Eveniment-Social

Noi inițiative în educația ieșeană. ISJ Iași se implică în dezvoltarea de strategii pentru securitatea cibernetică în mediul școlar

Publicat: 01 nov. 2020

Preocuparea pentru securitatea cibernetică în domeniul educației a devenit tot mai accentuată pe măsură ce activitatea de predare–învățare–evaluare în sistem online sau hibrid, începând din luna martie 2020, este tot mai prezentă. Siguranța elevilor și a cadrelor didactice, integritatea datelor și securitatea cibernetică reprezintă acum principalele provocări.

În acest context, I.S.J. Iași  a dezvoltat un parteneriat cu Asociatia pentru Dezvoltarea Schimburilor Europene (AdeSE), evenimentul de lansare a proiectului Cybershare Academy for Schools având loc sâmbătă, 31 octombrie, pe platforma Microsoft Teams.

Evenimentul a fost deschis de Liviu Moron, director al Asociaţiei pentru Dezvoltarea Schimburilor Europene (AdeSE), avându-i ca invitaţi pe Aristotelis Tzafalias – Policy Officer, Cybersecurity and Digital Privacy DG Connect, Comisia Europeană, Liliana Musetan – Digit S1, Comisia Europeană, Dan Cîmpean – General Director Cert Ro, Prof. dr. Genoveva Aurelia Farcas – Inspector Scolar General al I.S.J. Iaşi, Razvan Carabulea – Officer Cyberint, Marcello Hinxman – Silensec, Mihai Dancaescu – elev, membru al echipei României, câştigătoare a concursului internaţional European Cyber Security Challenge 2019.

ISJ Iași se implică în dezvoltarea de strategii pentru securitatea cibernetică în mediul școlar

La această activitate au participat elevi și cadre didactice din judetul Iasi, dar și din ţară (Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, Iaşi, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iaşi, Colegiul Economic Administrativ, Iași, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Bucureşti, Colegiul Naţional „Grigore Moisil”, Bucureşti).

În intervenția sa, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector școlar general al I.S.J. Iaşi, a subliniat necesitatea informării deopotrivă a profesorilor și a elevilor despre siguranța învățământului online, un domeniu puțin abordat în sistemul de educație românesc. Folosirea noilor tehnologii în educație vine, din păcate,  și cu o serie de riscuri și vulnerabilități, de aceea toți cei implicați trebuie să cunoască de ce se întâmplă incidente de securitate, cum trebuie să reacționeze eficient la ele, ce trebuie făcut pentru a se proteja împotriva lor. Aceste proiecte cu asociații și specialiști sunt necesare atât pentru domeniul educației și învățământului online,  cât și în contextul utilizării internetului de către copii și tineri, în general.

„Webinarii“ privind securitatea cibernetică pentru inginerii de sistem din unitățile şcolare şi cadrele didactice ce predau informatică

În același context, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaş a subliniat faptul că prin Centrul de Formare pentru Educatie digitală al I.S.J. și sub coordonarea inspectorului de discipline informatice, prof. Emanuela Pădurariu, s-au organizat webinarii privind securitatea cibernetică pentru inginerii de sistem din unitățile şcolare şi cadrele didactice ce predau informatică, având ca parteneri firme specializate din domeniul IT. Totodată, s-au realizat activităţi de informare a elevilor şi părinților, centrate pe prezentarea noţiunilor de bază în domeniul securităţii cibernetice, a cyberbullying-ului, precum şi a oportunităţilor unei cariere în domeniul securității datelor.

Deosebite au fost și intervențiile celor doi directori ieșeni prezenţi la eveniment, prof. dr. Adina Romanescu, director al Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iaşi, și prof. dr. Anca Voicu, director adjunct al Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, Iaşi, care au adus în atenție oportunitatea asimilării și aplicării  noilor cunoștințe din domeniul securității cibernetice de către elevii și cadrele didactice participante în proiect.

Comentarii
  • vorbiti ca sa nu taceti . ce treaba aveti voi cu filosofia , socioumanele si secritatea cibernetica? va zic tot eu. pandemia v-a redus la adevarata voastra valoare si ca sa va fie mutrisoarele ma vizibile, sa nu uite lumea ce poame cu clantza ati fost , mai faceti cate o chatuiala si trimiteti o poza cu boticurile voastre acre la zear sa afle lumea cum , ca voi aveti activitate. dar punctul material ramane tot punct dn orice unghi l-ai poza.

Adauga un comentariu