Local

Nu sunt dive care pășesc pe covorul roșu, ci eleve de la liceele de fițe din Iași! Prima zi de școală, pe opulență! Elevi aduși cu bolizi până la ușa liceului

Publicat: 06 sept. 2022
_____ Vizualizări 32 Comentarii
Nu sunt dive care pășesc pe covorul roșu ci eleve de la liceele de fițe din Iași Prima zi de școală pe opulență Elevi aduși cu bolizi până la ușa liceului
Nu sunt dive care pășesc covorul roșu, ci eleve de la liceele de fițe

Anul școlar 2022-2023 a început pentru aproximativ 120.000 de elevi, indiferent de ciclul de studii din care aceștia fac parte. Astfel, debutul noului an ce a avut loc pe 5 septembrie a scos în evidență nu doar bucuria copiilor de a se întoarce la școală, ci și ținutele prin care tinerii au ieșit în evidență în prima zi de școală. La liceele de fițe din Iași acest lucru a devenit o tradiție, părinții aducându-și copiii la unitățile de învățământ cu mașini de zeci de mii de euro

Dacă pentru cei mai mulți copii începutul noului an școlar vine doar cu rechizite și haine noi, pentru elevii liceelor de top sau de fițe din Iași înseamnă haine de brand și transportul cu Range Rover-ul sau BMW-ul părinților, nu cu autobuzul.

Colegiul Național Costache Negruzzi” din Iași a devenit o emblemă a elevilor „privilegiați” din acest punct de vedere. Dincolo de rezultatele excelente la învățătură, elevii liceului se mândresc și cu piesele vestimentare ce sunt departe de uniforma unității.

Un nou an școlar de fițe

Debutul anului școlar 2022-2023 a avut loc ieri, elevii ieșeni participând la festivitățile de deschidere organizate în școli.

Elevii de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” s-au prezentat și anul acesta la festivitatea de deschidere îmbrăcați care mai de care mai excentric. Deși purtarea uniformei școlare este impusă de politica unității de învățământ, se pare că această regulă mai este respectată doar de câțiva dintre elevi, în special de cei de gimnaziu.

„Am 16 ani. Mă bucur că a început școala, că-mi revăd colegii, nu mai este nici pandemie, sunt pe profil filologie, în clasa a X-a. Acuși începe deschiderea, totul e frumos”, a declarat Ioana, una dintre elevele Colegiului Național „Costache Negruzzi”.

Simbolic, purtarea unei uniforme școlare reprezintă o declarație în sine, astfel elevilor li se dezvoltă apartenența la comunitatea școlară din care fac parte, un aspect foarte important în dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor.

Un raport despre programul PISA al Consiliului Australian de Cercetare Educațională adresat elevilor de 15 ani din 36 țări a arătat că există diferențe îngrijorătoare între sentimentul de apartenență a elevilor, în funcție de gen, de statutul socio-economic și de originile etnice. Elevii care cred că fac parte dintr-o comunitate și nu simt negativ discrepanțele sociale se implică în mod activ în activități școlare și extracurriculare, având o imagine de sine pozitivă.

Calendarul anului școlar 2022-2023

Prima vacanță din anul școlar 2022-2023 este reprezentată de cea de toamnă, având loc în ultima săptămână din luna octombrie, între 24 și 30 octombrie. Apoi, încă două zile, pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, pe 1 decembrie, de Marea Unire, și pe 2 decembrie.

Vacanța de iarnă începe pe 23 decembrie și se termină pe 8 ianuarie. O nouă vacanță, intitulată „vacanța de schi”, va avea loc în perioada 20-26 februarie 2023, urmând ca ultima vacanță să fie între 7 și 18 aprilie.

Absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a vor încheia anul școlar pe 2 și pe 9 iunie, pe când restul elevilor vor termina pe 16 iunie 2023.

Astfel, atât elevii claselor terminale, cât și ceilalți tineri vor avea cumulat 33 de zile de vacanță sau zile libere de la stat, în urma calendarului anului școlar.

Comentarii
  • Acelasi lucru se intampla si la Liceul Dimitrie Cantemir si Scoala Titu Maiorescu, unde copii de bani gata din Iasi si din comunele din jurul Iasului, sunt adusi pana in banci de mamica si taticu.

  • Si de cine ai vrea sa fie adusi? Faptul ca tu ai fost degeaba si ai ajuns un frustrat platit cu minimul pe economie, este intr-adevar problema ta. Care-i problema daca imi permit o masina de 100.000 de euro? Sa-mi iau un cazan de 2000 doar ca sa nu te lezez pe tine? Stai jos! Ai nota 2! Prea multi frustrati au ajuns sa-si dea cu parerea de „expert” pe net, dar ei nu stiu cate ore de munca si cate nopti nedormite se ascund sub succesul unui business. Da frate imi duc copilul cu masina pana in poarta scolii, ii cumpar haine de firma si masina la 18 ani! De ce? Fiindca imi permit, si este normal sa-i asigur copilului mai mult decat am avut eu la varsta lui.

  • Bunul simț nu are de-a face cu banii și mașina. Foarte mulți își aduc copii la Negruzzi și întorc bolizii în intersecție la intrare elevi încurcând mult circulația. Mulți întorc și coboară pe interzis de sus pe str. Titu Maiorescu sau fac stanga pe str. Victor Babeș deși e sens unic acolo. Despre asta e vorba, de lipsă de educație și îngâmfare.

  • Copchiii lui Fiterman sunt aduși până în curtea liceului cu limuzina, altul dacă vrea să intre nu e lăsat. Na, încă se cotizează la madam lănțișor.

  • Alo, primăria, la intrarea elevi la Negruzzi în fața porții este necesară o trecere de pietoni, așa cum au toate unitățile de învățământ. În zonă trec mașini cu viteză deși e plin de elevi care intră la ore!!!!!!!!!!!!

  • Ala cu bmw-eul alb IS 75 MCD e Dinte Costel de la firma Micedu, tiganul pe care l-au calcat mascatii in 2020 pentru evaziune cu motorina si bilete de pensionar. Poti sa te speli zilnic si sa te dai cu parfum, tot puti….

  • Hmmmm, la finalul scolii stiti sa laudati elevii de 10 la bacalaureat de la colegiile fruntase din Iasi. La inceput de an scolar criticati fitele elevilor…. Fite, fite, dar se face si carte ….Rezultatele mediilor mari , in comparatie cu celelalte scoli din tara, spun tot….Valabil si pentru Colegiul National, Eminescu…..

  • Dragul meu nenorocit, nu ma intereseaza masina ta. Te asigur ca masina mea este mult mai ok decat cazanul tau.

    Eu vroiam sa scot in evidenta faptul ca nu este ok sa aduci copii din tot Iasul si din comunele din jurul orasului, in cele 2 institutii de invatamant, blocand traficul si deranjand locuitorii acestui cartier.

    Iar daca eu am minimum pe economie, tu traiesti din ajutorul social si din alocatiile copiilor.

  • ”Tudorele”, vorbești doar ca să te afli în treabă!! Poate ne zici și nouă, câți din cei cu bani i-au câștigat în mod cinstit?? Tu zici ” …….dar ei nu stiu cate ore de munca si cate nopti nedormite se ascund sub succesul unui business.”, Așadar, din pct tău de vedere, la tot borfașul cu bani, oamenii de rând trebuie să închidă ochii, că deh……..a ”muncit” ”n” ore/zi!! Frate nu te îmbăta cu apă rece!! Realitatea este cu totul alta în țara asta. În altă ordine de idei, elevul trebuie să aibă uniformă, iar la școală vine ca să învețe, nu să facă ”parada”…a modei.

  • “TUDOR” frustratu da ce nu ai avut tu la vârsta lui ,ori te ai fi născut in Dallas și înțeleg?! . Auzi ,cei care au business și nu dorm noaptea este pentru ca au cumpărat mașina de 100mii euro muuuutl înainte sa își permită .
    “Tudor” copilul tău este gras ca salamul Victoria hai fii sincer,ca se poarta acum obezitatea la copii tocmai din aceasta cauza ca sunteți acuzați cu afacerea si dați copiilor numai Mac si cola .

  • In Marea Britanie ținuta este obligatorie indiferent de potenta părinților ,nu interesează pe nimeni câți bani ai ,iar pa străzile din fata școlilor este interzis sa intri cu mașina la orele de vârf . Copii vin cu bicicleta sau trotineta sau pe jos iar părinții nu intra in școala ,nu este voie …..indiferent ca ai tu mașina de o suta de mii de lire sau una de 2000 de lire toată lumea tratată la fel

  • Pentru Iasi : ”Lovitură în învăţământ. Şcolile din Marea Britanie introduc UNIFORMA „NEUTRĂ”. Şi băieţii, şi fetele vor purta… fuste!” Da, toata lumea e tratata la fel!

  • Pentru Știre ,uniformă neutra nu înseamnă fuste pentru băieți ,unde ai citit tu așa ceva ?
    Uniformă neutra înseamnă ca fetele nu vor mai fi “forțată”sa poarte fusta in plină iarna .Uniformele vor fi in continuare obligatorii

  • “Stire” baa tu ești bolând!?😂 unde ai citit tu asta pe google ca băieții vor purta fuste in scoli?! Ai scos din context și le ai amestecat cum ți a venit ți-e .Ai fi și tu unul din ăla care sta in Ro dar știe tot din afara .

  • Este complicat. Fiecare are un alt sistem de valori. Pentru unii capul gol e mai puțin important decat buzunarul plin. Tine de respectul de sine, nivelul de educație și dorința de a te face remarcat.

  • Care-i problema ,parerea mea e ca acest lucru ar trebui sa nu intereseze pe nimeni cum vine la scoala si cu ce vine la scoala ..barfa tipic romaneasca

  • Anonim@ ,nu ai înțeles nimic .Nu este vorba despre marca sau valoarea mașinii (oricum și una de 5000 face același lucru cu aia de 80mii) ,problema se pune ca prostu nu lasă OBEZU”la un 200 de metri sa meargă un pic pe jos,vrea sa îl ducă pana in clasa ,dacă ar putea sa parcheze in curtea școlii ar fi PERFECT .Parchează pe trotuar stau cu motoarele pornite ai așteaptă pana intra in școala sau iese din școala .Aici e problema majora și DA ne interesează ca mai sunt și care se bucura de mersul pe jos și au nevoie de trotuar nu a mai zic de aer curat .Din cauza sărăciei și automat al mentalității prostu este on stare de ori ce pentru o marca de mașina doar doar l-o remarca cineva .

  • Nu e nevoie sa-i cunosc parintii ca sa inteleg ce educatie a primit aceasta fatuca!Are haine de fitze,bani,vine la scoala adusa cu masina si…?In cap nimic,taratze,o eleva studioasa nu vine la scoala ca si cum ar merge in club.Mi-ar fi rusine cu asa un ”copil”!

  • Hmm, nu! Copilul nu trebuie sa primeasca haine de firma si masina noua la 18 ani doar pentru ca nu ai avut tu! Asta nu inseamna decat ca nu iti pasa deloc de viitorul lui, ca o sa ajunga un om care se asteapta ca totul sa i se dea pe tava. Ati luat-o razna, parintii din ziua de azi. V-ati pus la cealalta extrema. Voi nu ati avut si dati totul! Generatia noua nu mai stie sa munceasca pentru un rezultat!

  • Pe bune!? Unde sunt bolizii? Nu văd nici o elevă coborand dintr-un bolid. Doar trei eleve mergand. Să înțeleg că numai cocalarii au voie să aibă bolizi? Părinții lor muncesc și și-ar permite și bolizi. Nu v-ați pus întrebarea? Aveți acordul părinților să publicați pozele elevelor ? Am înțeles că sunt în clasa a X a. Deci minore.
    Să înțeleg că ziariștii nu au bolizi. Poate nu toți. Dar patronii de ziare s-ar putea să aibă. Dacă elevele respective au rezultate foarte bune la învățătură și părinții lor au posibilități materiale, de ce nu ar coborî dintr-un bolid? E interzis cumva? Probabil articolul a avut multe vizualizări. Este interzis să te îmbraci cu haine de firmă?

  • Uneori stau si ma gandesc cum ati ajuns sa ganditi!😂😂 Alea sunt haine de ‘dive pe covorul rosu’ ? Mai bine va bucurati ca fetele se imbraca corespunzator la liceu! Vreti sa venim la bluza cu maneca lunga si guler, pantalonii lungi pana la glezna si bocanci in picioare pe 26 de grade? S-au schimbat vremurile, dar din pacate mentalitatea a ramas la fel!! Daca o vedeti pe una in tricou scurt si pantaloni scurti va fug ochii dupa ea pe strada si va bucurati ca ‘ mai vede si ochiul meu ceva’ ..atunci nu mai comentati! Aveti o mentalitate unii… Sa nu mai zic …mai nou nu mai avem voie sa ne imbracam cum vrem ca cerem atentie! BAI OAMENI BUNI , NU MAI SUNTEM IN 2000 CU UNIFORME SI MAI STIU EU CE ! Nu va mai dati cu parerea cand nu este cazul!

  • Citez de pe pagina de Fb Centrul Filia: „Tragem un semnal de alarmă asupra modului în care persoane adulte, și mai ales din presă, sexualizează tinerele. Școala ar trebui să fie un spațiu sigur, unde fetele se pot simți încrezătoare, se pot exprima liber și se pot bucura de informațiile pe care le capătă, nu un spațiu unde sunt judecate și analizate pentru modul în care arată sau se îmbracă.
    Astfel de știri nu fac decât să pună în vulnerabilitate elevele, să le facă să se simtă rușinate și judecate.
    Hipersexualizarea tinerelor, mai ales într-o manieră atât de publică, creează spațiu pentru hărțuire și abuz.”

  • Articol penibil si lipsit de imaginație, la fel ca pagina voastră. Fetele erau îmbrăcate decent si chiar cu stil, iar voi sunteți doar frustrați ca nu va permiteți aceleași mașini.

Adauga un comentariu