Local

Numeroase suplimente înlocuiesc fiolele de vitamina D, dispărute de mulți ani din farmacii. Eficiența lor este la fel de ridicată dacă se respectă recomandările de administrare

Publicat: 18 mart. 2021
Un copil care primește de la mamă vitamina D
Zeci de preparate cu vitamina D înlocuiesc vechile fiole achiziționate din farmacii, atât pentru a fi administrate copiilor, cât și adulților

Fiolele care conțin vitamina D au dispărut de pe piața românească de cel puțin zece ani. Acest supliment rămâne unul dintre cele mai importante și utilizate, atât pentru copii, cât și pentru adulți. În farmacii se găsesc zeci de preparate cu vitamina D, la fel de eficiente, explică medicii

Controalele de rutină, acele consultații cu scopul prevenției pe care le efectuează pacienții la medicii de familie, se finalizează de multe ori cu recomandări de tratamente. Frecvent, atât pentru copii, dar și pentru adulți se indică administrarea de vitamina D, foarte importantă în prevenția mai multor afecțiuni. În cazul copiilor, de la vârste fragede se recomandă vitamina D, care împiedică apariția rahitismului carențial, cunoscut și sub denumirea de boala oaselor moi. Unii părinți nu observă semnele inițiale ale bolii și ajung la medic, când oasele copilului sunt destul de afectate. Suplimentul este folosit și pentru a trata această boală. La adulți, consumul de astfel de preparate ajută la prevenirea depresiei și asigură o funcție neuromusculară normală, întărește sistemul imunitar, reglează ritmul cardiac și nu numai.

Copil diagnosticat cu rahitism după ce mama a oprit tratamentul cu vitamina D3

Deficitul de vitamina D poate cauza o serie de afecțiuni încă din primii ani de viață. Medicii recomandă mamelor să asigure zilnic o doză de 2.000 de unități de vitamina D copiilor, de la 10 zile până la vârsta de doi ani, pentru a asigura buna lor dezvoltare. În cazul în care nivelul necesar nu este asigurat sau este întrerupt fără recomandarea medicilor, poate apărea rahitismul. Afecțiunea este tratată tot prin administrarea de vitamina D. Chiar dacă aceste preparate sunt ușor de găsit în orice farmacie, medicii observă că unii părinți întrerup tratamentul în ciuda recomandărilor și se prezintă la scurt timp cu minorul afectat de așa-numita boală a oaselor moi.

„Sunt foarte multe preparate care înlocuiesc fiolele de vitamina D. La copii se administrează de la 10 zile până la vârsta de 2 ani, 2.000 de unități de vitamina D. Acest supliment se prescrie pentru a preveni rahitismul sau, cum se mai spune, boala oaselor moi. Sunt mame care întrerup de la sine tratamentul copilului, fără a ține cont de recomandările medicului. Zilele trecute a venit o mamă cu copilul de un an și 10 luni diagnosticat cu rahitism din cauză că a întrerupt tratamentul cu vitamina D după doar trei săptămâni”, a explicat dr. Maricel Burlacu.

Vitamina D se absoarbe mai bine în organism dacă este ingerat

Vitamina D ajută sistemul imunitar să răspundă la orice agresiune din mediul extern. Medicii au explicat faptul că, administrat corect, preparatul este foarte eficient. Pentru copii sunt recomandate picăturile care apar în farmacii cu diferite concentrate și sub multe forme. Aceste picături nu trebuie să fie dizolvate, ci administrate direct din recipient în gura copilului. Femeile însărcinate pot să utilizeze suplimente cu vitamina D din săptămâna 32 de sarcină. Astfel ajută la dezvoltarea sistemului imunitar și dezvoltare osoasă, musculară și neurologică a copilului.

„Vitamina D este liposolubilă și se absoarbe greu. Dacă este înghițită, este mult mai ușor absorbită decât dacă este injectată. În Italia se folosesc fiole buvabile, iar unele persoane își achiziționează de acolo. În farmaciile din țară avem tot felul de comprimate pentru adulți, picături pentru copii, care sunt la fel de eficiente ca și vechile fiole injectabile dispărute de pe piață. Astfel de tratamente injectabile pot fi apanajul pacientului care are probleme foarte grave de sănătate și care nu poate înghiți. În schimb, pentru cei mai mulți pacienți, administrarea acestor suplimente nu trebuie să fie o problemă”, a declarat dr. Dana Popescu, medic de familie din Iași.

Adauga un comentariu