Culinar

Nutritionistul Florin Balanica: Cele mai periculoase combinatii alimentare. Duc invariabil la acelasi rezultat: incetinirea metabolismului si ingrasare

Publicat: 25 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nutritionistul Florin Balanica Cele mai periculoase combinatii alimentare. Duc invariabil la acelasi rezultat incetinirea metabolismului si ingrasare

Combinatiile alimentare gresite duc la cresterea in greutate si la un metabolism lent. Iata ce spune nutritionistul Florin Balanica despre cele mai neinspirate alimente care se consuma impreuna. Nutritia recomanda de cativa ani asortarea carnii cu legume usoare. O friptura este bine sa fie consumata langa un bol mare cu salata.

Incercati sa consumati proteinele pe categorii: carne, lactate, oua, peste, toate separate cu salate. Nutritionistul Florin Balanica ne-a spus sa avem grija la sarmale sau la carnea de porc cu mamaliga.

Sarmaua are in compozitia sa clasica atat carne, cat si orez, combinatie care este destul de grea pentru stomac. Pe cat posibil, nu amestecam carnea nici cu orez, nici cu cartofi, nici cu paine, nici nu paste, nici cu mamaliga.

Si mai ales, nu ingreunam digestia si cu alcool. Atentie mare, ne spune nutritionistul, in ficat, alcoolul si grasimile sunt metabolizate de aceeasi enzima, iar consumul asociat la aceeasi masa duce la ficatul gras sau steatoza hepatica.

Legumele verzi sunt alegerea ideala cand vine vorba de consumul de carne: fasole verde pastai, broccoli, sparanghel, salata verde, salata de varza alba si rosie, salata de castraveti cruzi sau murati.

Iar cand vorbim de preparare, atunci cand gatim carnea, cele mai bune variante sunt: Rotisor, gratar sau cuptor, fara adaugarea de grasimi vegetale, cum ar fi uleiul;

Cantitatile trebuie sa fie moderate, 150 g/portie de 2-3/saptamana, functie de sex, varsta si activitatea fizica;

Nutritionistul Florin Balanica recomanda consumul de carne de porc din rasa Mangalita, sau „Porcul Somon”, care are un procent de acizi grasi nesaturati de aproximativ 70%, contine acizi grasi de tip omega 3,6 si 9 si un continut redus de apa.

In Romania sunt prezente rasele de grasime si de carne, nu atat de eficiente precum Mangalita. In afara acestor beneficii este si foarte gustoasa.

Prin continutul de antioxidanti esentiali, carnea de porc asigura o mai buna imunitate a organismului. Copiii si tinerii pot consuma, insa, fara grija carne de porc, dar cu moderatie. Preferati carnea de porc crescut in mod natural si nu pe cel de crescatorie. Carnea animalelor crescute fortat produce dereglari la nivel hormonal, imunitar si de crestere. Totodata, prelucrarea si procesarea este bine sa fie una traditionala, adica fum sau fierbere.

Carnea de porc este o sursa buna de fier pentru organism si o recomand pacientilor, cu masura, in cazul anemiei feriprive, adica a lipsei de fier. O portie de 100 g de carne de porc ofera aproximativ un sfert din necesarul zilnic de fier.

Persoanele care exclud din dieta carnea, de orice tip, se confrunta cu deficienta de zinc. Fierul, zincul si Vitamina D continute de carnea rosie sunt absorbite mai eficient de catre organism, spre deosebire de alte alimente care le contin. Consumata in cantitati moderate, carnea de porc este o buna sursa de proteine, avand efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor si performantelor mentale.

Adauga un comentariu