Sport

Noul format din UEFA Champions League, gata să fie oficializat. 36 de echipe și grupă unică, din 2024

Publicat: 10 mart. 2021
UEFA Champions League
Decizia privind noul format din UEFA Champions League va fi luată pe 20 aprilie

Andrea Agnelli, președintele Asociației Cluburilor Europene (ECA), le-a cerut membrilor acestei organizații să susțină reforma UEFA Champions League, ce ar urma să intre în vigoare în 2024

Noul format al UEFA Champions League: 36 de echipe

La adunarea generală a ECA, Agnelli, care este și președintele lui Juventus, a indicat că noul format al Ligii Campionilor ar putea fi oficializat „peste câteva săptămâni”.

„În câteva săptămâni, totul ar trebui să fie mai mult sau mai puțin rezolvat”, a spus italianul, confirmând că există un consens în legătură cu faza grupelor, care ar urma să aibă 36 de echipe, față de 32 în prezent.

El a subliniat că principala întrebare deschisă este atribuirea acestor „patru locuri suplimentare”.

Se pune întrebarea dacă trebuie acordat un loc unei a patra echipe franceze, câștigătoarei unui campionat de planul doi sau unor cluburi prestigioase pe baza trecutului lor în cupele europene. Asociația ligilor europene (European Leagues) vrea ca accesul în cupele europene să fie condiționat de rezultatele obținute în campionate, în timp ce un sistem bazat pe „coeficientul UEFA” ar favoriza cluburi ca Arsenal, Borussia Dortmund sau Liverpool, chiar după un sezon ratat. În afară de acest aspect, trecerea la așa-numitul sistem elvețian a fost de acum acceptată, iar cluburile sunt „foarte, foarte aproape de o Ligă a Campionilor ideală”, a spus Agnelli.

Noul format din UEFA Champions League, inspirat din turneele de șah

Potrivit acestui format inspirat de turneele de șah, actuala fază a grupelor cu 8 grupe de câte 4 echipe, fiecare disputând 6 meciuri în format tur-retur pentru a accede în optimi de finală, ar lăsa locul unei grupe unice cu 36 de echipe.
Din 2024, fiecare echipă ar juca 10 meciuri împotriva a 10 adversari diferiți, un mini-campionat sinonim cu o mai mare expunere mediatică, deci și cu creșterea drepturilor TV, după care ar urma faza meciurilor eliminatorii. Agnelli a dezvăluit că ideea a aparținut fostului mare portar olandez Edwin Van der Sar, acum director executiv al lui Ajax Amsterdam.

Noul format din UEFA Champions League: decizia va fi luată pe 20 aprilie

Iminența unui acord referitor la viitoarea formulă a Ligii Campionilor pune capăt deocamdată zvonurilor despre înființarea unei Superligi rezervate marilor cluburi europene, zvonuri care au agitat fotbalul de pe continent în toamna anului trecut.

„În ce privește speculațiile, ele există de vreo douăzeci de ani”, a afirmat Agnelli, în condițiile în care această amenințare recurentă cu secesiunea le permite marilor cluburi să facă presiuni asupra UEFA pentru a-și apăra interesele.

Potrivit lui Agnelli, avantajele noului format al Ligii Campionilor au fost recunoscute „de toată lumea”. El i-a mulțumit președintelui UEFA, Aleksander Ceferin, pentru discuțiile productive de anul trecut. O decizie referitoare la reformă poate fi luată doar de comitetul executiv al UEFA, unde Agnelli este de asemenea membru. Congresul UEFA, cu participarea tuturor federațiilor naționale, va avea loc pe 20 aprilie.

Adauga un comentariu