Local

Nereguli uriașe la Școala Populară de Arte din Iași. Contracte fictive pe sute de mii de lei, rulate în instituție de fosta conducere

Publicat: 12 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nereguli uriașe la Școala Populară de Arte din Iași. Contracte fictive pe sute de mii de lei rulate în instituție de fosta conducere
CJ Iași a demarat un audit la Școala Populară de Arte Iași. Raportul a scos la iveală o serie de aspecte din mandatele anterioare, când s-au făcut mai multe plăți ilegale

Raport exploziv la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” Iași în urma unei decizii luate de Consiliul Județean. O serie de contracte ale fostelor conduceri ale instituției de cultură au fost derulate în cel mai mare secret, prejudiciul fiind unul de câteva sute de mii de lei

Conducerea Consiliului Județean (CJ) Iași a finalizat raportul de audit de la Școala Populară de Arte „Titel Popovici”, raport comandat în urmă cu câteva săptămâni. După ce în spațiul public au apărut o serie de detalii cu privire la mai multe contracte derulate de fostele conduceri ale Școlii, șefii CJ Iași au cerut explicații. Conducerea județului a comandat un audit la Școala Populară de Arte, audit care a scos la iveală mai multe nereguli. Practic, a fost analizată activitatea desfășurată în perioada în care la conducere s-au aflat Traian Mocanu, Viorel Câtea și Vlad Baba.

Nereguli în conturile celor de la Școala Populară de Arte

Corpul de Control a descoperit nereguli atât în ceea ce privește achizițiile publice, cât și în activitatea didactică. În 2019 au fost încheiate două contracte pentru servicii de contabilitate, ambele cu încălcarea legislației în vigoare. Un contract de contabilitate cu firma unei tinere a fost încheiat fără utilizarea catalogului electronic, dar și fără un referat de necesitate și fără o valoare estimată. Raportul arată și faptul că există suspiciuni cu privire la autenticitatea informațiilor prezentate de expertul contabil, beneficiar al contractelor, în condițiile în care, la sediul școlii, nu a fost găsit exemplarul în original.

Cum s-au descoperit neregulile în instituția CJ Iași?

Contractul pentru servicii de contabilitate aflat în vigoare a fost încheiat pe 84 de luni. Inițial, acesta a fost parafat pentru perioada 2019-2026, cu o valoare de 663.600 de lei. Corpul de Control a stabilit că procedura de achiziție a fost inițiată prin Sistemul de Achiziții Publice la 3 luni după ce contractul fusese deja semnat. În plus, durata acestuia depășește exercițiul bugetar și valoarea creditelor bugetare aprobate. Firma Omega Expert Accounting SRL a apărut în mai 2019, administratorul firmei fiind Diana Geantimir. Această societate este cea aflată în mijlocul scandalului făcut și de la care a plecat tot auditul. Costel Alexe, șeful CJ Iași, a arătat că au fost descoperite și alte nereguli.

„Referitor la activitatea didactică, s-au constatat mai multe deficiențe. În regulamentul de organizare și funcționare al instituției nu erau prevăzute atribuțiile compartimentelor. Nu erau prevăzute nici normele didactice și modul de organizare a activităților instructiv-educative, lipseau planurile anuale de școlarizare. Pe lângă acestea, au fost înscriși mai mulți cursanți decât numărul standard pentru o normă didactică, selecția s-a făcut fără un concurs de admitere, iar ulterior nu s-au încheiat contracte educaționale”, a arătat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Detalii surprinzătoare după raportul Consiliului

Conducerea CJ a dat ca exemplu și unele specializări unde, pentru doar 2 elevi înscriși, profesorul încasează o normă destul de mare.

„I-am solicitat managerului Vlad Baba să rezolve cât mai repede problemele identificate de Corpul de Control, pentru ca activitatea școlii să fie transparentă. Departamentul Juridic al CJ va analiza modul în care pot fi recuperate în totalitate prejudiciile, iar contractele de achiziție care sunt păguboase pentru școală vor fi reevaluate. De asemenea, am cerut managerului să organizeze foarte bine oferta educațională, astfel încât să corespundă intereselor cursanților și să eficientizeze activitatea”, a mai spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Școala Populară de Arte a fost măcinată de scandaluri în mandatele anterioare.

Un nou regulament la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” Iași

Conducerea instituției de cultură a arătat și care sunt viitoarele proiecte ale instituției. Managerul Vlad Baba a preluat mandatul de câteva luni, timp în care a fost ținta unor atacuri mediatice.

„Am început deja să implementăm măsurile dispuse de Corpul de Control. Suntem în curs de constituire a Consiliului de Administrație, Consiliului Profesoral și de întocmire a regulamentului de organizare și funcționare. În toamna aceasta vom organiza și prima sesiune de admitere prin concurs. Acest lucru ne va permite o selecție corectă a elevilor. Am inițiat un dialog cu reprezentanții Ministerului Culturii pentru a determina în ce condiții putem obține acreditarea diplomelor eliberate de Școala Populară de Arte”, a precizat Vlad Baba, managerul Școlii Populare de Arte din Iași.

Adauga un comentariu