Local

Noi informații privind pacienții diagnosticați cu COVID-19 au fost dezvăluite noaptea trecută! Au mai fost depistate șase persoane cu coronavirus, iar două sunt în stare gravă

Publicat: 19 mart. 2020

Noi pacienți diagnosticați cu COVID-19 la Iași. Alți doi au intrat la Anestezie și Terapie Intensivă după ce starea lor de sănătate s-a agravat. Unul dintre aceștia este în floarea vârstei. Iașul este pe locul al treilea în țară ca număr de confirmați. După ce șase cadre de la Boli Infecțioase au fost trimise acasă, suspecte de COVID-19, pentru că nu au avut materiale de protecție, stocul materialelor s-a mărit.

Noaptea trecută, s-au mai înregistrat la Iași șase pacienți cu coronavirus. Din cele spuse de managemntul spitalului de Boli Infecțioase, doi pacinți sunt din Iași și patru din Suceava. În timp ce numărul de pacienți diagnosticat cu COVID-19 este în creștere, iar cadrele medicale susțin faptul că starea generală a acestora este bună, la Iași, doi pacienți declarați zilele trecute în stare bună, sunt acum în secția de Anestezie și Terapie Intensivă, zbătându-se între viață și moarte. Este vorba despre un pacient în vârstă de 71 de ani și unul de 38. În acest moment, la Iași, sunt înregistrate 32 de cazuri de COVID-19, iar Iașul este pe locul al treilea în țară ca număr de confirmați, după București și Hunedoara.

Cazul unu. Trebuia să fie externat

Ieri, a fost o zi cumplită pentru medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. După ce au constat cu stupoare faptul că nu mai aveau costume de protecție, au trebuit să transfere doi pacienți cu COVID-19 la secția de ATI a spitalului, după ce starea lor de sănătate s-a agravat. Este vorba despre primul pacient ajuns la Iași, depistat cu coronavirus, un bărbat în vârstă de 71 de ani, din județul Suceava. A fost adus la Iași în data de 4 martie 2020. Bărbatul suferă de cancer limfatic. În urmă cu câteva zile, trebuia să fie externat întrucât starea lui de sănătate era stabilă. Așa cum se procedează, în cea-a de-a 12-a și a 13-a zi de la internare, medicii i-au refăcut testul pentru a vedea dacă bărbatul poate sau nu pleca la domiciliu. Testele au arătat că virusul există încă în corp. Tratamentul a continuat, însă, după spusele cadrelor medicale, ieri, la 15-a zi de la internare, starea bărbatului s-a agravat și a intrat în secția de ATI.

Cazul doi, bărbat în floarea vârstei

Al doilea caz care a intrat în secția de ATI este a unui bărbat tânăr, tot din Suceava. Acesta era deja internat în secția de Pneumologie a Spitalului de Urgențe Suceava. Ajunsese la spital pentru insufieiență respiratorie. Nu era în acel moment suspect de coronavirus. După ce i s-au luat probe, testul a ieșit pozitiv. Ieri noapte, așa cum afirmă conducerea spitalului, a fost transferat de urgență la Iași. Ceea ce este îngrijorător este faptul că bărbatul nu a declarat că ar fi fost plecat în străinătate în ultima perioadă. Urmează ancheta epidemiologică la Suceava pentru a depista contacții și de la cine s-ar fi putut infesta cu  COVID-19. Cadrele medicale din Suceava au luat măsuri de urgență după ce au aflat că testul bărbatului a ieșit pozitiv. Acum secția de pneumologie s-a închis pentru dezinfecție. Prea târziu poate, pentru că bărbatul a luat deja contact cu alți pacienți și cadre medicale. COVID-19 are grijă să-și răspândească contagiozitatea cu o rapiditate greu de opit. Despre starea celor doi pacienți din ATI, în această dimineață, managerul spitalului susține că „starea lor nu s-a înrăutățit, starea lor este staționară”, a precizat dr. Carmen Dorobăț.

Pe front, cu mâinile goale!

Ca pe front, luptă pentru supraviețuire și medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Luptă pe front fără niciun scut de apărare. Abia ieri li s-a mai luminat fața, când a fost iscat un scandal de către medicul Mircea Hurmuzache, care a tras un semnal de alarmă și a deconspirat toate secretele din spatele zidurilor înalte ale Spitalului de Boli Infecțioase Iași. Acesta atrăgea atenția că șase cadre medicale sunt suspecte de coronavirus, în autoizolare la domiciliu, după ce un pacient cu probleme respiratorii a fost plimbat prin întrag spitalul, iar ulterior a fost depistat pozitiv. Problema este că aceste cadre medicale au intrat în autoizolare și sunt suspecte de COVID-19 pentru că nu li s-au dat costume de protecție. Lucrează la pat cu oamenii depistați pozitiv și ei poartă o mască amărâtă pe care o poartă și un om obișnuit pe stradă. „Avem și noi familii, ne gândim la ai noștri. Este imposibil să lucrăm așa!”, se revoltă cadrele medicale.

S-a umplut cămara

În urma declarației făcută publică ieri de către medicul Mircea Hurmuzache, șeful clinicii IV, de la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, la spital au apărut materialele de protecție, probabil comandate cu zile în urmă. Spitalul a mai achiziționat 500 de măști, iar 1.000 au venit prin donație. Reamintim faptul că în aceste zile, un număr ridicat de firme din Iași a oferit fonduri spitalului special pentru achiziționarea echipamentelor. „Am mai cumpărat 10.000 de măști cu pliuri, dar care asigură o protecție de maxim două ore. Există probleme la distribuitori, pentru că nu au cantitățile pe care noi le vrem“, a declarat managerul spitalului, Carmen Dorobăț. Tot ieri, după ce medicul Hurmuzache a anunțat că personalul se îmbolnăvește pe capete, cantitatea de dezinfectant și stocul de combinezoane, care ajungea numai pentru o zi, s-a mărit. Într-o singură zi, s-au adus 40 de combinezoane și 60 de măști. Nici în privința kiturilor necesare la testarea pacienților suspecți treburile nu sunt tocmai roz. Dr. Dorobăț a declarat că acestea mai ajung doar până la sfârșitul săptămânii.

Comentarii
  • SA FIE CONDAMNAT PRESEDINTELE CHINEI SI GUVERNUL CHINEI COMUNISTE PENTRU GENOCID INTERNATIONAL!!!!!! sa moara china aceasta tara ce mananca soareci si toate hoiturile care au distrus toate tarile lumii , nu mai rezistam , sa dispara china de pe fata pamantului ca vom muri de epidemie si de foame , nu vom avea de munca din cauza lor , din cauza chinei ne am intors in anii 1940 , daca venea o epidemie din tarile africii sau din tarile cu razboi sau din cauze naturale cum ar fi insecteele dar asa cand o tara mizerabila ca china distruge toate popoarele TREBUIE SA PLATEASCA CHINA ACEASTA TARA MIZERABILA DAUNE LA TOATE TARILE CA DUPA RAZBOI MONDIAL IAR PRESEDINTEEL E DE KKK,T AL CHINEI SI GUVERNUL COMUNIST SA FIE CONDAMNATI URGENT PENTRU GENOCID INTERNATIONAL!!!!!!!! TEROARE, PANICA, FOAME, SARACIE, FARA MUNCA, SUFERINTA MARE PTR CEI AI NOSTRI CONTAMINATI SI PENTRU CEI MORTI DIN XVAUZA CHINEI CARE INCA MANANCA KKKT MAI AU CURAJ SA SPUNA CA IN TARA LOR E BINE CU EPIDEMIA S/A REZOLVAT DUPA CE AU DISTRUS TOATE TARILE LUMII, SA NU VAD UN CHINEZ CAAAA……….. ACEASTA RASA SPURCATA MACAR SA STEA ACOLO IN ASIA IN COMUNISMUL LOR INTUNECAT

Adauga un comentariu