Local

Nici nu a început sărbătoarea Sfintei Parascheva, iar cerșetorii au luat cu asalt municipiul Iași: „Foarte mulți vin din alte localități” – FOTO

Publicat: 04 oct. 2023
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Nici nu a început sărbătoarea Sfintei Parascheva iar cerșetorii au luat cu asalt municipiul Iași Foarte mulți vin din alte localități - FOTO
În această perioadă tot mai mulți cerșetori au apărut în centrul orașului

Cerșetorii au luat cu asalt municipiul Iași cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva. Evenimentul are loc pe data de 14 octombrie, însă credincioșii au început să vină la Mitropolie

Ca în fiecare an, sărbătoarea Sfintei Parascheva aduce la Iași zeci de mii de credincioși care vin în marșul lor spiritual în capitala Moldovei. Totuși, odată cu pelerinii apar diferite persoane care profită de mila lor și cerșesc pe străzile din oraș. În acest sens, Poliția Locală va dispune mai multe echipaje în zonă.

Cerșetorii au luat cu asalt municipiul Iași

Deși mai este mai mult de o săptămână până la eveniment, cerșetorii au început deja să apară pe lângă Mitropolie. Reporterii BZI s-au deplasat la fața locului pentru a vedea situația, iar în câteva secunde au depistat primele persoane care au apelat la mila trecătorilor. În spatele Mitropoliei, o tânără stătea cu mână întinsă cu pretextul că are nevoie de lapte pentru copil.

„Am un copil mic acasă și când rămân fără lapte vin aici și mai cer de la oameni. Sunt de jumătate de oră și am făcut abia doi lei. Mai vin polițiștii locali, nu ne lasă, ne alungă, ne și amendează, dar ce să facem. Eu nu prea ies așa des, doar când am nevoie”, povestește o cerșetoare.

Chiar la intrare, o femeie în vârstă cerea de la trecători bani pentru ea, iar imediat ce am întrebat-o mai multe lucruri a evitat să ne răspundă și a alergat spre o bancă unde stăteau rudele ei. În momentul când au sesizat ce se întâmplă au devenit agresivi și au început să înjure.

Poliția Locală încearcă să combată fenomenul

 cerșetorii-au-luat-cu-asalt-municipiul-Iași1
Polițiștii locali patrulează zilnic prin zonele frecventate de cerșetori

În privința acestei situații, Poliția Locală va dispune mai mulți agenți pe pietonalul Ștefan cel Mare. Deși au fost aplicate amenzi, acestea încep de la 100 de lei și pot ajunge la 500 de lei. Totuși, cerșetorii au învățat să-i evite pe oamenii legii și să își continue activitatea fără probleme.

„Deja au apărut mai mulți cerșetori prin oraș, noi ținem în limite normale acest lucru, pentru a nu scăpa de sub control. În momentul de față, avem în evidență aproximativ 150 de persoane fără adăpost. Noi, zilnic, ne confruntăm cu 20-25 de persoane care cerșesc, cei mai mulți fiind prin zona centrală. Oamenii care vizibil nu au handicap fizic sunt sancționați, pentru că sunt buni de muncă. Sunt foarte mulți care vin în oraș din alte localități, pentru a profita de fluxul mare de oameni care trec prin oraș.

Oricum noi aplicăm amenzi, unde este cazul, avertismente. Desigur că există unele persoane care, într-adevăr, nu au altă soluție, trăiesc pe străzi, dar sunt și situații când vorbim de exploatare, poate copii care cerșesc. Cum ne apropiem de data de 14 octombrie vom crește și numărul de agenți pe pietonalul Ștefan cel Mare, pentru a menține ordinea publică, să se desfășoare evenimentele în mod normal. Facem un apel la toți cetățenii să nu încurajeze acest fenomen, astfel nu va dispărea niciodată”, a transmis Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.

Cerșetorii au luat cu asalt municipiul Iași cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva.

Comentarii
  • Astia fac parte din filiere de cersetori, nu sunt de capul lor. Deasemeni platesc dreptul de smecher toti la politia locala de pe Stefan cel mare. Acestia la randul lor dau mai departe miile de euro sefului lor, aceste primariei si paridelor! Asa se invart banii din cersetorie in centrul iasului! Fiecare isi opreste cate o bucatica si toti sunt multumiti. Asa e si cu traficul de droguri sau prostitutie..

  • Astia fac parte din filiere de cersetori, nu sunt de capul lor. Deasemeni platesc dreptul de smecher toti la politia locala de pe Stefan cel mare. Acestia la randul lor dau mai departe miile de euro sefului lor, aceste primariei si paridelor! Asa se invart banii din cersetorie in centrul iasului! Fiecare isi opreste cate o bucatica si toti sunt multumiti.

  • Ieri pe la ora 15:00 pm, cateii lui Chirica, adica Politia Locala Iasi, statea cu dubita alba in stanga priamriei si fumau. Cand le-am spus de cersetori, atat mi-au spus, asteptati sa terminam tigara si intervenim. Nu au miscat nimic. Si-au cumparat cafea si dupa aia stateau pe telefon pe Facebook. Pai scuzati-ma domnilor, aveti salarii de 1300 1500 euro in mana (net) si nu faceti absolut nimic. Ori voit si de-al dracu fac asa, ori sunt cei mai incompetenti bugetari din sistem. Iar pe Chirica nu-l intereseaza, el are masina de servici, nu pleaca niciodata pe jos acasa, iar pe pietonal nu are treaba, doar cand isi face cate o poza ca sa-l mai voteze cate o baba lesinata. Frumos la Iasi.

  • astia s pensionarii care put rau pe tramvaie,
    m-am saturat de ei. valea la sate si orase mici.
    pute ca naiba pe langa pensionarii astia asa zisi pelerini si credinciosi. limitati ai societatii si ai comunismului, care sunt laudati de unii ca cica ei au ridicat Romania anilor 70)))

Adauga un comentariu