Actualitate

Nelu Tătaru a anunțat că a înscris România în sistemul european pentru vaccinul anti-Covid

Publicat: 16 iun. 2020
ALT=«Nelu Tătaru, ministrul Sănătății»
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a făcut un anuț mult așteptat. Acesta a vorbit despre faptul că a înscris România în sistemul european pentru vaccinul anti-Covid.

„Astăzi ne-am înscris, am avut discuțiile, mâine (miercuri – n.r.) vom avea discuții și cu reprezentantul pentru Europa de Est al firmei care face acest vaccin. După cum știți, noi am făcut și o donație în acest sens acum o lună de zile, la nivelul comunității europene, suntem acolo unde este orice demers științific pentru această pandemie(…) Prioritatea, în general, se face după numărul de populație din țara respectivă atunci când se face repartiția vaccinului, dar trebuie să fim acolo ca solicitanți.

Putem să nu ne trebuiască, dezvoltăm noi ceva… Gândiți-vă că acum o lună de zile se discuta că cei mai avansați sunt Sanofi cu GlaxoSmithKline care produceau pentru Statele Unite, cu un termen a doua jumătate a anului viitor. Când comunitatea europeană a hotărât să facem acele donații tocmai pentru un vaccin, tratament, noi am solicitat pentru un vaccin acea sumă pe care am donat-o”, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru, despre cazurile noi apărute: Este vorba despre transmitere comunitară

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a vorbit despre cazurile noi apărute de infecție cu coronavirus. Acesta a menționat că este vorba despre transmitere comunitară.

„Putem vorbi de cazuri noi apărute într-o comunitate, pe transmitere comunitară. Sunt diverși agenți economici care și-au testat angajații odată cu reluarea lucrului și atunci s-au găsit mulți pozitivi, ca atare a crescut și numărul de internări în județul Brașov.

Dacă gestionăm un număr de cazuri sub 200, uneori au fost și sub 150, de 5 zile am avut 196 de cazuri, 237, 222, 275, 320, ieri. Am gestionat și două weekenduri prelungite, am gestionat și două perioade cu măsuri de relaxare, astăzi este o a treia zi când dăm măsuri de relaxare – va crește în următoarea perioadă numărul de cazuri, sper că nu exponențial, ci doar progresiv, în măsura în care aceste măsuri de relaxare sunt apreciate pozitiv și în concordanță cu regulile pe care le-am impus”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Nelu Tătaru, dacă Parlamentul nu votează Starea de Alertă: „Vom găsi o soluţie administrativă”

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru, a declarat luni, 15 iunie 2020, că „pârghiile” pentru a impune anumite măsuri ar fi limitate în cazul în care Parlamentul nu va vota prelungirea stării de alertă, însă va trebui găsită o soluţie administrativă.

Prelungirea stării de alertă

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a fost interpelat ce se întâmplă dacă Parlamentul nu votează prelungirea stării de alertă şi dacă Guvernul mai are pârghii legislative pentru a impune anumite măsuri. Răspunsul ministrului Sănătăţii nu a întârziat să apară: „Pârghiile ne-ar fi limitate, va trebui să găsim o soluţie administrativă prin care să putem pune aceste restricţii”.

Prelungirea stării de alertă va fi votată astăzi de Comitetul Executiv al PSD. Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte luni, 15 iunie 2020, de la ora 14,00, pentru a stabili cum votează parlamentarii social-democraţi în cazul prelungirii stării de alertă.

Prelungirea stării de alertă va fi votată astăzi, 15 iunie 2020. Premierul Orban a declarat duminică seara că Hotărârea de Guvern prin care va fi prelungită starea va fi elaborată luni sau marţi.

Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al Partidului Social Democrat, a dat de înţeles că social-democraţii vor vota în Parlament prelungirea stării de alertă, dar că vor face mai multe modificări hotărârii Guvernului, inclusiv scurtarea la 15 zile.

„Vom vota orice măsură pentru protejarea sănătății românilor, în schimb avem cadrul legal să modificăm această HG emisă de Guvern. în acest moment, noi suntem de acord doar cu o prelungire de 15 zile”, a spus Ciolacu, duminică seară.

Adauga un comentariu