Eveniment-Social

Noaptea Lecturii la Iași

Publicat: 15 ian. 2021
Noaptea Lecturii la Iași, Timișoara, Cluj Napoca și București

Ca în fiecare an, la sfârşit de ianuarie, Institutul Francez din România organizează Nopţile Lecturii. Toate direcţiile regionale ale Institutului – la Iaşi, Bucureşti, Cluj şi Timişoara – sărbătoresc lectura în toate formele ei, organizând întâlniri cu scriitori, mese rotunde, ateliere de lectură în franceză şi română pentru cei mici, jocuri, lecturi muzicale, concursuri.

La Iași, Noaptea Lecturii va avea drept tema anul acesta „Recitind lumea la feminin”.

Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, ora 20.00, vă dăm întâlnire pe Zoom ! Masa rotundă la care vor participa șase autoare francofone va fi difuzată live pe pagina de Facebook a Institutului Francez din România la Iași.

Autoarele invitate scriu cu prioritate în limba franceză și locuiesc în cea mai mare parte în ţări diferite de cele în care s-au născut. Traduse în mai multe limbi, aceste autoare călătoresc frecvent pentru a susţine conferinţe, a anima ateliere de scriitură, a participa la dezbateri. Cosmopolite, scriitoarele invitate sunt ancorate în epoca în care trăiesc și fac din schimburi o prioritate, convinse fiind de faptul că lectura ne permite să proiectăm o mai bună evoluţie lumii în care trăim.

Participă:

Tanella Boni, ivoriană, este poetă, romancieră și nuvelistă. În 2009, a primit Premiul Internaţional pentru Poezie, Antoine Viccaro. Predă la Universitatea din Abidjan.

Catherine Cusset, de naţionalitate franceză, trăiește la New York. Romancieră, opera ei este tradusă în 15 limbi și publicată la editura Gallimard. În 2008, a primit Premiul Goncourt al liceenilor.

Lise Gauvin, din Québec, trăiește la Montréal. Eseistă, nuvelistă și critic literar, a publicat mai bine de 20 de cărţi. În 2020, a primit marea medalie a francofoniei, decernată de Academia Franceză.

Liliana Lazar, româncă, trăiește în sudul Franţei. Este romancieră și a primit în 2016 Premiul celor cinci Continente.

Madeleine Monette, din Québec, trăiește la New York. Romaniceră, nuvelistă, poetă, este laureată a Premiului Robert Cliché, în 1980. Alături de Lise Gauvin, co-organizează secţiunea din Québec a Asociaţiei „Femmes Monde” din Paris.

Faouzia Zouari, franco-tunisiană, trăiește la Paris. Este romancieră și jurnalistă și a primit în 2016 Premiul celor cinci Continente.

Întâlnirea va fi moderată de Simona Modreanu, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Parteneri :

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Librăria Cartea Românească, Iași

TV Apolonia, Iași

Parlement des écrivaines francophones

Adauga un comentariu