Actualitate

New York Times scrie că oficiali ai SUA cred că ucrainenii au fost în spatele asasinării Dariei Dughina

Publicat: 05 oct. 2022
New York Times scrie că oficiali ai SUA cred că ucrainenii au fost în spatele asasinării Dariei Dughina
New York Times scrie că oficiali ai SUA cred că ucrainenii au fost în spatele asasinării Dariei Dughina

Agențiile de informații ale Statelor Unite cred că anumite părți ale guvernului ucrainean au autorizat atacul cu mașina-bombă de lângă Moscova din august, care a ucis-o pe Daria Dugina, fiica unui naționalist rus proeminent.

Statele Unite nu au luat parte la atac, fie prin furnizarea de informații sau alte asistențe, au spus oficialii. Oficialii americani au mai spus că nu au fost la curent cu operațiunea din timp și s-ar fi opus uciderii dacă ar fi fost consultați. Ulterior, oficialii americani i-au avertizat pe oficialii ucraineni cu privire la asasinat, au spus ei.

Ucraina a negat implicarea în asasinat imediat după atac

Evaluarea strânsă a complicității ucrainene, care nu a fost raportată anterior, a fost împărtășită în cadrul guvernului SUA săptămâna trecută. Ucraina a negat implicarea în asasinat imediat după atac.Deși Rusia nu a ripostat într-un mod specific pentru asasinat, Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că astfel de atacuri – deși au o valoare simbolică ridicată – au un impact direct mic asupra câmpului de luptă și ar putea determina Moscova să efectueze propriile lovituri împotriva înalților oficiali ucraineni.

Oficialii americani au fost supărați de lipsa de transparență a Ucrainei cu privire la planurile sale militare și ascunse, în special pe teritoriul Rusiei.

De la începutul războiului, serviciile de securitate ale Ucrainei și-au demonstrat capacitatea de a ajunge în Rusia pentru a efectua operațiuni de sabotaj. Uciderea Dariei Dugina, totuși, ar fi una dintre cele mai îndrăznețe operațiuni de până acum, arătând că Ucraina se poate apropia foarte mult de rușii importanți. Unii oficiali americani bănuiesc că Aleksandr Dugin, un ultranaționalist rus, a fost ținta reală a operațiunii și că agenții care au efectuat-o credeau că va fi în vehicul cu fiica sa.

Oficialii SUA au informat despre acțiunea ucraineană și răspunsul american au vorbit sub condiția anonimatului

Oficialii americani care au vorbit despre informații nu au dezvăluit care elemente ale guvernului ucrainean se crede că au autorizat misiunea, cine a efectuat atacul sau dacă președintele Volodymyr Zelensky a aprobat misiunea. Oficialii Statelor Unite au informat despre acțiunea ucraineană și răspunsul american au vorbit sub condiția anonimatului, pentru a discuta despre informații secrete și chestiuni de diplomație sensibilă.

În timp ce Pentagonul și agențiile de spionaj au împărtășit informații sensibile pe câmpul de luptă cu ucrainenii, ajutându-i să se concentreze asupra posturilor de comandă rusești, liniilor de aprovizionare și a altor ținte cheie, ucrainenii nu le-au spus întotdeauna oficialilor americani ce intenționează să facă.

Statele Unite au presat Ucraina să împărtășească mai multe despre planurile sale de război, cu succes mixt. La începutul războiului, oficialii americani au recunoscut că deseori știau mai multe despre planurile de război rusești – datorită eforturilor lor intense de colectare – decât despre intențiile Kievului.

Ucraina și-a împărtășit planurile pentru contraofensiva militară din septembrie cu Statele Unite

În timpul verii, Ucraina și-a împărtășit planurile pentru contraofensiva militară din septembrie cu Statele Unite și Marea Britanie.

De asemenea, oficialilor americani le lipsește o imagine completă a centrelor de putere concurente din cadrul guvernului ucrainean, inclusiv armata, serviciile de securitate și biroul lui Zelensky, fapt care poate explica de ce unele părți ale guvernului ucrainean ar fi putut să nu fi fost conștiente de complot.

Întrebat despre evaluarea serviciilor de informații din SUA, Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui Ucrainei, a reiterat negările guvernului ucrainean de implicare în uciderea Dariei Dugina.

„Din nou, voi sublinia că orice crimă în timpul războiului într-o țară sau alta trebuie să aibă o semnificație practică”, a declarat  Podolyak pentru The New York Times într-un interviu acordat marți. „Ar trebui să îndeplinească un anumit scop, tactic sau strategic. Cineva ca Dugina nu este o țintă tactică sau strategică pentru Ucraina.
„Avem alte ținte pe teritoriul Ucrainei”, a spus el, „mă refer la colaboratori și reprezentanți ai comandamentului rus, care ar putea avea valoare pentru membrii serviciilor noastre speciale care lucrează în acest program, dar cu siguranță nu pentru Dugina”.

Deși detaliile despre actele de sabotaj pe teritoriul controlat de Rusia au fost învăluite în mister, guvernul ucrainean a recunoscut în liniște uciderea oficialilor ruși în Ucraina și sabotarea fabricilor de arme și depozitelor de arme rusești.
Comentarii
Adauga un comentariu