Eveniment-Social

Necesitatea construirii autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş prezentată de către rectorii celor cinci universităţi ieşene într-o scrisoare trimisă Consiliului Uniunii Europene

Publicat: 30 dec. 2020
Cele cinci universități din Iași
Cele cinci universități din Iași

Rectorii celor cinci universităţi ieşene au semnat o scrisoare deschisă privind necesitatea construirii autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, documentul fiind trimis Consiliului Uniunii Europene.

Documentul a fost semnat de rectorii Dan Caşcaval (Universitatea Tehnică), Gerard Jităreanu (Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”), Tudorel Toader (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”), Viorel Scripcariu (Universitatea de Medicină şi Farmacie) şi Aurelian Bălăiţă (Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”).

Cei cinci rectori solicită respectarea legii 291/2018 privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, precum şi finanţarea cu prioritate a acestui proiect.

„Este convingerea noastră că, alături de autostrada A7 care asigură conectivitatea pe axa Nord-Sud, autostrada A8 de la Iaşi la Târgu Mureş reprezintă o componentă strategică pe axa mediană Est-Vest, fără de care dezvoltarea economică a Regiunii Nord-Est a României şi atenuarea uriaşelor decalaje faţă de celelalte regiuni ale Uniunii Europene nu sunt posibile. Acest punct de vedere este susţinut şi de prezenţa acestor două obiective majore de investiţii pe coridoarele de transport TEN-T CORE, precum şi de includerea lor în Master Planul General de Transport al României”, afirmă reprezentanţii celor cinci universităţi în scrisoarea deschisă.

Rectorul Universităţii Tehnice din Iaşi, Dan Caşcaval, a declarat că era momentul ca universităţile să îşi afirme implicarea în viaţa socială şi economică a oraşului şi că ”în demersul lor nu există nicio valenţă politică, ci o dorinţă reală a tuturor ca acest obiectiv de investiţii să fie dus la bun sfârşit”.

„Iniţiativa colegilor mei materializează, în fapt, dorinţa firească, acută şi vitală pentru dezvoltarea Moldovei în ansamblu şi a Iaşiului, centru universitar şi cultural. Am discutat în prealabil conţinutul scrisorii transmise Comisiei de specialitate a Consiliului Uniunii Europene deoarece am dorit ca printre aspectele conţinute, foarte pertinente, să nu existe valenţe politice care să implice universităţile ieşene”, a mai spus rectorul Dan Caşcaval.

Comentarii
  • Stimati Domnilor Rectori, daca se va construi autostrada Ungheni-Iasi-Tg. Mures, atunci toti potentialii studenti din R. Moldova o vor folosi pentru a ajunge la Tg. Mures si de aici, foarte usor, la Cluj, Timisoara, Sibiu, Arad, Oradea.
    De asemenea, potentialii studenti din Botosani, Vaslui, Neamt, Vrancea chiar si Iasi, vor ajunge mai usor la Tg. Mures, Cluj…
    Lasati politica, unii dintre voi au cunoscut-o bine si au iesit şifonati şi bolnavi din această relaţie toxică si lucrati academic pentru universitati, elaborand strategii pentru prezent si viitor. Excelsior!

Adauga un comentariu