Local

Nu ezitați să donați! Iașul are nevoie urgentă de donatori. Viețile a zeci de pacienți din spitale depind de o picătură de sânge – „Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că nevoia de sânge este zilnică”

Publicat: 06 oct. 2021
Clădirea CRTS Iași și șefa CRTS din Iași.
Dr. Lavinia Scripcariu face un apel disperat către donatori. Rezervele sanguine sunt la limită, iar viața pacienților din spitalele ieșene stă în mâinile lor

Medicii ieșeni luptă zilnic cu o problemă care pare că nu se mai sfârșește! Lipsa acută de sânge din spitalele ieșene îi pune în dificultate pe medici, dar cel mai grav este faptul că viața pacienților este pusă în pericol. Această situație se regăsește în toate spitalele, dar cel mai afectat este Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” Iași, unde ajung cei mai mulți pacienți în stare foarte gravă. Medicii se confruntă cu această situație de mai mulți ani și cer rezerve sanguine din toate celelalte centre din zona Moldovei

Se fac în continuare apeluri disperate către toți posibilii donatori din județul Iași! Medicii ieșeni nu mai reușesc să facă față lipsei acute de sânge! Zilnic, zeci de pacienți au nevoie de transfuzii sanguine, iar viața lor este pusă în pericol. În spitalele din Iași, lipsa acută de sânge este o adevărată problemă de mai mulți ani. Cea mai afectată unitate spitalicească este Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” Iași, deoarece acolo ajung cei mai mulți pacienți în stare foarte gravă și este nevoie urgentă de sânge. Medicii sunt nevoiți să ia din rezervele altor spitale sau centre de transfuzii din întreaga zonă a Moldovei.

„Facem un apel de suflet pentru viață. Stocurile de componente sanguine s-au epuizat. În spitale, pacienții așteaptă ajutorul nostru, iar așteptarea le poate pune viața în pericol. Ați arătat întotdeauna că sunteți oameni pentru oameni, că vă pasă, că puteți da speranță vieții celor care vă așteaptă ca pe marii eroi necunoscuți. Vă reamintim că nevoile de componente sanguine sunt zilnice, iar fără dumneavoastră, imposibil de asigurat. Vă mulțumim și vă așteptăm în număr cât mai mare pentru a da speranță oamenilor a căror viață depinde de dumneavoastră. Oamenii trebuie să înțeleagă că nevoia de sânge este zilnică.

Nu avem ce face, ne străduim să rezolvăm cât se poate solicitările din spitale, bineînțeles că nu reușim să le acoperim în totalitate. Este posibil ca și spitalele, știind că este un deficit de componente sanguine, să solicite mai mult decât chiar au nevoie. Lucrurile se tot rostogolesc și încercăm să o ducem la capăt. Media donatorilor pentru 10 zile este de 45 pe zi, iar în mare parte aceștia sunt rude sau prieteni ai pacienților”, este mesajul transmis de dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS din Iași.

Conducerea centrului se gândește la reluarea colectării de la domiciliu

Depășiți de cererea foarte mare de sânge, conducerea Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Iași se gândește la reluarea caravanelor mobile de donații. O echipă specială cu medici va merge chiar la domiciliu sau la sediul firmelor pentru a colecta sânge, dacă situația pandemică le va permite.

„Avem foarte mare nevoie de sânge, pentru că suntem la limită cu stocurile. Dacă pandemia ne va permite, vom relua colectarea mobilă. Vom merge la domiciliu și acolo unde ni se permite pentru a colecta sânge. Am făcut apeluri chiar și la colegii din spitale, ei știind ce înseamnă această lipsă, însă, din păcate, nu prea au răspuns solicitării noastre. Vom merge cu caravana mobilă la Antibiotice, acolo unde mereu am avut donatori fideli, aproximativ 50. Mergeam destul de des și la Lupii Negrii, care și ei sunt donatori fideli, dar pandemia nu prea ne-a mai permis, așa că ne-au vizitat ei. Aceștia vin cel puțin o dată pe an și donează”, a mai adăugat dr. Lavinia Scripcariu, șefa CRTS din Iași.

Medicii au mai trecut prin această situație, fiind nevoiți să se roage de donatori și să le bată la ușă pentru a dona.

Intervențiile chirurgicale sunt amânate din cauza lipsei de sânge

Intervențiile chirurgicale sunt amânate câteva zile din cauza lipsei de sânge. Viața pacienților stă în mâinile donatorilor. Cadrele medicale au precizat că spitalele ieșene se confruntă cu această criză de mai mulți ani.
Din cauza lipsei acute de sânge, unele dintre intervențiile chirurgicale și ortopedice se amână. Zilnic, aproximativ doi pacienți sunt amânați, în afara situațiilor de urgență, pentru a putea să fie asigurată o minimă cantitate de sânge în preoperator și care poate fi necesară în timpul intervenției chirurgicale. Se aduce sânge din toate județele Moldovei. În ciuda eforturilor , nu este suficient sânge și așa a fost dintotdeauna.

Comentarii
  • Macar 450 lei de donator sa avem de mancare pt recuperare , de ce bogatii nu doneaza niciodata ? Pt ca sangele se reface greu si dupa donare esti slabit vreo 3 luni si tisti sa faci boli

  • Renuntati la aroganta si poate vor dona mai multi. Prelungiti programul si in weekend pentru a putea dona si cei care nu se pot invoi de la serviciu. Asiguranti locuri de parcare pentru cei veniti din localitatile limitorfe Iasului.

  • Dr. Lavinia Scripcariu, stiti foarte bine de ce nu aveti donatori, se sta la rand foarte mult, programul de la 7 la 13(absolut imposibil pentru oricine are un job) este scurt si aroganta este mare. Aveti foarte multe plangeri pe facebook si nici macar nu le bagati in seama. Ma repet problema sunteti voi, personalul medical, nu oamenii care nu vor sa doneze.

Adauga un comentariu