Local

Nu mai puțin de 430 de ieșenii și-au reclamat vecinii la DSP în perioada pandemiei de COVID-19. Mizeria de pe casa scării, muzica dată la maxim sunt doar o parte dintre sesizări

Publicat: 25 sept. 2020
În plină pandemie de COVID-19, ieșenii și-au reclamat vecinii la DSP că nu au păstrat curățenia pe scara de bloc sau pentru că au dat muzica prea tare, iar autoritățile au emis o serie de sancțiuni
Direcția de Sănătate Publică din Iași

De la începutul anului 2020, 430 de ieșeni și-au reclamat vecinii la DSP din varii motive. Cele mai frecvente sesizări sunt legate de nepăstrarea curățeniei pe scara de bloc și de faptul că unii ascultă muzica la un volum prea mare. Sunt reclamații și cu privire la nerespectarea măsurilor de protecție, iar autoritățile au fost nevoite să aplice amenzi usturătoare celor reclamați

Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Iași este una dintre cele mai angrenate instituții în combaterea și managerierea cazurilor de COVID-19. Cu toate acestea, reclamațiile făcute de ieșeni împotriva vecinilor lor par să fie mai multe ca niciodată, iar angajații DSP au fost nevoiți să se ocupe și de aceste aspecte. De la începutul anului 2020, DSP Iași a primit 430 sesizări de la ieșeni cu privire la nerespectarea curățeniei din blocuri, la mirosul degajat de fosele septice și la depozitarea neadecvată a gunoiului. Din luna martie, de la declanșarea pandemiei de COVID-19, ieșenii au scos capul pe geam și au căutat vecinii care nu poartă corespunzător masca de protecție sau pe cei care nu păstrează distanțarea socială. Nu au stat pe gânduri și au scris o sesizare către DSP. Autoritățile au emis amenzi usturătoare pentru cei pârâți.

Chiar dacă nu au putut merge personal la DSP, ieșenii au trimis reclamațiile pe email

Deși ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, iar autoritățile sunt angrenate în soluționarea problemelor legate de infecția cu COVID-19, ieșenii continuă să-și pârască vecinii. Motivele sunt diverse, dar sesizările au atins numărul de 430, iar anul nu s-a încheiat. Având în vedere numărul mare de sesizări în comparație cu anul trecut, reprezentanții DSP se așteaptă la o creștere a numărului de reclamații până la finalul anului. În anul 2019, pe masa inspectorilor de la DSP au fost 474 de sesizări.

„Anul acesta am primit sesizări legate de nerespectarea măsurilor de protecție, sesizări cu privire la mizeria din blocuri, sesizări privind fosele septice, sesizări cu privire la depozitarea neadecvată a gunoiului, dar și depășirea nivelului de zgomot. Chiar dacă am întrerupt relația directă cu publicul, ieșenii au continuat comunicarea cu DSP prin intermediul online, prin varianta electronică”, au precizat reprezentanții DSP Iași.

Cei care aruncă necorespunzător gunoaiele și sunt văzuți, să fugă cât îi țin picioarele!

Ieșenii care și-au reclamat vecinii la DSP Iași, au fost mulțumiți când au văzut că cei care nu au respectat curățenia din blocuri sau depozitarea corectă a gunoaielor au fost sancționați. DSP Iași transmite celor reclamați mai întâi avertismente, după care, dacă situația nu este remediată, aceștia sunt sancționați conform legislației în vigoare. Pentru a putea diminua numărul de sesizări pe care le fac ieșenii împotriva vecinilor lor, DSP recomandă populației să respecte o serie de măsuri. În ceea ce privește amplasarea necorespunzătoare a gunoiului menajer, cetățenii sunt obligați să respecte întocmai măsurile stabilite de Primăria Municipiului Iași pentru asigurarea igienei publice și a salubrității localității, precum și regulile elementare de igienă în gospodăria sau locuința proprie, astfel încât să nu creeze disconfort vecinilor și să nu constituie pericol pentru sănătatea publică a comunității”, adaugă reprezentanții DSP Iași.

Dacă stai la casă, ai grijă unde-ți amplasezi fosa septică! S-ar putea să-i deranjezi pe vecini, iar DSP îți va cere socoteală

Sesizările cu privire la amplasarea foselor septice, care au și ele o serie de reguli, pot fi sancționate prin lege. Astfel, îndepărtarea apelor uzate menajere și industriale se face numai prin rețeaua de canalizare. Unitățile sunt obligate să aibă instalații proprii pentru colectarea, tratarea și evacuarea apelor uzate, care se vor executa și exploata în așa fel încât să nu constituie un pericol pentru sănătate. Atenție la recomandările făcute de autorități privind fosele septice.

„Este interzisă răspândirea neorganizată, direct pe sol în curți, grădini, străzi, locuri riverane sau în bazinele naturale de apă, a apelor uzate menajere, fecaloid-menajere și industriale. Este interzisă, de asemenea, deversarea apelor uzate în zona de protecție sanitară a surselor și a instalațiilor centrale de alimentare cu apă”, mai spun reprezentanții DSP Iași.

Ieșenii de la bloc trebuie să asculte muzica tare în căști! Vecinii pot reclama orice zgomot care depășește limita legală admisă

Zeci de ieșeni au comunicat către DSP Iași, pe perioada pandemiei de COVID-19, și nemulțumirile legate de faptul că vecinii lor ascultă muzică la volum mare, sau că, reamenajându-și locuința, utilizează mașinării zgomotoase. Autoritățile recomandă vecinilor să fie mai atenți și să nu-și mai supere colocatarii. În caz contrar, vor fi sancționați conform legii în vigoare, iar amenzile nu sunt tocmai ușor de plătit în această perioadă de criză.

„S-au primit la DSP șI sesizări cu privire la depășirea nivelului de zgomot. DSP îi va sancționa pe cei care nu respectă cele ce urmează: în perioada zilei, nivelul de presiune acustică măsurat la exteriorul locuinței la 1,5 m înălțime față de sol, să nu depășeasca 55 dB. De asemenea, în perioada nopții, între orele 23:00- 7:00, nivelul de presiune acustică continuu echivalent ponderat A, măsurat la exteriorul locuinței la 1,5 m înălțime față de sol, să nu depășească 45 dB”, încheie reprezentanții DSP Iași.

Comentarii
 • Dlor de la DSP iasi verificati si blocurile a si b de pe strada bistrita din alexandru unde la subsolurile blocurilor este o infectie ,sobolani , GAZE TOXICE si gunoaie din cauza celor care si=au facut balcoane la parter ilegal fara aprobare si fara accept si au inchis aerisirile de la subsol , in fiecare zi o sa treaca masinile cu covid daca nu luati masuri = administratia termoservice iasi nu a luat nici o masura ,au spus ca pe ei nu ii intereseaza …nu vor sa fie deranjati

 • de ce li se permite unora sa blocheze sau sa inchida aerisirile de la subsolul blocurilor ? nu se gandesc ca de acolo pornesc bolile ? apar gandaci ,mucegai ,viruri ,gaze ,sobolani ce transmit boli grave ,de ce nu se dau legi mai aspre pt arestarea celor care inchid aerisirile ?

 • Daca ar fi facute verificari autentice de catre Procuratura, Corpul de Control al Ministrului, eventual DNA pe probleme reale de coruptie in cadrul acestei unitati TermoService, vor fi constatate si implicit sanctionate o serie de fapte grave de furt, coruptie, delapidare de fonduri si spalare de bani in forma cea mai autentica de catre angajatii Termoservice iasi . Sumele sustrase cu ajutorul celor din AGA si CA sub forma remuneratiilor, lucru sesizat si de Curtea De Conturi a Romaniei

 • Cum putem avea incredere in sumele pe care le platim lunar la aceasta firma a Primariei daca nimeni si nimic nu stanjenesc furturile care au loc acolo ?
  De ce nu am transfera Asociatia noastra la alta firma ? Sau sa angajam un administrator persoana fizica ???

 • VERIFICATI DACA COLOANELE DE AERISIRE ALE BLOCULUI S-AU ASTUPAT ,DACA DA ANUNTATI AUTORITATILE SI POLITIA LOCALA URGENT ESTE RISC DE PANDEMIE SI INFECTIE A TUTUROR VECINILOR

 • FEMEIA DE SERVICI DIN ALEXANDRU CU TOATE CA E PLATITA DE TERMOSERVICE IA BANI PRECUM CA FACE CURAT IN FIECARE ZI ,IA VINE O DATA PE SAPTAMANA MAI MULT VORBESTE PE TELEFON MATURA PRAFU SI MIZERIA DE SUS IN JOS DAND TOT PRAFU DE SUS IN JOS PE SCARI FARA SA IL ADUNE DE PE FIECARE ETAJ .AM VAZUT CA DE MULTE ORI NICI NU SPALA SI CAND SE INTAMPLA ASTA NU FOLOSESTE CLOR CUM E PREVAZUT …………..NU RECOMAND ACEASTA FIRMA DELOC

 • SC Termo Service SA, cea mai proasta firma din tot Iasiul si cu siguranta cea mai lacoma. Printre costurile impuse de ei sunt 30 RON doar administrare TermoService lunar pe cand eu platile le fac online iar indexul apometrelor le transmit tot pe site ul lor.
  Costuri fixe de 30 RON la en. electrica din bloc, cum se face ca o data la 2 luni este fix acelasi pret?
  Va rog, evitati acesti hoti lacomi. O sa discut si cu restul proprietarilor pentru a face o asociatie de proprietari individuala.

 • Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor stabilește felul cum sunt afișate listele cu cheltuieli, la avizier. De pildă, administratorul trebuie să afișeze la avizier lista lunară a cheltuielilor de întreținere. De asemenea, articolul 77 (2) din aceeași lege stabilește obligația locatarilor de a suporta cheltuielile care le revin (inclusiv cele pentru serviciile de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual), iar acestea sunt afișate pe lista lunară de plată.

  Astfel, în contextul Legii nr. 196/2018, se pune întrebarea dacă nu cumva aceasta permite afișarea cheltuielilor lunare la avizier, alături de numele locatarilor, însă acest lucru nu pare a fi absolut clar.

  De asemenea, nu reiese clar dacă listele de mai sus vizează chetuieli detaliate sau cheltuieli totale (urmând a fi detaliate, personal, pentru fiecare persoane, și aduse la cunoștința acestora în alte moduri – de exemplu, prin lăsarea lor în cutia poștală personală).

 • -IN ATENTIA DSP IASI – sa verifice de urgenta pe presedintele suprem al scarii blocului a1 de pe strada bistrita din alexandru iasi , acest individ bolnav dimineata deschide capacul de la subsol unde nu este nici o aerisire datorita lui si a celorlalti vecini care si-au facut balcoane ilegal si fara accept din partea tuturor vecinilor si pe deasupra au astupat aerisirile de la subsol ,lasand capacul deschis de la subsol scara blocului se umple cu gaze toxice daunatoare pt plamanii copiilor mici din bloc si nu numai, au fost zile cand au iesit si sobolani, gandaci din subsol ,va rog ca politia locala si dsv iasi sa se autozesizeze si sa actioneze conform legii ,in caz de inbolnavire a copiilor ve-ti fi raspunzatori !

 • Adevărul este că gurile de aerisire de la subsol au rolul lor si sunt prevăzute de constructor, în faza de proiectare a clădirii. Într-adevăr, astuparea lor prin zidire ar însemna o modificare constructivă, care poate avea urmări grave: nu se va mai face aerisirea, subsolul va fi mereu umed, îmbâcsit de mucegai, și nu în ultimul rând, fundația blocului ar putea fi grav afectată de umezeală. Desigur, iarna, aceste aerisiri se pot astupa cu divesrse materiale izolante, până primavara, pentru a nu îngheța conductele de apă ce trec prin subsolul blocului. Dar, primavara se eliberează aerisirile, să intre caldura de afară, să se aerisească subsolul. Pe de altă parte, potrivit Legii nr 230/2007, proprietarul poate face modificări, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de către autoritatea publică locală a modificărilor constructive, “fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăți individuale”. De asemenea, legea stabileșete că proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinația proprietății comune, fără a obține mai întâi acceptul din partea asociației de proprietari. Așadar, fiind vorba de părți comune, decizia aparține asociației de proprietari, desigur, cu respectarea regulilor privind construcțiile. Dacă lucrările sunt ilegale, instanța poate decide refacerea acestora și aducerea construcției la forma inițială, pe cheltuiala personelor vinovate. În numele asociației, răspunde președintele. Dacă gurile de aerisire au fost astupate fără aprobarea asociației, responsabilitatea legală cade în sarcina persoanelor care au efectuat aceste lucrări….

 • Din 26 ianuarie 2020, a intrat în vigoare noua lege care prevede sancţiuni mult mai dure pentru cei care deranjează în mod repetat vecinii.

  Mai exact, este vorba despre Legea nr. 192/2019, publicată în Monitorul Oficial în luna octombrie a anului şi care se va aplica de astăzi. Legea nr. 192/2019, pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, modifică şi actualizează reglementările care erau în vigoare până în prezent prin Legea nr. 61/1991.

  Potrivit cadrului legal, persoanele care organizează petreceri cu caracter privat şi utilizează aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, vor plăti o amendă între 2.000 şi 3.000 de lei, o creştere semnificativă faţă de valoarea anterioară (între 500 şi 1.500 de lei, cat era prevăzut de Legea nr. 61/1991).

  Această pedeapsă creşte semnificativ la persoanele care repetă ofensa într-un interval de 24 de ore, iar amenda poate ajunge până la 6.000 de lei, sau până la 150 de ore de muncă în folosul comunităţii. Amenzile cresc până la 1.500 de lei şi pentru persoanele care incită la dezordine socială, organizează jocuri de noroc ilegale, sau servesc băuturi alcoolice în locurile publice şi în afara restaurantelor.

  De asemenea, tot până la 1.500 de lei ajunge amenda pentru persoanele care deranjează liniştea publică sau produce zgomote în zonele de locuit între orele 22:00 – 08:00 şi 13:00-14:00. Pentru repetarea ofensei într-un interval de 24 de ore, aceste amenzi pot urca până la 3.000 de lei, sau pedeapsă cu 70-120 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Adauga un comentariu