Titlurile zilei

Biroul a două judecătoare din Iași a fost cuprins de flăcări! Zeci de dosare penale s-au făcut scrum! Cercetările privind cauza producerii incendiului continuă

Publicat: 09 nov. 2020
Un incendiu a distrus biroul unor magistrați din cadrul Secției Penale, de la Judecătoria Iași: mai multe dosare au fost distruse în urma acestui incident
Un incendiu a cuprins un birou din sediul Judecătoriei Iași

Un incendiu care a izbucnit sâmbătă seara în sediul Judecătoriei Iași a distrus mai multe dosare penale. Focul a fost lichidat în câteva zeci de minute de pompierii chemați la fața locului. Se fac cercetări în continuare, dar cauza probabilă a fost stabilită ca fiind „efectul termic al curentului electric”

Zeci de dosare penale s-au făcut scrum după un incendiu care a izbucnit sâmbătă seara în sediul Judecătoriei Iași. În jurul orei 23:00, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași au fost anunțați despre producerea unui incendiu.

„La fața locului s-au deplasat, de la Detașamentul de Pompieri 1 Iași, 3 autospeciale de stingere cu 14 subofițșeri și, de la Detașamentul 2 Iași, două echipaje de prim-ajutor. La fața locului au venit și echipaje ale Jandarmeriei, ale Poliției și două echipaje SMURD”, a declarat sâmbătă seara colonelul Ionuț Grădinaru, inspector-șef în cadrul ISU Iași.

Dosare penale distruse, nicio victimă

Pompierii ieșeni au afirmat că, la ora respectivă, nu se afla personal în clădire, în afara jandarmilor care asigură paza la obiectiv, astfel că nu au fost înregistrate victime. Pe de altă parte, reprezentanții Judecătoriei Iași au susținut că au fost distruse mai multe dosare.

„Incendiul a izbucnit în jurul orei 23:00, în unul dintre birourile colegilor judecători de la etajul V, din Secția Penală. Au fost anunțate imediat autoritățile, s-au deplasat la fața locului, incendiul a fost lichidat la scurt timp. Nu au fost victime, s-au înregistrat doar pagube materiale. Am făcut toate eforturile pentru ca activitatea de mâine să nu fie afectată. Circuitul energiei electrice a fost restabilit și se lucrează. Suntem cu toții aici și facem în așa fel încât, de mâine, activitatea instituției să se desfășoare fără vreun impediment, în condiții corespunzătoare. Au fost distruse câteva documente. La acest moment nu știm câte au fost și ce anume conțin. Suntem în procedură de evaluare. Cei doi colegi judecători urmează să facă o evaluare și să stabilească ce anume a fost distrus în singurul birou afectat de incendiu”, a declarat ieri magistratul Ancuța Aileni, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Iași.

De remarcat este faptul că, în biroul respectiv, își desfășoară activitatea două judecătoare tinere. În ce privește dosarele și documentele care au fost făcute scrum, de precizat este faptul că ele există cel puțin în mediul virtual. Asta deoarece orice document este înregistrat în sistemul Ecris, adică în sistemul intern al instanțelor de judecată. Astfel, chiar dacă anumite dosare au ars, ele pot fi reconstituite pe baza datelor din sistemul informatic.

Incendiul a fost lichidat relativ repede

Reprezentanții ISU Iași au mai precizat că incendiul s-a manifestat pe aproximativ 200 mp. După lichidarea focului din biroul plasat la etajul al cincilea al clădirii Judecătoriei Iași, de pe bulevardul Anastasie Panu, pompierii au efectuat cercetări, pentru a stabili cauza. Aceștia au menționat că, în fapt, cauza probabilă a incendiului a fost „efectul termic al curentului electric”. Mai exact, o instalație electrică s-ar fi supraîncălzit și, de acolo, ar fi pornit focul.
Reprezentanții ISU Iași au stat aproximativ o oră în sediul Judecătoriei Iași după lichidarea incendiului, pentru a verifica dacă nu există focare ascunse. Aceștia au verificat atât birourile alăturate celui care a ars, cât și cele de la etajul inferior.

Istorie zbuciumată a sediului Judecătoriei

Până la mijlocul lunii septembrie 2014, activitatea Judecătoriei Iași a fost desfășurată în două clădiri închiriate din apropierea vechiului Palat de Justiție. Pe 15 septembrie 2014, Tribunalul și Curtea de Apel Iași și-au mutat activitatea din vechiul, în noul Palat de Justiție, ridicat în zona Târgu Cucu, mai exact pe strada Elena Doamna, nr. 1A.

Totodată, Secția Civilă și Secția Penală ale Judecătoriei Iași și-au mutat personalul și activitatea în vechiul Palat de Justiție, de pe bulevardul Anastasie Panu, nr. 25. Această clădire este una destul de veche, având zeci de ani de la ridicarea sa. Aceasta a fost construită la mijlocul secolului trecut, iar, în timp, a suferit unele renovări. Inițial, instanțele de judecată din Iași își desfășurau activitatea în sediul Palatului Culturii. Judecătoria Iași are două secții: Civilă și Penală. Există 7 săli de judecată, în care își desfășoară activitatea 47 de complete, dintre care 35 în materie civilă și 12 în materie penală. Schema de personal a Judecătoriei Iași cuprinde 61 de posturi de judecători, 91 de posturi de personal auxiliar, 7 posturi de personal conex și 3 posturi de personal contractual. Corpul magistraților este format din 61 judecători. Corpul personalului auxiliar de specialitate este format din 91 de grefieri și grefieri-arhivari.

Comentarii
 • Subsemnatu FLOREA DANIEL BOGDAN NOTAR PUBLIC va astept la mine la birou sa va arat cum m-a invatat O ANA IA TCO sa nu platesc impozit diloc
  DECAT eu notar florea bogdan daniel pot avea casa si terenurile pi interpusi ca sî nu ma execute colega di scoala din copilarie O ANA IA TCU
  si opresc la mini si impozitu statului colectat di la clienti in tranzactii
  #NOTARFLOREABOGDAN nu am dat di multi ani #IMPOZIT MILIARDI si #REZIST #EVAZIUNEFISCALA
  Inpozitu îi pentru fraiiri
  La munca fraiilor ….

 • Stăi oleacă, omule. De efectul termic al curentului electric am auzit cu toții, mai puțin cei ce n-au făcut studii ”pe siguranță națională”, ori pe la petre andrei, cretină & ecologică, valahia și alte asemenea lighioane (c)academice. Problema e alta, și devine extrem de ”electrotermică” – dosarele erau, cumva, de la secția … ”Flori de Mucigai” ? Alea, aflate pe rol, eventual în faza de pronunțare ? Evident că Altețele Lor nu vor catadixi cu un răspuns pentru noi, mizerabilii muritori. Însă vom afla, asta fără teamă și grijă. Iar dacă ”supoziția rezonabilă” se verifică, ce o să-i faceți persoanei din biroul căreia a început focul ? O premiați – promovați – avansați ?! :)))))))))

 • Ala e un birou in care si cine a stat inainte si cine sta acum sfideaza Legea 15/2016 inca de la aparitia ei. La fel e si la noul birou de la Tribunal.
  Stand cu geamul deschis sa iasa fumul, trebuie aeroterma.
  Ghinion, de data asta a ramas o tigara nestinsa sau s-a topit prelungitorul de la aeroterma, ca instalatia aia nu a fost calculata pentru asa ceva.

  Sanctiunile sunt astea:
  “Un angajat poate fi sancționat pentru că fumează într-un spațiu închis de la locul de muncă de către:
  • angajator, prin regulamentul intern în care sunt prevăzute sancțiuni interne (în conformitate cu Codul Muncii) pentru nerespectarea interdicției de a fuma la locul de muncă;
  • reprezentant al Poliției Locale sau MAI atunci când acesta constată, în cadrul unei acțiuni de control, că angajatul fumează într-o zonă în care fumatul este interzis.

  Sancțiunile ce pot fi stabilite de angajator sunt sancțiunile disciplinare prevăzute în Codul muncii:
  • avertismentul scris;
  • retrogradarea din funcție (cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea) pentru o durată de cel mult 60 de zile;
  • reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
  • reducerea salariului de bază și/sau, după caz, și a indemnizației de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
  • desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
  Cu excepția avertismentului scris, toate celelalte măsuri disciplinare necesită efectuarea unei cercetări disciplinare înainte de a fi aplicate.
  O persoană juridică poate fi sancționată:
  • de către un reprezentant al Poliției Locale sau MAI atunci când acesta constată, în cadrul unei acțiuni de control, că angajații sau/ și cetățenii fumează într-un spațiu în care fumatul este interzis;
  • de către inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă atunci când aceștia constată că sunt încălcate prevederile art. 39 alin. (9) lit. e) din Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu modificările și completările ulterioare. Totodată, aceștia sunt abilitați să verifice dacă regulamentul intern cuprinde prevederi referitoare la răspunderea disciplinară a salariaților pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 15/2016.”

  CA SA FIE CLAR PENTRU TOATA LUMEA!
  ASTEPT CU INTERES REZULTATUL ANCHETEI SI MASURILE APLICATE!
  DAR O SA VEDETI TOTI CUM O SA FIE CA LA COLEGIUL MEDICILOR: MORTUL E DE VINA!
  ANCHETA INTERNA, ANCHETA M.A.I., MUSAMALIZAT TOT, DAR NISE JUZI CARE APAR IAR PE LA FUMAT PRINTRE JUSTITIABILI SAU IN CINE STIE CE COTLOANE DE FRICA SA NU II DEA AFARA DIN SISTEM.

 • Asteptam cu interes sa vedem daca si la Parchetul Harlau vine cineva sa verifice instalatia electrica ca nu cumva prin efectul de inductie electromagnetica sa se aprinda si acolo vreo ceva si doamne fereste sa se rezolve si dosarele vechi ce zac prin sertarele prafuite ale distinsilor procurori .

Adauga un comentariu