Local

Nota de plată în urma incendiului de la Judecătoria Iași! 34 de dosare aflate în lucru s-au făcut scrum! Scapă inculpații de răspunderea penală? GALERIE FOTO / VIDEO

Publicat: 13 nov. 2020
Magistrații au demarat procedurile pentru reconstituirea a zeci de dosare penale, după incendiul care a devastat un birou al Secției Penale din cadrul Judecătoriei Iași
Incendiul izbucnit la Judecătoria Iași a distrus un birou de la etajul V

Judecătorii le-au solicitat colegilor acordul pentru reconstituirea mai multor cauze penale. Asta, după ce incendiul care a cuprins sâmbătă seara un birou de la etajul V al sediului Judecătoriei Iași. Astfel, a fost solicitată încuviințare de înlocuire sau reconstituire a 34 de dosare

Magistrații ieșeni au solicitat ieri acordul colegilor pentru reconstituirea mai multor cauze penale. Asta, după ce, sâmbătă seara, un incendiu a mistuit un birou de la etajul V al Judecătoriei Iași. Astfel, ieri, judecătorii au cerut înlocuirea sau reconstituirea a 34 de dosare penale. Documentele din aceste dosare au fost făcute scrum după ce focul a izbucnit în biroul în care își desfășoară activitatea doi magistrați de la Secția Penală a instanței amintite.
Acum, urmează ca judecătorii să decidă asupra solicitărilor respective. În fapt, este vorba despre pașii procedurali care trebuie respectați în astfel de situații, aprobarea fiind doar o formalitate. Conform reprezentanților instanței, copii ale tuturor documentelor și / sau mențiuni cu privire la acele hârtii se află în mediul virtual, mai exact în sistemul informatic al Judecătoriei Iași. Așadar, nu va fi dificil de reconstituit cele 34 de dosare.

Două judecătoare tinere își desfășurau activitatea în biroul mistuit de flăcări

Sâmbăta trecută, în jurul orei 23:00, zeci de dosare penale s-au făcut scrum după un incendiu care a izbucnit în sediul Judecătoriei Iași. În urma incidentului, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași au fost alertați.

„La fața locului s-au deplasat, de la Detașamentul de Pompieri 1 Iași, 3 autospeciale de stingere cu 14 subofițeri și, de la Detașamentul 2 Iași, două echipaje de prim-ajutor. Acolo au venit și echipaje ale Jandarmeriei, ale Poliției și două echipaje SMURD”, a spus colonelul Ionuț Grădinaru, inspector-șef în cadrul ISU Iași.

Pompierii ieșeni au afirmat că, la ora respectivă, nu se afla personal în clădire, în afara jandarmilor care asigură paza la obiectiv, astfel că nu au fost înregistrate victime.
Totodată, reprezentanții Judecătoriei Iași au confirmat faptul că au fost distruse mai multe dosare.

„Au fost anunțate imediat autoritățile, s-au deplasat la fața locului, incendiul a fost lichidat la scurt timp. Nu au fost victime, s-au înregistrat doar pagube materiale. Am făcut toate eforturile pentru ca activitatea instanței să nu fie afectată. Au fost distruse câteva documente. Suntem în procedură de evaluare. Cei doi colegi judecători urmează să facă o evaluare și să stabilească ce anume a fost distrus în singurul birou afectat de incendiu”, a spus magistratul Ancuța Aileni, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Iași. În biroul respectiv își desfășurau activitatea două judecătoare tinere.

Focul, stins în câteva minute de pompieri

Cei de la ISU Iași au adăugat că incendiul s-a manifestat pe aproximativ 200 mp. După lichidarea focului, pompierii au efectuat cercetări, pentru a stabili cauza. Ei au menționat că o cauză probabilă a incendiului a fost „efectul termic al curentului electric”. Așadar, o instalație electrică s-ar fi supraîncălzit și, de acolo, ar fi izbucnit focul.
De remarcat este faptul că reprezentanții ISU Iași au stat aproximativ o oră în sediul Judecătoriei Iași după lichidarea incendiului, pentru a verifica dacă nu existau focare ascunse. Ei au verificat atât birourile alăturate celui care a ars, cât și cele de la etajul IV.

Adauga un comentariu