O celebră bancă va concedia 1.000 de angajați! Este vorba despre UniCredit, care a anunțat recent că va reduce din personal. Concedierea a 1.000 de angajați va fi compensată prin recrutarea a 500 de noi salariați. Iată care este motivul.
O celebră bancă va concedia 1.000 de angajați!
UniCredit, o bancă importantă din Europa, a anunțat pe 17 octombrie 2024 că va concedia 1.000 de angajați. Această măsură vine după un acord cu sindicatele pentru a oferi pensii anticipate unui număr semnificativ de lucrători. Potrivit declarațiilor sindicatelor, banca va înlocui jumătate din angajații concediați cu noi angajați.
Totodată, UniCredit, cea mai importantă bancă din Italia, intenționează să investească în recalificarea a 600 de angajați din birourile sale centrale. Dintre aceștia, 200 de angajați vor fi mutați în sucursale din 2025. Această decizie face parte din eforturile de a crește veniturile din comisioane.
Angajații care urmează să fie recalificați vor participa la cursuri de formare profesională la Academia UniCredit. Restul de 400 de angajați vor fi redistribuiți în funcție de evoluția digitalizării funcțiilor centrale ale băncii.
Concedieri masive și în IT
Nu doar domeniul bancar este afectat de concedieri, ci și cel de IT. Criza în companiile IT din România afectează tot mai mulți angajați. Mai multe firme de profil au făcut concedieri masive, iar ritmul de angajare a încetinit considerabil. De exemplu, compania NTT Data România a concediat 2% dintre angajați, iar GAMELOFT, filiala din Cluj a fost închisă, fiind înregistrate 136 concedieri. Specialiștii în domeniul financiar sunt de părere că valul de disponibilizări vine în urma dezvoltării inteligenței artificiale. Aceea situație se regăsește și în sectorul bancar. Dacă în 2008 băncile din România aveau peste 71 de mii de angajaţi, la finalul anului trecut numărul acestora a scăzut la aproape 51 de mii. Problema concedierilor masive se observă și în străinătate, nu doar în România.
Endava România, companie aflată în topurile companiilor cu cei mai mulți angajați din IT, a concediat 5% din forța de muncă anul trecut și a ajuns la un număr mediu de 4.372 de angajați, potrivit datelor raportate la Ministerul de Finanțe. Începând din 2023 compania a început să renunțe la o parte din personal. Cel mai mare număr mediu de angajați l-a avut în 2022, respectiv 4.588 de persoane. Cifra de afaceri s-a majorat cu 4% anul trecut, la 1,35 miliarde de lei, în timp ce profitul a urcat cu 9% la aproape 184,7 milioane de lei. Cu toate acestea, compania a decis să mai renunțe la o parte din angajați în favoarea dispozitivelor care folosesc Inteligența Artificială. Compania deserveşte clienţi din industriile de Plăţi, Servicii Financiare, TMT (Tehnologie, Media si Telecom), Bunuri de consum, Retail, Logistică şi Asistenţă medicală.
Concedieri s-au făcut și la Gameloft România, subsidiara grupului francez Gameloft. Gameloft este unul dintre cei mai mari producători de jocuri pentru dispozitive mobile. Producătorul a închis studioul din Cluj şi i-a concediat pe toţi cei 136 de angajaţi care lucrau acolo.
,,La nivel de companie trebuie să reevaluăm în mod constant capacitățile noastre de producție. După o analiză atentă și răspunzând condițiilor unei piețe în continuă schimbare, a devenit necesar să implementăm o reducere a forței de muncă. Din păcate, acest lucru ne aduce în situația de a închide punctul nostru de lucru din Cluj și de a ne despărți de cei 136 de angajați. Această decizie nu a fost una ușoară și înțelegem impactul pe care îl are asupra angajaților afectați. Vom lucra alături de ei, de la caz la caz, pentru a găsi cea mai bună modalitate de a gestiona situația.”, au transmis reprezentanții Gameloft.
Un val de concedieri afectează tot mai multe domenii. Pe lângă închiderea mai multor fabrici din țară și disponibilizările masive din industria auto sau din IT, se fac concedieri și în domeniul bancar, iar mii de angajați rămân fără loc de muncă. Recent, reprezentanții băncii UniCredit au anunțat că vor renunța la 1.000 de angajați.