Dacă ai de gând să împrumuți o carte de la bibliotecă, trebuie să știi faptul că o întârziere prea mare poate să te ducă chiar în instanță. Asta s-a întâmplat și în cazul a 18 ieșeni restanțieri pentru care s-au demarat operațiunile de recuperare în instanță
Cu toate acestea, un ieșean a reușit să întârzie predarea unei cărți împrumutate de la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași pentru 737 de zile, respectiv doi ani.
Doi ani de zile i-a luat unui ieșean să citească o carte împrumutată de la bibliotecă. Așa a ajuns în instanță!
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2024/01/carte-imprumutata-biblioteca-instanta-1.png)
Un ieșean a ajuns în instanță, deoarece a întârziat predarea unei cărți pe care a împrumutat-o de la bibliotecă
Nerestituirea la termen a documentelor împrumutate de utilizatori de la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași se sancționează cu plata unei sume, însă sigur nu știai faptul că un termen prea mare de întârziere poate să te ducă în instanță.
În perioada 2022-2023, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a înregistrat un număr de 18 restanțieri pentru care s-au demarat operațiunile de recuperare în instanță. Cu toate acestea, a fost identificat ieșeanul care a reușit să citească o carte într-un timp record. 737 zile, respectiv doi ani, a întârziat predarea lucrării, față de termenul de restituire.
„În perioada 2022-2023, Biblioteca Județeană «Gh. Asachi» Iași a înregistrat un număr de 18 restanțieri pentru care s-au demarat operațiunile de recuperare în instanță. Cel mare număr de zile întârziate față de termenul de restituire este de 737 de zile”, spune Mihaela Morariu, Șef Serviciu Proiecte și Programe Culturale, PR, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași.
Cele mai împrumutate cărți în anul 2023
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2024/01/carte-imprumutata-biblioteca-instanta-3.png)
În perioada 2022-2023, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași a înregistrat un număr de 18 restanțieri
Când vine vorba despre cele mai împrumutate cărți, în anul 2023, de la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, reprezentanții au realizat un top în funcție de categoria de vârstă.
Astfel, copiii cu vârsta sub 15 ani au împrumutat cel mai mult cartea „Recreaţia mare”, de Mircea Sântimbreanu. Aceasta descrie viața și prietenia unor elevi la școală. Prin povestiri cu tâlc, ne arată atât neliniștile copiilor, cât și efortul învățătorilor și profesorilor de a-i pregăti pe aceștia pentru viață.
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani preferă cartea „Cititorul din peşteră”, de Rui Zink. În centrul acțiunii romanului se află un adolescent în derivă, care, fugind de „garda regală”, pleacă într-o călătorie în căutarea unui animal mitic și fabulos, Anibalector.
Pentru categoria de vârstă 25-64 de ani, cea mai împrumutată carte este un roman care este inclus în categoria operelor literare de studiat pentru bac. Este vorba despre „Enigma Otiliei”, de George Călinescu.
Ultima categorie de vârstă este cea de peste 65 de ani. Cea mai împrumutată carte de la bibliotecă pentru această categorie este „Ultima călătorie”, de Santa Montefiore. Este vorba despre o poveste despre război, despre Italia, despre o tânără frumoasă și o tragedie teribilă.
Așadar, nerestituirea la termen a unei cărți împrumutate de utilizatori de la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași se sancționează cu plata unei sume, însă dacă termenul de întârziere e prea mare, poate să te ducă în instanță.