Actualitate

Nelu Tătaru anunță că încă ”suntem în primul val pandemic”

Publicat: 04 sept. 2020
Nelu Tătăaru
Nelu Tătaru anunţă schimbări la Rezidențiat

Nelu Tătaru anunță că încă ”suntem în primul val pandemic”. Ministrul Sănătății, a precizat că după ce am trecut de prima fază a primului val al pandemiei, s-a observat o creștere a numărului de cazuri, din cauza măsurilor de relaxare. Astfel că, luna septembrie constituie o provocare reală, deoarece intervin noile măsuri de relaxare.

”Suntem în situaţia în care am gestionat cea de-a doua fază a primului val, urmând ca luna septembrie să reprezinte o adevărată provocare prin măsurile de relaxare noi, cinematografe, restaurante, teatre, revenirea populaţiei dinconcediu, aglomerarea mijloacelor de transport în comun, începerea şcolii, campania electorală, alegerile locale. Este o perioadă pe care trebuie să o gestionăm nu numai noi, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Economiei, ci toată populaţia, septembrie fiind o lună de încercare. Noi gestionăm tot ce vine din populaţie ca infecţie, ca anchete epidemiologice ca şi tratamente, populaţia civilă trebuie să respecte nişte reguli ca transmiterea comunitară să scadă, iar noi să avem un număr mic de cazuri noi care să ajungă în unităţile medicale şi să nu suprapopulăm nici unităţile de urgenţă, nici terapiile intensive”, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru anunță că încă ”suntem în primul val pandemic”

Tătaru a anunțat că ne aflăm încă în primul val pandemic și că Ministerul face eforturi zi de zi pentru a adapta situațiile la nevoile nou apărute.

”Suntem în primul val pandemic. Ministerul adaptează în fiecare zi, în fiecare săptămână, funcţie de evoluţie, numărul de paturi, numărul de paturi ATI, dotează paturile ATI, adaptează spitalele suport în funcţie de simptomatologii, respectă acel ordin pe propunerea legislativă în care asimptomaticul. Cred că sunt nişte norme bine puse la punct, ne rămâne doar să le respectăm, iar în perioada imediat următoare avem această lună septembrie care este o piatră de încercare. Sperăm să putem avea în octombie – noiembrie o evaluare a cazurilor noi”, a mai adăugat Tătaru.

Nelu Tătaru, despre deschiderea școlilor: ”S-a decis ca ultima evaluare să o avem pe 7 septembrie”

Ministrul Sănătăţii este de părere că dacă măsurile de distanțare și de igienă vor fi respectate, reluarea activităţii în şcoală poate fi gestionată. De asemenea, acesta adaugă că dacă fiecare școală va avea parte de scenariul care i se potrivește cel mai bine, anul școlar va funcționa cât de cât normal.

”Au fost anumite norme care s-au impus pentru a putea gestiona aceste relaxări. (…) S-a decis ca ultima evaluare să o avem pe 7 septembrie, această evaluare să ajungă la autorităţile locale, iar Consiliile de Administraţie, de pe 7 până pe 10 septembrie, să decidă, propunând CJSU scenariul care poate fi aplicat efectiv în acea unitate şcolară. Am lăsat libertatea autorităţilor locale, DSP-urilor locale, ISJ şi Consiliilor de Administraţie a unităţilor şcolare de a decide care este scenariul cel mai corect de aplicare în fiecare unitate şcolară în parte. Sperăm că adaptarea scenariului la fiecare unitate şcolară, cu respectarea regulilor de igienă, distanţare, portul măştii, aplicarea orarului, în aşa fel încât să nu avem acele aglomerări pe holuri, în curtea interioară, să ducă la o începere şi o desfăşurare a anului şcolar în condiţii cvasi-normale”, a declarat, vineri, la Antena 3, Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu