Prima pagină » National » Numărul refugiaților ucraineni crește. Românii refuză să-i mai ajute
Numărul refugiaților ucraineni crește. Românii refuză să-i mai ajute

Numărul refugiaților ucraineni crește. Românii refuză să-i mai ajute

08 dec. 2022, 10:39, 3 ,
Simona Ciobanu în National

Tot mai mulți refugiați ucraineni ajung în București fie în tranzit, fie pentru a trece iarna aici, însă pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, entuziasmul oamenilor în a-i sprijini pe aceștia scade. Spre exemplu, în ultima lună, la centrul de ajutorare de la Romexpo, din București, ajung zilnic 1.000 – 1.200 ucraineni.

Doar săptămâna trecută a fost atins un vârf de 1.800 de persoane într-o singură zi, dar donațiile pentru aceștia sunt tot mai puține.

Românii refuză să mai ajute refugiații ucraineni

Având în vedere că sărbătorile de iarnă se apropie, la centrul de la Romexpo a fost împodobit, luni, 5 decembrie, bradul de Crăciun, împreună cu zeci de copii ai refugiaților ucraineni sosiți aici pentru ajutor. În acest sens, Cosmina Simiean, coordonatoarea centrului pentru refugiați de la Romexpo a declarat că situația devine din ce în ce mai dificil de gestionat, de vreme ce nu mai există atât de mulți donatori pentru cauza ucrainenilor.

„Avem probleme în a asigura la centrul de donații un minim de mâncare și produse de igienă”, a spus Cosmina Simiean, directoarea Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), coordonatoarea centrului de la Romexpo.

„Din păcate, în ultimele trei săptămâni, la nivelul Capitalei înregistrăm un flux mai mare decât de obicei de persoane refugiate din Ucraina. Acest lucru se datorează faptului că în Ucraina nu mai există electricitate, încălzire sau apă și foarte multe familii cu copii se îndreaptă către București, unde pot beneficia de cazare gratuită și apelează și la centrele de donații de pe raza Capitalei. Același flux mărit îl observăm și la Gara de Nord și cu persoanele care vin în mod organizat, fie în grupuri, fie cu autocarele, fie cu trenurile pe teritoriul Capitalei”, a declarat Cosmina Simiean.

România, rută de tranzit importantă pentru refugiații ucraineni

Coordonatoarea centrului de la Romexpo a explicat că, în continuare, România și Bucureștiul reprezintă o rută de tranzit importantă pentru refugiații care vin din Ucraina pentru a-și continua călătoria către țări occidentale, „însă avem și foarte multe persoane care urmează să petreacă iarna aici”, ceea ce complică și mai mult situația.

„La Romexpo, din păcate, în ultima lună de zile nu am scăzut sub 1.000 – 1.200 de persoane pe zi. Vârful a fost săptămâna trecută, cu 1.800 de persoane care au venit pentru a-și procura câte ceva de mâncare sau lucruri pentru bebeluși. 60% din aceste persoane din păcate provin din Constanța. Sunt foarte multe persoane cazate în Constanța, în apartamente de pe malul Mării Negre, însă nu există suficiente măsuri de sprijin la Constanța, astfel încât aceștia se suie dimineața în tren, vin la Gara de Nord, iau autobuzul și vin la Romexpo și se întorc seara la apartamentele lor”, a precizat Cosmina Simiean.

Cu toate acestea, donațiile românilor sunt tot mai puține și aici:

„Din păcate, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, și entuziasmul public scade și măsurile de sprijin pentru faza de urgență sunt la un nivel destul de scăzut. Avem probleme în a asigura la centrul de donații un minim de mâncare și produse de igienă. Mai există câțiva donatori mari cu care sperăm să reușim să continuăm programul și în anul 2023.”

Așadar, cu cât situația cu războiul din Ucraina se prelungește, iar numărul refugiaților ucraineni crește, se pare că nivelul de saturație al românilor se apropie de un nivel critic.

Comentarii
  • Sa se duca in alte tari mai bogate. Avem și noi destulă lume amarata.

  • Dar cu ce le suntem noi datori la ucraineni sa le suporte statul 50 lei/zi pentru cazare??? Sa mearga in vestul europei, acolo sunt tari precum AUSTRIA care sunt mult mai bogate decat noi si care nu ne vor in SHENGEN.

  • Sa nu-i mai ajute; sa se duca in Austria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`