Actualitate

Nelu Tătaru: ”Dacă nu se vor respecta aceste reguli, vom avea o creștere mare”

Publicat: 31 aug. 2020
Nelu Tătaru arată cu mâna
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat astăzi că „ceea ce vedem acum este evoluția de peste vară", când s-au reluat anumite activități

Nelu Tătaru: ”Dacă nu se vor respecta aceste reguli, vom avea o creștere mare”. Ministrul Sănătății, a anunțat cum se va gestiona situația, în cazul în care numărul de noi cazuri crește, după deschiderea restaurantelor, cinematografelor și restaurantelor.

Nelu Tătaru este de părere că o ușoară creștere a numărului de cazuri în urma redeschiderii restaurantelor și a școlilor poate fi gestionată: „În măsura în care avem o respectare a regulilor impuse pentru fiecare activitate care se reia, putem gestiona o creștere a numărului de cazuri, o creștere mică pe care o asumăm. Dacă nu se vor respecta aceste reguli, vom avea o creștere mare. În momentul în care valoarea săptămânală va arăta o creștere a acelui indice într-o localitatea, se va închide restaurantul”.

Dacă regulile nu vor fi respectate, se vor impune noi restricții. Nelu Tătaru: ”Dacă nu se vor respecta aceste reguli, vom avea o creștere mare”

Ministrul Sănătății a arătat ce se va întâmpla în cazul în care nu sunt respectate regulile: „În decursul ultimelor trei săptămâni, avem o variație a numărului de cazuri între 700, când avem mai puține teste, până la 1500 de cazuri pe care le-am avut zilele trecute. Noi avem o evaluare care merge până în 1500 de cazuri, în condițiile în care se respectă regulile. În codițiile în care nu se respectă regulile, vom avea o creștere mai mare și vom fi nevoiți să reintervenim cu restricții în anumite zone”.

„Aș merge pe o prognoză în care toată lumea respectă regulile, și atunci vom avea o creștere mică a numărului de cazuri, acceptabilă în situația în care o putem gestiona”, a adăugat Nelu Tătaru.

Odată ce școlile vor începe, trebuie acordată o mai mare atenție vârstnicilor

„Vorbim de adaptarea la nivel local a scenarilor pe care le-am pus în transparență și sunt cunoscute de toate lumea. Fiecare școală în parte este evaluată încă de acum 2 săptămâni. Copii întradevăr pot transmite virusul, persoanele mai în vârstă pot face forme mai grave de boală. Indicația încă de la începutul acestei pandemii a fost de a avea grijă ca acești bunici să nu fie afectați”, a concluzionat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății: „Sperăm să avem doar o creştere uşor simţită şi nu la nivelul copiilor, ci la persoanele cu risc”

Nelu Tătaru speră ca odată cu reînceperea școlii să existe o ușoară creștere a numărului de cazuri dar nu la nivelul copiilor ci a persoanelor incluse în categoriile de risc.

„Noi sperăm să avem doar o creştere uşor simţită şi nu la nivelul copiilor, ci la persoanele cu risc. De aceea, medicina muncii ne-a şi recomandat şi am fost de acord ca tot ce înseamnă personal didactic şi nedidactic, peste 60 ani şi cei care au comorbidităţi să poată face cursurile online, precum şi libertatea pe care am lăsat-o autorităţilor locale, inspectoratelor şcolare judeţene, DSP-urilor, de a adapta scenariile pe care le-am gândit la fiecare unitate şcolară”, a declarat Nelu Tătaru vineri, la Miercurea Ciuc.

Nelu Tătaru consideră că posibilitatea de transmitere a bolii de la profesori la elevi va fi una diminuată datorită normelor care vor fi impuse.

„Încă din 15 mai, când am avut primele măsuri de relaxare, fiecare măsură de relaxare a fost însoţită de un ordin de ministru (…) care specifica şi anumite norme în vederea funcţionării şi desfăşurării fiecărei activităţi în parte. Şi aici avem aceste norme, odată respectate sunt nişte riscuri asumate. Ţin să menţionez că din ce avem până acum, peste 84.000 cazuri de infectare în România, ieri erau 5.105 de infectări la copii, 1.978 de cazuri la copiii de 0-9 ani, 3.127 la copiii care erau între 10-19 ani. Copiii pot fi nişte purtători, patologia fiind redusă la această vârstă, de aceea trebuie să îmbinăm dorinţa, potenţialul şi capacitatea lor de a învăţa, cu siguranţa pe care trebuie să le-o acordăm noi, inclusiv acei profesori care ar trebui să respecte şi ei regulile”, a mai spus Nelu Tătaru.

Adauga un comentariu