Local

Noi tarife pentru taxa de salubrizare au fost adoptate. Ce modificări au intrat în vigoare

Publicat: 06 feb. 2023
_____ Vizualizări 16 Comentarii
Noi tarife pentru taxa de salubrizare au fost adoptate. Ce modificări au intrat în vigoare
Noile tarife pentru taxa de salubrizare au intrat în vigoare cu data de 1 februarie 2023

Noi tarife pentru taxa de salubrizare au fost anunțate, începând din luna februarie 2023. Proiectul de hotărâre a fost votat și adoptat de către plenul Consiliului Local

Aleșii locali au votat și adoptat proiectul de hotărâre prin care s-a modificat taxa de salubrizare pe care o plătesc ieșenii, începând cu luna februarie 2023. Vizați de modificări sunt și utilizatorii care nu au încheiat un contract cu operatorul pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor municipale, direct sau prin asociațiile de proprietari. Tarifele îi implică și pe cei al căror contract a fost reziliat ca urmare a neplății serviciului de salubrizare. În același timp, operatorii casnici sunt obligați la plata taxei în funcție de numărul de persoane din fiecare familie, mai exact, numărul locuitorilor existenți la adresa respectivă.

Angajati Salubris
Cuantumul taxei pentru utilizatorii casnici va crește cu 50%, acesta ajungând la 32,72 lei pe lună de persoană

Noi tarife pentru taxa de salubrizare au fost adoptate de către aleșii Iașului

Colectare selectiva
În anul 2023, ieșenii vor plăti mai mult pentru salubrizare

Plenul Consiliului Local a adoptat recent proiectul de hotărâre ce cuprinde noi tarife pentru taxa de salubrizare. Astfel, începând cu data de 1 februarie 2023, a fost aprobată modificarea tarifelor. Proiectul de hotărâre a fost votat de consilierii locali în cadrul ședinței ordinare de vineri, 3 februarie 2023. Așadar, cuantumul taxei pentru utilizatorii casnici a crescut cu 50 la sută, ajungând la 32,72 lei pe lună de persoană.

„Cuantumul taxei de salubrizare pentru utilizatorii casnici va fi de 32,72 lei pe lună de persoană, reprezentând un nivel de 50 la sută mai mare decât nivelul rezultat din însumarea tarifelor distincte, stabilite și aprobate de autoritatea administrației publice locale a municipiului Iași”, se arată în proiectul de hotărâre votat de plenul Consiliului Local.

În același timp, tot cu 50 de procente a crescut și cuantumul taxei speciale de salubrizare pentru utilizatorii non-casnici. Acesta este de 328,43 lei pentru un mc. De reținut este faptul că taxa de salubrizare se calculează și se aprobă din propria inițiativă. Autoritățile administrației publice locale, unitățile sau subdiviziile administrativ-teritoriale ori, după caz, asociația de dezvoltare intercomunitară pot ajusta sau modifica un tarif aferent unei activități de salubrizare desfășurate de operatori pe fluxul de deșeuri municipale.

Utilizatorii casnici sunt obligați la plata taxei în funcție de numărul de persoane din fiecare familie, respectiv numărul locuitorilor existenți la adresa înregistrată. În același timp, sunt considerați plătitori ai taxei de salubrizare și chiriașii imobilelor aflate în proprietatea statului, a municipiului Iași, dar și cei ce dețin o proprietate privată, însă care nu au încheiate contracte cu operatorul de serviciu de salubrizare sau ale căror contracte au fost reziliate. În ceea ce privește utilizatorii non-casnici, aceștia sunt obligați la achitarea taxei în funcție de volumul deșeurilor generate într-o lună de zile.

Salubris SA a explicat ieșenilor importanța reciclării

Bancnote tinute in mana
Cu 50 de procente a crescut și cuantumul taxei speciale de salubrizare pentru utilizatorii non-casnici, acesta va fi de 328,43 lei pentru un mc de deșeu

La sfârșitul anului trecut, compania Salubris a explicat importanța reciclării hârtiei pentru ieșeni. Istoria materiei care poate fi refolosită, beneficiile economice și pentru mediul înconjurător sunt motivele pentru care compania încurajează ieșenii să recicleze în continuare. Este importat ca ieșenii să recicleze în mod corect deșeurile care se pot încadra în acest demers. Importanța reciclării hârtiei este definită de impactul pe care îl are pentru mediul înconjurător și pentru economie. Reciclarea hârtiei salvează un spațiu important în rampele de deşeuri. Deşeurile de hârtie se predau în saci de plastic sau în baloţi legaţi.

Aceştia pot conţine toate tipurile de hârtie tipărită. Astfel, ieșenii trebuie să știe faptul că hârtia și cartonul trebuie să fie aruncate în recipientul de culoare albastră. Oamenii care doresc să recicleze corect hârtia și cartonul trebuie să ia în calcul faptul că ambalajele de la mâncare ce au resturi, grăsime sau diverse părți alimentare nu pot fi reciclate. Hârtia de la birouri trebuie să nu conțină capse sau diverse părți metalice specifice activității. Hârtia pusă compact poate salva spațiu important în recipient, dar și în sacul folosit.

În anul 2023, ieșenii vor plăti mai mult pentru salubrizare. Potrivit unui proiect de hotărâre adoptat recent de către plenul Consiliului Local Iași, noi tarife pentru taxa de salubrizare au fost adoptate.

Comentarii
  • Salubris sa colaboreze cu asociatiile.de proprietari si invers ,acele taguri de acces la pubelele de reciclare zac undeva pe unde prind praf.
    .

  • Deci aproximativ 100 Euro pe an pentru o persoană.
    Mai scump decât în Germania, Franța, Italia.
    Mulțumim, stimați conducători!

  • Ati observat ca sambata si duminica e plin de masini de ridicat gunoiul
    In restul saptamanii ioc
    Cel putin la mine
    De ce ?
    Ore suplimetare in week-end , dublu platite

  • Selectarea deșeurilor să le facă acei ce decid să marească prețul –-asfel își justifică măriri de salarii și prime––la muncă putorilor de la ciordinius (salubris )

  • da salariile cind le mariti cu 50 %??? Ne-am saturat de scumpiri, astia de la salubris au salarii de boieri, uitati-va linga garajul lor in Tatarasi nu mai incapi de limuzine, ,,tat maturatoru,, are masina , nu ca am ceva cu ei da ca sa fii angajatul lor PRESUPUN CA tre sa dai ,,spaga,,!???.Cind era director unu Zeca parca ii spunea pe linga garaj era curat se spala strada in fiecare zi acu in loc de asta se cumpara cosuri de gunoi ,,inteligente,, platiti , platiti ,sa traiasca ei bine!!!

  • Abia de acum inainte voi avea motive intemeiate sa arunc deseurile intr-o totala devalmasie!.Pentru 65 lei(2 pers.) pe luna meriati sa si mancati gunoiele respective.Rusine consilierilor locali care au votat aceste tarife!.Acusica incepeti sa umblati pe strazi pentru a culege voturi,nesimtitilor!

  • Asa sunt politicienii „nostrii”. Cand nu mai au nevoie de voturi iti dau un sut in dos si iti maresc preturile la servicii!! Ei cred ca asa v-a ajunge IASUL un oras mai curat???? Au facut datorii iar acum trebuie sa le acopere cu bani din buzunarele clientilor casnici!!! JEGOSI PENALI sunt cewi ce au votat aceste preturi!!!

  • Rusine!!NESiMTIRE..asa preturi.Cum poti spune tu ziaristule ca scumpirea e cu 50%, cand e dublu si..acum e 14lei si un pic????Trantorii de consilieri au gunoaie in cap,dar parca cui pasa!!Cainii latra,caravana trece…banii vorbesc!!!

  • Sunteti analfabeti functionali? Nu intelegeti la ce face referire cresterea de 50%? Mai cititi o data cu atentie: „Cuantumul taxei de salubrizare pentru utilizatorii casnici va fi de 32,72 lei pe lună de persoană, reprezentând un nivel de 50 la sută mai mare decât nivelul rezultat din însumarea tarifelor distincte, stabilite și aprobate de autoritatea administrației publice locale a municipiului Iașii”.

  • Sa va fie rusine tuturor in frunte cu marele primar al urbei, consilieri, directori, sefi , sefuleti etc. La pensionari v-ati gandit un pic, pensiliile cand se dubleaza nerusinatilor!

  • Nu aveti un pic de rusine toti cei care conduceti orasul Iasi in frunte cu marele primar, consilieri indiferent din care partid faceti parte sunteti o apa si-un pamant, directori, sefi, sefuleti etc. La pensionari v-ati gandit ca pensiile nu s-au dublat?

  • Din ce am înțeles eu taxa va fi cam 23 lei pe lună(asta a aflat de la persoana care încasează). Și așa e mult.
    Daca acum 4 persoane( e vb de mine) plătesc 58 lei voi plati 92 lei ( e mult)
    Nu voi mai selecta gunoiul. Cred că salubris a mărit că nu se selectează. Asta e vrăjeală că ei nu îl iau selectiv( văzut cu ochii mei) 🤬🤬🤬

  • Ba da asa ceva!maresti treptat 10% hai 20%,far Asta e nesimtire pai cu preturile as Pai facem Firma debsalubrisare,concurenta CA daca iau 100 la familia,4 personae,intr-un an is milardat

Adauga un comentariu