International

O boală mai gravă decât COVID-19 pune OMS în alertă

Publicat: 01 dec. 2020
boală gravă COVID-19
Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă în cazul malariei, care este mai gravă decât COVID-19

Omenirea este îngrijorată după ce s-a aflat că o boală mai gravă decât COVID-19 face ravagii în lume și a ucis peste 400.000 de oameni doar anul trecut. Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă în acest caz. De asemenea, oficialii OMS susțin că impactul COVID va duce la creșterea numărului de decese.

Malaria, o boală mai gravă decât COVID-19

Peste 400.000 de oameni la nivel global – majoritatea bebeluși din zonele cele mai sărace ale Africii – au fost uciși de malarie anul trecut. Aceste date au fost transmise de către OMS în cel mai recent raport mondial. Totodată, impactul COVID-19 va duce în 2020 la creșterea acestui număr, din cauza accesului întrerupt la unele servicii medicale, potrivit Reuters.

Accesul întrerupt în timpul pandemiei de coronavirus la serviciile destinate să combată boala transmisă de țanțari va duce la un număr cu mult mai mare de persoane ucise de malarie decât de COVID-19 în Africa subsahariană, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății.

Estimările noastre sunt că, în funcţie de nivelul de întrerupere a serviciului cauzat de pandemia COVID-19, ar putea exista un număr crescut de decese provocat de malarie undeva între 20.000 şi 100.000 în Africa subsahariană, majoritatea în rândul copiilor mici. Este foarte probabil ca valul de mortalitate prin malarie să fie mai mare decât mortalitatea directă prin COVID-19″, a declarat directorul programului OMS pentru malarie, Pedro Alsonso.

În raportul OMS se constată că au fost 229 milioane de cazuri de malarie la nivel global în 2019 şi că, în ciuda provocărilor fără precedent ale pandemiei COVID-19, multe ţări din întreaga lume au luptat din greu şi au menţinut şi lupta împotriva malariei.

Anthony Fauci se declară îngrijorat

Unul dintre cei mai cunoscuți experți în boli infecţioase din Statele Unite ale Americii, Anthony Fauci, a lansat o avertizare fără precedent.

În următoarele două săptămâni din decembrie ne aşteptăm, din nefericire, la o creştere care se va suprapune actualei creşteri. Nu vreau să sperii oamenii, vreau doar să spun că nu este prea târziu să facem ceva”, a afirmat Fauci într-un interviu acordat emisiunii „Meet the Press” de la NBC.

Cunoscutul expert le-a cerut americanilor să fie precauţi la întoarcerea din călătoriile făcute pentru Thanksgiving şi să poarte mască pentru a reduce răspîndirea virusului.

Cred că va trebui să luăm decizii ca naţiune, ca stat, oraş şi familie, pentru că ne aflăm într-o perioadă dificilă şi vom avea restricţii faţă de lucruri pe care ni le-am fi dorit să le facem, în special în acest sezon al sărbătorilor, pentru că intrăm într-o situaţie cu adevărat precară”, a spus Fauci.

În altă ordine de idei, experții în sănătate sunt îngrijorați de amploarea pe care o iau cazurile de malarie, o boală mai gravă decât COVID-19.

Adauga un comentariu