Prima pagină » Local » Nou trend la Iași: trotinetele electrice Lime au acaparat străzile orașului

Nou trend la Iași: trotinetele electrice Lime au acaparat străzile orașului

08 apr. 2022, 13:46,
Maria Moldovanu în Local

În mai multe zone ale orașului au fost poziționate noile trotinete electrice Lime. Acestea pot ajunge până la o viteză maximă de 20 km/h, iar prețul unei curse este de 4 lei pentru primele 4 minute fără taxă de deblocare, iar un minut de călătorie costă 0,77 lei. Unii cetățeni susțin că trotinetele ar ocupa abuziv foarte mult spațiu pietonal.

Se declară oficial deschis sezonul vremii calde. Cu această ocazie, oamenii aleg să-și petreacă timpul liber în zonele frumoase ale Iașului și să admire frumusețile arhitecturale ale acestuia. Mai nou, toate străzile orașului au fost acaparate de noile trotinete electrice Lime. Curioșii care vor să încerce mijloace de transport ecologice, le pot găsi în mai multe  puncte strategice ale metropolei.

Trotinetele electrice Lime în toate zonele din Iași: Fiecare minut costă 0,77 lei

Săptămâna aceasta a venit cu mai multe vești bune pentru ieșeni. În mai multe zone de interes strategic ale orașului au fost poziționate noile trotinete electrice, marca Lime. De aproape 3 ani, compania și-a extins activitatea în toată lumea, inclusiv în România, și recent, și-au pus în funcțiune produsul și la Iași.

Pentru a se putea bucura de o călătorie cu aceste mijloace de transport, ieșenii vor trebui să le deblocheze prin intermediul aplicației Lime create special pentru asta. Trotinetele pot ajunge până la o viteză maximă de 20 km/h, iar călătorii sunt îndemnați să fie echipați corespunzător pentru a evita accidentarea. Prețul unei curse Lime este de 4 lei pentru primele patru minute, fără taxă de blocare, iar pentru fiecare minut aparte de călătorie, se plătește 0,77 lei.

Viceprimarul Municipiului Iași, Daniel Juravle a declarat că au fost semnate deja primele abonamente pentru ocuparea spațiului public pentru echipa Lime și în același timp pentru cei de la Bolt. Omul politic accentuează că susține orice alternativă de transport care ar spori calitatea vieții ieșenilor.

„Am semnat primele abonamente de ocupare a domeniului public pentru Lime și Bolt, astfel încât, în perioada următoare, să poată fi închiriate trotinete electrice în regim self-service. Acest lucru a devenit posibil după inițierea proiectului de regulament pentru utilizarea trotinetelor electrice prin intermediul platformelor online. Susținem mobilitatea urbană și soluțiile eco-friendly. Suntem deschiși alternativelor de transport, care pot crește calitatea vieții cetățenilor”, menționează viceprimarul Municipiului Iași, Daniel Juravle.

Iașul este primul oraș din România care a creat un cadru special pentru închirierea vehiculelor

Deși ideea unor mijloace de transport ecologice și accesibile a fost apreciată de foarte mulți ieșeni, sunt și alții, care afirmă că lucrurile nu stau atât de bine precum se încearcă a demonstra.

Unii cetățeni își pun problema din perspectiva pietonală, și susțin că spațiile de închiriat trotinetele electrice ar ocupa abuziv foarte mult din trotuare, fiind o chestiune destul de alarmantă, întrucât, se limitează accesul oamenilor pe pistele pietonale.

„Daca sunt situații în care trotinetele electrice ocupă abuziv spațiul pietonal (trotuare ocupate 80%) din lățimea lor și nu mai permit pietonilor sau mamelor cu cărucior să se deplaseze, pe cine sunăm sau amendăm? Zic asta pentru că deja sunt trotuare unde au fost parcate câte 10 trotinete, ocupând tot spațiul oferit de trotuar”, precizează Lucian Roșu, locuitor al Municipiului Iași.

Viceprimarul Municipiului Iași, Daniel Juravle, afirmă că regulamentul pentru utilizarea trotinetelor electrice prin intermediul platformelor online este primul de acest gen din România, iar Iașul, la rândul său, se consideră primul oraș care a creat un cadrul special care permite închirierea trotinetelor electrice.

„Acesta a fost dezbătut împreună cu operatorii economici de mai sus, cu reprezentanții societății civile care activează în sectorul mobilității urbane și cu cetățeni ai orașului. După ce a fost aprobat în Consiliul Local, acest regulament a devenit primul de acest tip din România, iar Iașul este primul oraș care a creat cadrul necesar pentru posibilitatea închirierii trotinetelor electrice”, precizează Daniel Juravle.

Până în prima jumătate a zilei de la introducerea trotinetelor electrice Lime la Iași, s-au făcut deja peste 1000 de curse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`