strat, și coace-l la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 30-40 de minute, amestecând la jumătatea timpului pentru o rumenire uniformă.

Un truc important pentru a ieși năutul crocant este să usuci foarte bine boabele înainte de a le pune la copt. Dacă rămâne umezeală, năutul va ieși moale. De asemenea, tava nu trebuie să fie supraîncărcată, astfel încât aerul fierbinte să circule printre toate boabele.

Află cum poți face și niște biscuiți cu ovăz fără zahăr.

Pentru un plus de aromă, condimentele pot fi adăugate și la final, după ce năutul a fost scos din cuptor. Această variantă clasică este gustoasă și sățioasă, fiind ideală ca și gustare la filme, ca topping pentru supe creme sau ca adaos crocant la salate.

Rețetă cu ierburi aromatice și câteva trucuri

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 grame de năut fiert, de 2 linguri de ulei de măsline, de 1 jumătate de linguriță de sare, de 1 linguriță de oregano uscat, de 1 linguriță de rozmarin mărunțit și de puțin piper negru proaspăt râșnit.

Usucă foarte bine năutul, apoi condimentează-l și pune-l la copt în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 30-40 de minute, până când devine crocant.

Un sfat util pentru a obține un gust intens este să marinezi năutul înainte de coacere. Poți amesteca boabele fierte cu ulei și condimente și să le lași la frigider timp de aproximativ 1-2 ore. Astfel, aromele se pătrund mai bine și gustul va fi unul mult mai bogat.

Dacă îți dorești o textură mai crocantă, poți lăsa năutul în cuptor încă 5-10 minute extra, având grijă să nu se ardă. După coacere, este indicat să lași tava câteva minute cu ușa cuptorului întredeschisă, astfel încât să se usuce încă un pic boabele.

Află cum poți face și niște brioșe cu spanac delicioase.

Această rețetă aromată este ideală pentru cei care iubesc gustările naturale și merge perfect ca și înlocuitor pentru biscuiți sărați sau alte produse nesănătoase din comerț.

Năutul la cuptor este o gustare sănătoasă, versatilă și foarte ușor de preparat, potrivită pentru întreaga familie, ce merită cu siguranță încercată măcar o singură dată.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2025
11 decembrie 2025