Economic Local

Noi sume pentru avansul din subvenții au fost aprobate de APIA în această săptămână. Fermierii din Iași au primit 20 de milioane de lei până în prezent

Publicat: 02 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Noi sume pentru avansul din subvenții au fost aprobate de APIA în această săptămână. Fermierii din Iași au primit 20 de milioane de lei până în prezent
Ajutorul de minimis se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul apicol, în domeniul producției primare

Fermierii din Iași primesc noi sume de la APIA, avansul din subvenții, pentru anul de cerere 2021. Până în prezent au fost efectuate plăți în valoare de 20 de milioane de lei. Cei mai mulți bani i-au primit fermierii care exploatează terenuri agricole, prin intermediul schemei de plată pe suprafață (SAPS)

APIA a autorizat noi sume pentru plata avansului din subvenții în această săptămână. Fermierii din Iași primesc, pe lângă cele 20 de milioane virate în conturi, alte 50 de milioane de lei, bani acordați pentru cererile de plată depuse în anul 2021. Un număr de 14.000 de agricultori din cei 18.000 înscriși la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost autorizați la plata avansului din subvenții.

Suma pe care o primesc agricultorii din Iași reprezintă 70 la sută din valoarea totală a subvenției, aprobată la plată. Avansul din subvenții va fi plătit până la data de 30 noiembrie 2021, iar de la 1 decembrie 2021 demarează plățile finale, care se vor derula până la jumătatea anului 2022. Specialiștii din cadrul APIA Iași susțin că autorizarea cererilor merge foarte bine, iar plățile ar putea fi încheiate chiar înainte de termenul estimat. Banii sunt acordați atât pentru sectorul vegetal, cât și zootehnic, speciile ovine și caprine. În schema unică de plată pe suprafață (SAPS) se achită 95,47 la hectar, între 5 și 48 de euro la hectar pentru plata redistributivă.

Fermierii din Iași primesc avansul din subvenții pentru anul 2021, în mai multe scheme de plată

În schema de plată pentru înverzire se acordă 57 de euro, la hectar, iar pentru tinerii fermieri, 40 de euro la hectar. Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic pentru speciile ovine și caprine ce va fi acordat de APIA este în valoare de 17 euro la hectar. Cuantumul per hectar al plăților directe care se acordă pentru anul de cerere 2021 a fost stabilit prin Hotărârea nr.1053/02.10.2021 privind stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plății unice pe suprafață, al plății redistributive și al intervalelor de suprafață pentru care se acordă aceasta.

În anul 2021 au fost depuse 18.000 de cereri unice de plată, pentru o suprafață de 280.000 de hectare. Specialiștii din cadrul APIA susțin că an de an a scăzut numărul solicitanților, dar a crescut suprafața solicitată la plată. Cei mai mulți bani se acordă în SAPS, astfel că latifundiarii cu mii de hectare de teren agricol primesc sume consistente.

Ieșenii care au semnat carnetele de rentier agricol primesc sumele solicitate de la APIA până la data de 30 noiembrie 2021

Moștenitorii care solicită plata rentei viagere agricole cuvenite rentierului vor fi autorizați doar dacă au depus documente justificative până la data de 15 octombrie 2021. În cazul în care sumele virate de APIA către rentieri sunt returnate agenției din diverse motive, APIA poate relua plata acestora în termen de 3 ani de la data de 30 noiembrie, a fiecărui an, inclusiv în caz de deces al rentierului, către moștenitorii legali ai acestora, având la bază documentele justificative aferente.

Ieșenii au vizat mai puține carnete de rentier agricol în acest an, față de anul precedent. Valoarea rentei viagere este cuprinsă între 50 și 100 de euro, la hectar, și se acordă anual persoanelor care au dobândit calitatea de rentier agricol până la data de 31 decembrie 2009. Este plătită pe durata vieții rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa ori încheie un acord cu investitorul.

Adauga un comentariu