Producătorii din Iași care cultivă usturoi vor fi nevoiți să respecte mai multe reguli pentru a obține ajutorul de minimis în valoare de 1.500 de euro, în anul 2025. Numărul beneficiarilor din Iași a crescut anual.
Noi reguli pentru producătorii din Iași care cultivă usturoi! Aceștia vor putea obține ajutorul de minimis în valoare de 1.500 de euro/beneficiar dacă vor valorifica producția către cooperative, depozite de legume-fructe, retaileri sau orice formă juridică care are ca obiect de activitate comercializarea legumelor și fructelor. Până în prezent nu era obligatoriu să vândă producția doar către cei din sectorul legumicol sau pomicol, ci către orice entitate juridică.
Noi reguli pentru producătorii din Iași care vor să obțină ajutorul de minimis de 1.500 de euro
Producătorii de usturoi din Iași spun că majoritatea îndeplineau această condiție. „Noi dădeam producția la piață, deci pentru noi e la fel și anul acesta. Dacă ar crește ajutorul la 2.000 de euro, ar fi bine cu toate scumpirile de acum, să supraviețuim și noi. Dar văd că abia scot bani de la buget pentru noi și sper că anul acesta vom primi ajutoarele, că nu le taie”, susține Petru Ignat, producător din Iași.
În județul Iași erau înregistrați 40 de producători de usturoi în 2024, iar numărul beneficiarilor este în creștere anual. Beneficiarii sunt producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice. Pentru a obţine sprijinul financiar, aceștia trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp şi să obţină o producţie de minimum 3 kg usturoi/10 mp. De asemenea, trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului Agricol, deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul 2023. Valorificarea producţiei se va face în fiecare an, în perioada iunie – noiembrie, inclusiv.
Condițiile din program se pot aplica și programului Tomata
Documentele justificative, respectiv copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică / factura / fila / filele din carnetul de comercializare se depun la Direcția Agricolă în fiecare an. Suma maximă pe care o pot obține fermierii din Iași nu depășește valoarea maximă de 20.000 de euro/trei exerciții financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol. Cuantumul maxim al ajutorului este de 1.500 de euro/ha şi se acordă proporţional cu suprafaţa cultivată. Datele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată că județul Iași este pe locul 3, la nivel național, ca suprafață cultivată cu usturoi. Comuna cu cei mai mulți cultivatori de usturoi este Răchiteni. Aici, în aproape fiecare grădină se găsesc plantații cu usturoi din soiuri românești. Condițiile din program ar putea fi aplicate și în programul Tomata. Ajutorul financiar este oferit producătorilor care cultivă roșii în spații protejate, fiind vorba de 3.000 de euro la hectar.
Producătorii din Iași au primit 150.000 de euro în programul Tomata, în 2024. Astfel, atât aceștia, cât și producătorii din Iași care cultivă usturoi vor fi nevoiți să respecte mai multe reguli pentru a obține ajutoarele de minimis.