Actualitate

Nelu Tătaru arată că alegătorii, care au stare febrilă în ziua votului pentru alegerile locale, vor beneficia de cabine de vot dedicate

Publicat: 01 sept. 2020
Nelu Tătaru arată că alegătorii, care au stare febrilă în ziua votului pentru alegerile locale, vor beneficia de cabine de vot dedicate
Nelu Tătaru vine astăzi la Iași

Nelu Tătaru arată că alegătorii, care au stare febrilă în ziua votului pentru alegerile locale, vor beneficia de cabine de vot dedicate. Marți, ministrul Sănătăţii, a transmis că persoanele care, în ziua votului pentru alegerile locale, vor avea o stare febrilă, vor avea la dispoziție cabine de vot dedicate. El a precizat că autoritățile au în vedere și acest fapt, atunci când se ocupă de elaborarea normelor care vor fi aplicate.

„Avem în discuţie, în acest moment, şi nişte norme de pregătire a acestor alegeri, cu norme de campanie care, deja, au fost elaborate, urmează să apară prin ordin comun şi norme pentru ziua votului. (…) Pentru momentul votului avem nişte circuite la fiecare secţie de vot, după cum avem şi, dacă avem, de exemplu, un alegător febril, nişte cabine de vot dedicate, au prioritate, sunt preluaţi, sunt duşi la cabina de vot dedicată în secţia de vot şi dezinfectată după. Există varianta cu aerisirea sălilor unde se desfăşoară procesul de vot o dată la două ore sau de câte ori este nevoie, cu prezenţa dezinfectantului şi contactul cât mai puţin, dezinfectante cât mai multe şi la ieşirea din secţia de vot”, a explicat Nelu Tătaru, la Digi 24, întrebat ce măsuri de protecţie sanitară vor fi impuse cu ocazia alegerilor locale programate pentru data de 27 septembrie.

El a menționat că va exista personal care să aibă grijă ca acele reguli să fie respectate în fiecare secţie de vot.

Întrebat cum vor vota persoanele care sunt în izolare la domiciliu sau la spital, ministrul a răspuns: „Sunt acele urne mobile şi numărătoarea se va face separat pentru acele urne mobile care vin din spitale sau de la cei aflaţi în izolare la domiciliu”.

Nelu Tătaru: ”Dacă nu se vor respecta aceste reguli, vom avea o creștere mare”

Ministrul Sănătății a anunțat cum se va gestiona situația, în cazul în care numărul de noi cazuri crește, după deschiderea restaurantelor, cinematografelor și restaurantelor.

Nelu Tătaru este de părere că o ușoară creștere a numărului de cazuri în urma redeschiderii restaurantelor și a școlilor poate fi gestionată: „În măsura în care avem o respectare a regulilor impuse pentru fiecare activitate care se reia, putem gestiona o creștere a numărului de cazuri, o creștere mică pe care o asumăm. Dacă nu se vor respecta aceste reguli, vom avea o creștere mare. În momentul în care valoarea săptămânală va arăta o creștere a acelui indice într-o localitatea, se va închide restaurantul”.

Dacă regulile nu vor fi respectate, se vor impune noi restricții. Nelu Tătaru arată că alegătorii, care au stare febrilă în ziua votului pentru alegerile locale, vor beneficia de cabine de vot dedicate

Ministrul Sănătății a arătat ce se va întâmpla în cazul în care nu sunt respectate regulile: „În decursul ultimelor trei săptămâni, avem o variație a numărului de cazuri între 700, când avem mai puține teste, până la 1500 de cazuri pe care le-am avut zilele trecute. Noi avem o evaluare care merge până în 1500 de cazuri, în condițiile în care se respectă regulile. În codițiile în care nu se respectă regulile, vom avea o creștere mai mare și vom fi nevoiți să reintervenim cu restricții în anumite zone”.

„Aș merge pe o prognoză în care toată lumea respectă regulile, și atunci vom avea o creștere mică a numărului de cazuri, acceptabilă în situația în care o putem gestiona”, a adăugat Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu