Eveniment-Social

Nicio zi fără hoți de lemne opriți în trafic. Polițiștii din Iași au ridicat mai mulți metri cubi de material lemnos în vederea confiscării

Publicat: 02 nov. 2020
În această perioadă din an controalele sunt tot mai dese, iar cei prinși încălcând legea își pun în joc libertatea
Polițiștii din Iași în timpul unor controale în trafic

Polițiștii din Iași au oprit în trafic mai mulți hoți de lemne. În această perioadă, tot mai multe persoane sunt prinse încălcând legea, iar dosarele penale se deschid pe bandă rulantă. În primele 7 luni ale acestui an, pentru neregulile constatate în domeniul silvic, au fost înregistrate 4.295 de dosare penale în care sunt cercetate 946 de persoane și au fost aplicate 8.202 sancțiuni contravenționale

Polițiștii din Iași au prins din nou hoți de lemne. De exemplu, polițiștii din cadrul Secției nr. 9 Poliție Rurală Hârlău au depistat, pe raza comunei Belcești, un tânăr de 24 de ani, în timp ce deținea material lemnos într-o autoutilitară, fără a respecta condițiile legale. Tânărul a fost sancționat contravențional, conform Legii nr. 171/2010 și au fost ridicați, în vederea confiscării, 4,36 metri cubi de material lemnos, care au fost predați reprezentanților Ocolului Silvic. Și polițiștii Secției nr. 2 Poliție Rurală Ciurea au depistat un tânăr de 27 de ani, din comuna Mironeasa, în timp ce transporta material lemnos cu o autoutilitară, pe raza comunei Grajduri, fără a deține documente de proveniență. S-a dispus confiscarea a 2,10 metri cubi de material lemnos, care au fost predați reprezentanților Ocolului Silvic Pădureni, iar tânărul a fost sancționat contravențional, conform Legii nr. 171/2010.

Sute de dosare penale au fost deschise de polițiști la Iași și în restul țării

În primele 7 luni ale acestui an, sub coordonarea de specialitate a Direcției de Ordine Publică, polițiștii au acționat la nivel național pentru protejarea fondului forestier și prevenirea și combatere faptelor ilicite în domeniul silvic. Astfel, au fost efectuate 25.388 de controale pentru verificarea provenienței, prelucrării, depozitării și valorificarii lemnului, precum și pentru verificarea legalității transportului materialului lemnos. Au fost verificate 6.735 de obiective (exploatări forestiere, instalații de debitat, depozite, târguri, piețe, oboare sau ocoale silvice) și au fost oprite în trafic, pentru control, aproape 53.000 de vehicule.

Au fost împărțite mii de sancțiuni în urma controalelor efectuate în toată România

Pentru neregulile constatate în domeniul silvic au fost înregistrate 4.295 de dosare penale în care sunt cercetate 946 persoane și au fost aplicate 8.202 sancțiuni contravenționale (la Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice), de peste 13.220.000 de lei. De asemenea, au fost confiscați peste 51.221 de metri cubi de lemn fără documente legale (lemn de lucru, cherestea, lemn de foc), de aproape 15.000.000 de lei, peste 200 de fierăstraie mecanice, topoare, securi și au fost indisponibilizate 4 tractoare și 9 atelaje hipo. Au fost înregistrate 619 apeluri care semnalau posibile transporturi ilegale de material lemnos, 143 dintre acestea confirmându-se în urma verificărilor. Aceste acțiuni, derulate de Ministerul Afacerilor Interne, vor fi organizate în continuare, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic.

Adauga un comentariu