Titlurile zilei

Noaptea minții! Într-o comună din Iași oamenii așteaptă să-i doară ficatul ca să-și dea seama dacă au Coronavirus. Video viral!

Publicat: 18 nov. 2020
În comuna Focuri sunt oameni care nu au auzit niciodată de Coronavirus, iar mulți cred că este o conspirație la nivel mondial
Săteni din comuna Focuri, din județul Iași

În comuna Focuri din județul Iași oamenii nu cred în COVID-19. Desprinși parcă dintr-o altă poveste, cetățenii nici măcar nu au auzit de noul tip de virus. Se plimbă toată ziua prin comună și poartă mască doar ca să nu primească amendă. Închid televizoarele pentru că: „ne-am săturat de știri cu acest Corona”

În comuna Focuri din județul Iași sunt oameni care nu au auzit niciodată de Coronavirus. În această „realitate” se trăiește la doar 45 de kilometri distanță de Iași.

„Nici dacă aș avea COVID-19 nu aș ști. Nu știu ce ar trebui să mă doară. Poate ficatul”, spune un sătean.

În comuna Focuri, oamenii par desprinși dintr-o altă poveste. Și-au creat o lume a lor, departe de toată agitația declanșată de pandemia de COVID-19. Nu cred, nu simt, nu văd, nu aud tot ceea ce se discută prin România. Își închid televizoarele pentru a nu mai fi bombardați cu știri referitoare la infecția cu Coronavirus. Sătenii poartă mască doar pentru a nu fi amendați. Declarații uluitoare culese de pe ulițele din sat.

Un cetățean din comuna Focuri așteaptă să îl doară o coastă sau ficatul pentru a vedea dacă are Coronavirus. Până atunci, stă acasă cu febră

De-a râsu’-plânsu’. Așa s-ar descrie în câteva cuvinte situația din comuna Focuri. Deși la nivel mondial principala preocupare a autorităților, dar și a populației este de a împiedica răspândirea infecției cu Coronavirus, la Focuri totul pare roz. Oamenii poartă mască de protecție doar pentru a nu primi amendă. Nu știu dacă masca îi protejează sau nu, dar oricum acest subiect nu îi interesează prea tare.

„Nu m-a anunțat nimeni cum trebuie să procedez dacă am COVID-19. Nu știu dacă există tratament pentru așa ceva. Nu m-am ferit niciodată de boală. Port mască când merg la magazin. Nu știu care sunt simptomele de COVID-19, ce dureri ar apărea la Covidu’ ăsta. Am zis că dacă nu am fost niciodată bolnav, nu mi se întâmplă mie. Dacă aș avea Coronavirus, nu aș ști, pentru că nu știu ce dureri dă. Nu știu să spun, băi! Mă doare Covidu acesta într-o coastă, în ficat? Nu pot să-mi dau seama. Pe aici prin zonă nu prea am auzit de Covid. Nu sunt speriat deocamdată”, spune Constantin Bahri, cetățean al comunei Focuri din județul Iași.

Despre simptomele Coronavirusului: „Nu am cum să-mi dau seama dacă am Coronavirus, pentru că nu am mai avut”

Pe ulițele din comuna Focuri oamenii discută fără nici cea mai mică problemă. Nu au auzit de distanțare fizică și cred că masca se poartă doar în magazin. Mai mult decât atât, unii se aprind ca paiele pe foc atunci când aud cuvântul „Coronavirus”.

„Nu știu nimic despre Coronavirus, că nu mă interesează, nu cred în așa ceva. Port masca pentru că mă amendează. Nu cred, pentru că nu sunt cazuri, sau or fi fost, dar nu știu. Nu am cum să-mi dau seama dacă am Coronavirus pentru că nu am mai avut. De unde să știu ce simptome am? Am auzit la televizor că-ți afectează plămânii. Oamenii care mor în spitale nu mor de Covid. Mor pentru că nu sunt tratați de bolile pe care le au. La 8.000 și ceva de cazuri toți au murit de COVID-19? Vă spun eu că nu. Oamenii au murit de alte boli, de cancer, de boli cronice. Nu cred în infecția cu COVID-19 pentru că sunt prea multe cazuri. Dacă erau doar câteva, poate credeam”, spune Maria Târpascu.

Oamenii închid televizoarele pentru că îi plictisesc știrile referitoare la COVID-19

Locuitorii din Focuri nu se mai uită la televizor. Îi deranjează absolut orice știre care are legătură cu noul tip de Coronavirus. Deși nu știu care sunt simptomele specifice infecției cu noul tip de virus, nu se tem că se vor infecta.

„Știu că e foarte periculos virusul. Eu nu am avut, dar am înțeles că afectează plămânii și căile respiratorii. Dacă nu am avut Coronavirus, nu știu ce simptome ai. De la o bucată de timp nici nu mă mai uit la televizor, că prea mult se vorbește despre acest subiect. Ne cam plictisește subiectul acesta. Coronavirusul este ca și cancerul. Orice om poate să aibă COVID-19 și să nu știe”, spune Mihai Dască.

Mamă tânără, în vizită la neamuri, fără mască, fără distanțare fizică: „Nu știu care sunt simptomele de COVID-19. Nu mă interesează”

Nu doar bătrânii sunt departe de tot ceea ce se întâmplă la nivel mondial. Redactorii BZI au întâlnit-o pe ulițele din Focuri pe Ionela Bahri, o tânără mamă. Femeia spune că nu știe care sunt simptomele infecției cu COVID-19, dar nici nu o interesează. Era prea grăbită să ajungă la o rudă, așa că a uitat masca acasă. Nu pentru că nu ar fi vrut să nu o poarte, dar nu avea nevoie să meargă la magazinul alimentar, singurul loc în care femeia poartă mască.

„Da eu știu ce este Coronavirus? Eu nu citesc ziare. Nu mi-e frică de COVID-19. Știam că sunt oameni care mor în spitale. Dar de ce să mă sperii? Port mască, nu ieșim afară. Am ieșit acuma, am uitat să-mi iau mască. Nu știu care sunt simptomele de COVID-19. Nu mă interesează”, a spus Ionela Bahri.

Un cetățean a găsit înlocuitor pentru secțiile de ATI: „Noi avem fabrică de oxigen și dacă e unul bolnav, îi băgăm un furtun în gură”

Leun Moroi nu se teme de COVID-19. Chiar dacă s-ar îmbolnăvi, găsește el o soluție de tratament. Știe că pacienții care sunt în stare gravă după ce s-au infectat cu Coronavirus au nevoie de oxigen, dar are planul făcut. Crede că atunci când ai simptome specifice infecției cu COVID-19 se simte ca după o beție puternică. Practic, începi să tremuri și te simți slăbit. Deși este la doar 45 de kilometri de Iași unde sute de oameni au murit și alte sute sunt internate în spital, spune că a auzit de COVID-19 doar de la televizor. Atâta vreme cât pe el nu-l afectează, se poate întâmpla orice în lume.

„La noi în sat nu există așa ceva. La noi nu s-a auzit nimic despre Coronavirus. Am auzit la televizor că este în alte părți, dar la noi nu. Dacă ai Coronavirus, tremuri ca după o beție puternică, tușești, nu mai ai aer, trebuie să-ți bagi oxigen. Dar la noi nu este problemă, că noi avem fabrică de oxigen. Dacă e unul bolnav, îi băgăm un furtun în gură”, spune Leun Moroi.

Un cetățean este deranjat că nu poate fuma din cauza măștii. O poartă totuși, pentru că îi este frică de amendă

Un alt cetățean al comunei nu prea ar vrea să poarte mască, dar este obligat de polițiști. A auzit el pe la oamenii din sat că se lasă cu amendă. Îl deranjează masca atunci când fumează și se arată deranjat de faptul că autoritățile nu au găsit o soluție și pentru fumători. Este cioban, iar majoritatea timpului o petrece pe câmp. Nu crede că oile l-ar putea infecta cu COVID-19, așa că stă liniștit.

„Am auzit la televizor că există, dar eu nu cred. Plus că eu nu pot să fumez dacă port mască. O port pentru că mă amendează și nu am să plătesc 50 de milioane. Se aude că se dă amendă. Nu știu care sunt simptomele și nu mă interesează. Acum sunt aici, apoi plec în câmp la oi. N-am eu treabă cu toate astea. În câmp mă întâlnesc cu oile. Atât”, spune Vasile Grecu.

Femeia care a găsit leacul împotriva COVID-19: „Dacă iau Coronavirus o să beau ceai de mentă și fac baie caldă”

Maria Iftimuță îl iubește pe Dumnezeu și crede că numai El poate decide dacă va muri sau nu, nicidecum medicii infecționiști. Crede că noul tip de virus este o simplă răceală care se tratează cu o baie caldă, cu ceai și lămâie. Restul… e poveste creată de „politică”.

„Acesta este Coronavirus? Este ca o gripă, ca și cum ar fi o viroză. Nu este Coronavirus. În 1944, când a fost războiul, bunica mea spunea că era ciumă, păduchi. Și asta e Coronavirus? Îmi pare rău că vă spun, dar aceasta este politică curată. Eu nu am fost niciodată bolnavă de gripă. Care nu știe să se păzească, problema lor. Eu cred că cei care mor în spitale, mor că au și alte boli. Știu sigur asta, pentru că urmăresc televiziunea și messenger-ul. Credeți că dacă sunt bătrână nu mă descurc? Eu nu pot să umblu cu masca la gură. O port doar la magazin. Dacă iau COVID-19, o să beau ceai de mentă și fac baie caldă”, spune Maria Iftimuță.

Tineri care au acces la internet nu cunosc nimic despre COVID-19. Nu se protejează pentru că nu știu de ce ar face-o

Pe o bancă, lângă magazinul alimentar din sat, redactorii BZI l-au întâlnit pe Petru Grecu, un tânăr de 18 ani. Deși are la dispoziție toate site-urile de socializare, Petru nu a înțeles nici până acum ce este cu acest Coronavirus.

„Nu știu care sunt simptomele infecției cu Coronavirus. Am auzit că oamenii mor. La televizor nu am auzit care ar fi simptomele. Nu mă protejez pentru că nu am de ce, nu mi-e frică de infecția cu COVID-19″, spune Petru Grecu.

La polul opus de incoștiență, poate specifică vârstei, se află un alt cetățean al comunei Focuri, unul dintre puținii oameni care cred în COVID-19. Deși nu cere părerea nimănui, se păzește cât poate de bine și crede despre COVID-19 că este ca o brumă pe iarbă.

„Eu cred că există acest Coronavirus, dar mulți nu cred. Am masca, dar nu am mai pus-o pentru că trebuie să duc calul. Problema este în felul următor: a murit atâta lume, e clar că există ceva. Mulți mor. Coronavirus este o boală care este invizibilă și este împânzită pe tot globul pământesc. Simptomele sunt: temperatură, tuse, dureri de picioare, de mâini, de spate. Nu am avut probleme până acum. Fără mască, așa cum spune guvernul, te poți îmbolnăvi. Cei care nu cred, o să vadă ei. Boala aceasta e ca o brumă pe iarbă. Nu mi-e frică de moarte. Eu mi-am trăit viața. E vorba de tineretul acesta”, spune Ioan Bontaș.

Vasile Murariu, primarul comunei Focuri: „E problema lor că nu vor să creadă. Fiecare are televizor ca să se informeze”

Contactat de redactorii BZI pentru a oferi un punct de vedere cu privire la dezinformarea crasă din comuna pe care o conduce, primarul comunei Focuri s-a fofilat. El crede că oamenii trebuie să afle de la televizor cum să se protejeze împotriva infecției cu Coronavirus și nu crede că există în Focuri cetățeni care să nu știe despre acest nou tip de virus. A menționat că a lansat campanii de informare, dar când a fost întrebat în ce au constat aceste campanii, a închis brusc telefonul. Redactorii BZI au mers la Primăria Focuri, dar ușile erau închise. Nici urmă de angajat. Unul dintre cetățeni a așteptat o vreme, dar i s-a făcut lehamite și a plecat. Pesemne că primarul și angajații lui erau extrem de ocupați.

„Nu mă găsiți, că sunt plecat din comună. Sunt la Iași, într-o ședință. Nu au cum să nu știe oamenii despre Coronavirus. E problema lor că nu vor să creadă. Oamenii sunt informați și de noi, și de toate televiziunile. Fiecare are televizor ca să se informeze. Noi am luat măsurile normale care ar trebui să fie. Sunt într-o ședință, nu mai pot vorbi”, s-a fofilat Vasile Viorel Murariu, primarul comunei Focuri.
Adauga un comentariu