Economic Local

Noi depășiri ale indicelui PM10 înregistrate în Iași. Traficul rutier rămâne principalul factor al poluării

Publicat: 10 mai 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Noi depășiri ale indicelui PM10 înregistrate în Iași. Traficul rutier rămâne principalul factor al poluării
Stațiile de monitorizare a calității aerului arată că s-au înregistrat noi depășiri ale indicatorului PM10

Noi depășiri ale indicelui PM10, care arată calitatea aerului, au fost înregistrate în Iași în ultimele zile. Traficul rutier din Iași rămâne principalul factor al poluării

Noi episoade de poluare au fost înregistrate la stațiile de monitorizare a calității aerului din județul Iași. Potrivit datelor furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM), pe 6 mai 2022, indicele general de calitate a aerului corespunzător poluanților monitorizați a trecut de la „Bun” la „Foarte Rău”. Valorile crescute ale concentraţiilor indicatorului PM10 (valorea limită zilnică pentru protecția sănătății umane este de 50 micrograme/m3) măsurat automat în stațiile IS-1 – Podu de Piatră, IS-2 – Decebal-Cantemir și IS-5 – Tomești înregistrate în urmă cu câteva zile sunt generate de poluarea rezultată din traficul rutier, la care se adaugă sursele locale de poluare existente în zonă.

De exemplu, pentru stația IS-1, în zona Podu de Piatră, în perioada analizată, au fost executate lucrări de frezare și reparații cu asfalt, potenţate de condițiile meteo nefavorabile dispersiei în atmosferă a poluanților (inversiune termică și calm atmosferic). Datele înregistrate în stațiile de monitorizare a calității aerului arată că și pe 7 și 8 mai 2022 indicele general de calitate a aerului corespunzător poluanților monitorizați a trecut de la „Bun” la „Rău”.

Noi depășiri ale indicatorului PM10, înregistrate la Iași

Valorile crescute ale concentraţiilor indicatorului PM10 măsurat automat în stațiile IS-1, IS-2 și IS-5, din 7 și 8 mai 2022 au fost înregistrate pe fondul poluării rezultate din traficul rutier, la care se adaugă sursele locale de poluare existente în zonă (șantier de construcții în vecinătatea stației IS-2) potenţate de condițiile meteo nefavorabile dispersiei în atmosferă a poluanților (inversiune termică și calm atmosferic), potrivit specialiștilor din cadrul APM Iași. Buletinele zilnice pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului in județul Iași se pot fi consultate pe site-ul: http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer.

Măsurările automate de particule în suspensie PM10 au scop informativ iar depăşirile înregistrate pot fi confirmate/infirmate ulterior de către rezultatul analizei prin metoda de referinţă gravimetrică.Datele de calitate a aerului obținute în stațiile automate de monitorizare a calității aerului pot fi consultate în timp real accesand site-ul www.calitateaer.ro unde se pot vizualiza informații actualizate orar, aflate în curs de validare și certificare. Poluarea din Iași a fost la un nivel ridicat, începând cu luna martie 2022.

Traficul rămâne principalul factor al poluării din Iași

În județul Iași, sunt amplasate șase stații de monitorizare a calității aerului, în Podu de Piatră, Decebal-Cantemir, Oancea-Tătărași, Aroneanu, Tomești și Bosia-Ungheni. Episoadele de poluare din luna martie au fost generate și de incendiile de vegetație uscată care au luat amploare. Peste 2.700 de hectare de vegetație uscată au luat foc în localitățile din județul Iași, de la începutul acestui an, pe aproximativ 320 de incendii. Față de aceeași perioadă a anului trecut, situația este una dramatică. În 2021, în perioada ianuarie-martie au avut loc doar 18 incendii de vegetație în care au ars 31 de hectare de teren.

Principalele surse de poluare din Iași sunt încălzirea rezidenţială, traficul, starea infrastructurii rutiere, salubrizarea şi curăţenia de primăvară, șantierele din Iași. Noi depășiri ale indicatorului PM10 s-au înregistrat, în ultimii ani, și în mediul rural din Iași.

Comentarii
Adauga un comentariu