Local

Nu ezitați să donați! Rezervele sanguine sunt la limită, iar viața pacienților este pusă în pericol în fiecare zi. Dr. Lavinia Scripcaru: ”Oamenii trebuie să înțeleagă că nevoia de sânge este zilnică”

Publicat: 12 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nu ezitați să donați Rezervele sanguine sunt la limită iar viața pacienților este pusă în pericol în fiecare zi. Dr. Lavinia Scripcaru Oamenii trebuie să înțeleagă că nevoia de sânge este zilnică
Stocurile sanguine de la Centrul Regional de Transfuzii din Iași sunt limitate

Medicii ieșeni fac în continuare apeluri disperate către populație, deoarece luptă zilnic cu o problemă care pare că nu se mai sfârșește. Lipsa acută de sânge din spitalele ieșene îi pune în dificultate pe medici, dar cel mai grav este faptul că viața pacienților este pusă în pericol. Chiar dacă numărul donatorilor care s-au prezentat la Centrul Regional de Transfuzie a crescut în perioada sărbătorilor de iarnă, cantitatea de sânge este în continuare insuficientă

Lipsa acută de sânge există în toate spitalele din Iași, dar cel mai afectat este Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași, unde ajung cei mai mulți pacienți în stare foarte gravă. Medicii se confruntă cu această situație de mai mulți ani și cer rezerve de sânge din centrele din județele Moldovei. Se fac în continuare apeluri disperate către toți posibilii donatori din județul Iași! Zilnic, zeci de pacienți au nevoie de transfuzii sanguine, iar viața lor este pusă în pericol.

”Facem un apel de suflet pentru viață. Stocurile de componente sanguine se epuizează. În spitale, pacienții așteaptă ajutorul nostru, iar așteptarea le poate pune viața în pericol. Ați arătat întotdeauna că sunteți oameni pentru oameni, că vă pasă, că puteți da speranță vieții celor care vă așteaptă ca pe marii eroi necunoscuți. Vă așteptăm în număr cât mai mare pentru a da speranță oamenilor a căror viață depinde de dumneavoastră. Oamenii trebuie să înțeleagă că nevoia de sânge este zilnică. Nevoia de sânge nu se va termina niciodată și așa cum am spus-o în nenumărate rânduri și o mai spun: sângele trebuie să aștepte pacientul și nu invers”, a precizat dr. Lavinia Scripcaru.

Intervențiile chirurgicale sunt amânate din cauza lipsei de sânge

Intervențiile chirurgicale sunt amânate din cauza lipsei de sânge. Viața pacienților stă în mâinile donatorilor. Cadrele medicale au precizat că spitalele ieșene se confruntă cu această criză de mai mulți ani.

Din cauza lipsei acute de sânge, unele dintre intervențiile chirurgicale și ortopedice se amână. Zilnic, aproximativ doi pacienți sunt amânați, în afara situațiilor de urgență, pentru a putea să fie asigurată o minimă cantitate de sânge în preoperator și care poate fi necesară în timpul intervenției chirurgicale. Se aduce sânge din toate județele Moldovei. În ciuda eforturilor, nu este suficient sânge și așa a fost dintotdeauna. Amintim că în perioada 6-17 decembrie 2021, la CRTS Iași a avut loc o campanie națională de donare sanguină. În cele 10 zile ale evenimentului, aproximativ 1.000 de ieșeni au salvat viețile a sute de pacienți, donând.

Organizatorii campaniei ”De 20 de ani eroi!” au rămas plăcut impresionați de rezultatele obținute la finalul campaniei. Aceștia au precizat că nu se vor opri aici, iar astfel de campanii vor mai fi organizate pentru a crește numărul donatorilor, dar și a rezervelor sanguine.

Adauga un comentariu