Prima pagină » Local » O bombă de 100 de kilograme din Al Doilea Război Mondial, descoperită în județul Iași. Proiectilul de aviație a rămas din bătălia de la Târgu Frumos, din 1944
O bombă de 100 de kilograme din Al Doilea Război Mondial, descoperită în județul Iași. Proiectilul de aviație a rămas din bătălia de la Târgu Frumos, din 1944

O bombă de 100 de kilograme din Al Doilea Război Mondial, descoperită în județul Iași. Proiectilul de aviație a rămas din bătălia de la Târgu Frumos, din 1944

21 dec. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Geniștii ISU au descoperit un proiectil de aviație de 100 de kilograme rămas în urma bătăliei de la Târgu Frumos, din 1944, din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial. Bomba a fost descoperită pe o stradă din oraș în urma unor lucrări efectuate în zonă. Geniștii Inspectoratului au ridicat proiectilul pentru a-l detona în condiții de siguranță

Descoperire importantă, într-o zonă din orașul Târgu Frumos, din județul Iași! Recent, geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași au ridicat un proiectil de aviație provenit din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial, bombă rămasă în urma bătăliei de la Târgu Frumos, din anul 1944. Proiectilul a fost descoperit pe strada Buznei, în urma unor lucrări efectuate în zona respectivă.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a executat o misiune de asanare în orașul Târgu Frumos, pe strada Buznei. În urma intervenției a fost identificată o bombă de aviație explozivă, de aproximativ 100 de kilograme, care a fost ridicată, transportată și depozitată în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare”, au transmis reprezentanții ISU Iași.

Istoric sângeros în Al Doilea Război Mondial

Bătălia de la Târgu Frumos din 1944 a lăsat urme adânci în perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial. Bătălia de la Târgu Frumos a fost una dintre cele mai sângeroase conflicte militare ce au avut loc pe teritoriul Iașului în cursul secolului trecut. Prima bătălie de la Târgu Frumos, din aprilie 1944, a fost, de fapt, o serie de încleștări de-a lungul mai multor zile, în timpul cărora forțele blindate ale Corpului de Blindate German LVI (Panzerkorps), în principal Diviziile Grossdeutschland (Germania Mare) și a 24a Panzer, au angajat al 16-lea Corp de Tancuri al Armatei Roșii, care ataca dinspre nord.

A doua bătălie de la Târgu Frumos, din luna mai 1944, a fost una confuză, în care sovieticii au fost iarăși respinși. Ca și în prima bătălie, rolul hotărâtor l-au avut blindatele germane care au restabilit mereu linia frontului (unitățile de blindate Grosdeutschland, Totenkopf și Divizia 24 Panzer). Geniștii ISU au ridicat și alte proiectile rămase neexplodate din perioada conflictului militar, ce au fost găsite în zona orașului din județul Iași.

Recomandări pentru ieșenii care găsesc proiectile de război

Reprezentanții ISU le-au făcut și o serie de recomandări celor care găsesc muniție provenită din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Pirotehniștii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență le recomandă cetățenilor ca, în cazul descoperirii de muniții neexplodate, să anunțe de urgență Inspectoratul sau Poliția, la numărul de urgență 112, pentru a interveni în vederea ridicării și neutralizării acestor elemente. De asemenea, cetățenii nu trebuie să atingă aceste elemente, să nu le lovească sau să le miște din locul în care au fost găsite. Totodată, ei nu trebuie să încerce să demonteze componentele muniției, să le ridice, transporte sau depoziteze în locuințe, la locul de muncă ori în depozitele de fier vechi, pentru valorificarea ca deșeuri metalice”, au mai spus reprezentanții ISU Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`